Reglementswijziging BK Veldrijden : U23 renners met profcontract welkom bij de beloften?

Reglementswijziging BK Veldrijden : U23 renners met profcontract welkom bij de beloften?

Belgian Cycling hanteert nieuwe regels met betrekking tot de deelnemers aan het BK veldrijden in 2024. De algemene regel was de afgelopen jaren: wanneer een renner een profcontract tekent, moet hij starten bij de elites. Daar wordt nu (deels) op teruggekomen, waardoor we terug een beter bezet U23-kampioenschap zouden moeten zien.

Het vorige reglement deed dan ook soms de wenkbrauwen fronsen. Jongens zoals Thibau Nys, Emiel Verstrynge en Joran Wyseure mochten vorig jaar op het EK en WK wél nog in de U23-categorie uitkomen – want op die kampioenschappen hanteert men simpelweg een leeftijdsgrens – maar in hun nationaal kampioenschap moésten ze plots de degens kruisen met toppers als Michael VanthourenhoutLaurens Sweeck en Eli Iserbyt.

“Wij hebben er binnen de federatie altijd een andere visie op nagehouden dan de UCI en UEC, waar de reglementering is dat renners die tot de U23-leeftijdscategorie behoren, altijd mogen starten bij de beloften. Ongeacht hun team of contract”, legt Xavier Vandermeulen, de sportsecretaris van Belgian Cycling, ons uit. “Maar we moeten nu ook toegeven dat het wielerlandschap is veranderd, met renners die steeds vroeger een contract als prof tekenen. Daarbij werd onze reglementering minder relevant.”

En dus hanteert Belgian Cycling vanaf dit jaar nieuwe regels. “Als een renner jonger dan 23 jaar een profcontract tekent bij een continentale ploeg of een crossteam, dan is hij welkom op het BK voor beloften. Maar als iemand prof wordt bij een World- of ProTeam, hoort hij thuis op het Belgisch kampioenschap bij de profs. Dat is de regel die we ook op de weg toepassen, en die trekken we vanaf nu door over alle disciplines heen.”

Vorig seizoen kroonde de 21-jarige Witse Meeussen zich nog tot nationaal kampioen bij de beloften in Lokeren, voor Lennert Belmans en Victor Van de Putte. De volgende Belgische kampioenschappen vinden plaats op 13 en 14 januari 2024 in Meulebeke.

Bron : Niels Bastiaens

Foto : Luc Wilms