Wout van Aert oppermachtig in BK Middelkerke

Wout van Aert oppermachtig in BK Middelkerke

Wout Van Aert heeft zichzelf opgevolgd als Belgisch kampioen. Hij was oppermachtig en reed na 1 ronde al weg. Laurens Sweeck pakte het zilver en Quinten Hermans het brons.

Na de start reden Wout van Aert, Toon Aerts en Quinten Hermans samen weg. Na een schakelfout in het zand van Aerts reed van Aert weg van Hermans en Aerts.

Bij het ingaan van de derde ronde had de uittredende kampioen al vijftien seconden voorsprong op de Aerts en Hermans. Laurens Sweeck en Jens Adams volgden als vierde en vijfde.

Een ronde later was het verschil al opgelopen tot bijna een halve minuut op Aerts en Hermans. Sweeck en Adams volgden op een handvol seconden op de achtervolgers. Sweeck reed even later tot bij de achtervolgers. Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch kwamen daar achter.

Bijna halfkoers reed van Aert bijna driekwart minuut op Sweeck gevolgd op enkele seconden doorHermans en Adams. Michael Vanthourenhout zat op vijf, Vermeersch op ze en Toon Aerts was na een val zevende.

De situatie veranderde wat later bij de achtervolgers. Quinten Hermans en Sweeck waren de eerste achtervolgers op een minuut van de kampioen. Vermeersch, Aerts, Vanthourenhout en Adams zaten in de tweede groep achtervolgers.

Quinten Hermans kreeg op bijna drie ronden van het einde pech met een afgelopen ketting en moest vijf seconden toegeven op Sweeck. Daar achter reden Vanthourenhout en Adams. Aerts en Vermeersch streden voor de zesde en zevende plaats.

Met nog twee ronden te gaan, had van Aert zijn voorsprong met anderhalve minuut opgedreven op Sweeck, Hermans nog steeds derde op tiental seconden gevolgd door Vanthourenhout en Adams.

In de laatste ronde bleef het spannend voor het brons. Vanthourenhout, Adams en Vermeersch maakten jacht op Quinten Hermans. Maar de Tormansrenner hield stand en pakte brons.

Wout van Aert pakte na een lange solo zijn vijfde Belgische titel. Laurens Sweeck pakte zilver en Quinten Hermans het brons.

Wout van Aert hechtte veel belang aan zijn vijfde titel : ‘Het was niet het echt plan om direct op kop te zitten. Maar na dat foutje van Toon Aerts ben ik door gegaan. Ik wist dat het in mijn voordeel was dat ik een gat kon slaan. Die vijfde titel betekent heel veel voor mij. Stilaan kom je op een lijst te staan waar er niet velen staan. Ik wil ook de ploeg en iedereen bedanken voor alles om die successen in de voorbije veldritten te boeken.’

Laurens Sweeck voelde zich weer een vis in het water in het zand. ‘Mijn start was niet zo goed. Ik maakte een mooie koers samen met Quinten tot hij pech kreeg. Nu droom ik van het WK. Het kan tegen Pidcock. Het is een unieke kans voor ons.’

Quinten Hermans pakte knap brons. ‘Ik maakte een foutje teveel, anders was zilver misschien nog mogelijk. Een schakelprobleem, dat was mijn eigen fout. Ik ga nu nog twee wereldbekerwedstrijden rijden en met een goede vorm naar het WK. Dit brons is alvast meegenomen.’

Uitslag:

  1. Wout van Aert
  2. Laurens Sweeck
  3. Quinten Hermans
  4. Jens Adams
  5. Gianni Vermeersch
  6. Michael Vanthourenhout
  7. Toon Aerts
  8. Daan Soete
  9. Toon Vandebosch
  10. Tom Meeusen

Bij het BK bij de clubs behaalde Arne Vrachten het goud voor Seppe Rombouts en Julian Siemons.

Foto: Bart Knops