Emiel Verstrynge is nieuwe beloftenkampioen in Middelkerke

Emiel Verstrynge is nieuwe beloftenkampioen in Middelkerke

Emiel Verstrynge was het snelst weg en kon die voorsprong meteen wat uitbouwen. Na een val in het mulle zand, kon hij zijn voorsprong vrijwaren op Jente Michels en Joran Wyseure. Thibau Nys zat in een groepje in de achtervolging.

In de tweede ronde sloot Michels aan bij Verstrynge. Ook Wyseure kwam erbij, maar moest later terug afhaken. Op het einde van de tweede ronde volgden Nys, Belmans en Kuypers op 16 seconden.

Verstrynge en Michels leidden in de derde ronde. Met Wyseure op een tiental seconden. Nys, Belmans, Kuypers en Witse Meeussen volgden al op een halve minuut.

Jente Michels was duidelijk de sterkste man in de koers. Hij bleef het tempo opdrijven en Verstrynge onder druk zetten. Daardoor lukte het niet voor Wyseure om bij zijn ploegmaat Verstrynge te komen.

Ook in de vierde van de zeven af te leggen ronden, eiste de 18-jarige Michels een hoofdrol op. Hij bleef stevig aan kop rijden met Verstrynge in het wiel. Wyseure volgde op een tiental seconden.

Bij het begin van de voorlaatste ronde hadden Michels en Verstrynge zes seconden voorsprong op Wyseure. Kuypers en Meeussen reden voor plaats vier en vijf. Even later viel Thibau Nys zwaar; moest de wedstrijd verlaten en werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Herentals. Hij gaf nog vlug een interview op weg naar het ziekenhuis.’ Ik zat niet helemaal in de wedstrijd. Het zand is al het hele seizoen een ramp en ook nu weer. Ik vloog los over kop en het direct heel veel pijn. De kans op een WK is nu wel heel klein.’

We gingen de de laatste ronde in met de twee leiders. Wyseure wasnog altijd derde. Aan het strand nam Verstrynge de leiding over en pakte meteen een handvol seconden op Michels. Die gaf hij niet meer af. Aangemoedigd door ploegleider Bart Wellens pakte hij het goud.

De kersverse Belgische kampioen Verstrynge vatte zijn race zo samen: ‘Ik was snel weg en ga daarna los overkop. Gelukkig geen schade aan de fiets, zodat ik snel verder kon. Daarna was het samen met Jente. Doordat Joran als enige op de derde plaats reed, zat ik in een zetel. Bravo voor wat Jente doet als eerstejaars. Bart riep dan in de laatste ronde op kop moest rijden. Het dringt nog allemaal niet goed door dat ik Belgische kampioen ben. Deze titel draag ik op aan mijn hele omkadering. Ik hoop later de stap naar de profs te rijden, maar eerst genieten van de titel.

Jente Michels maakte voor een groot stuk de wedstrijd en was blij met zilver. ‘Ik heb alles gegeven en veel op kop gereden om het Emiel moeilijk te maken. Jammer genoeg had hij nog wat over op het einde om het af te maken. Ik wist dat ik op kop moest zitten in de zandstrook. Emiel ging net voor mij het zand in. Hij is de betere loper en op het einde reed ik compleet in de verzuring. Op het WK tref ik een parcours dat me ligt. Met mijn tweede plaats op het WK mag ik hopen op een top vijf en misschien wel een podiumplaats.’

Top tien:

1. Emiel Verstrynge

2. Jente Michels

3. Joran Wyseure

4. Gerben Kuypers

5. Witse Meeussen

6. Lennert Belmans

7. Sander De Vet

8. Anton Ferdinande

9. Clement Horny

10. Jelle Vermoote

Foto: Sporza