5e EK ronde in Grandson Zwitserland

5e EK ronde in Grandson Zwitserland

ava

Aan het meer van Neuchatel werd de vijfde en zesde ronde meetellende voor het Europese Kampioenschap verreden. Onze Belgische rijders zakten af naar daar en zette er mooie resultaten neer : onder meer bij de girls 11-12 jaar een overwinning voor Kjelle Poets en bij de boys 9 jaar kregen we Seppe Laenen als overwinnaar.

Onder een stralende zon met een stevige wind werd de vijfde ronde van het Europese Kampioenschap in Grandson aangevat. Heel wat Belgische rijders maakten de verplaatsing om daar mee te strijden voor de punten.

Ze deden het op een voortreffelijke manier. Bij de finales van de Cruisers 45+ kregen we Koen Van Duffel achter het starthekken in de finale. Hij nam een goede start maar liet zich een beetje wegdrummen in de eerste bocht waardoor de aansluiting met de koplopers weg was. Hij liet het niet aan zijn hart komen en vocht tot op de streep. Hij werd uiteindelijk vierde.

Bij de boys 8 jaar en jonger kregen we maar liefst drie rijders uit België. Ze reden een voortreffelijke wedstrijd. Stef Lippens werd derde – Cabbo Huyskens werd vierde en Axel Van Den Broeck werd zesde.

Bij de girls 11-12 jaar kregen we een overwinning voor Kjelle Poets al moest ze in de eerste twee lijnen toch rekening houden met haar concurrenten. Die zaten kort op het wiel, maar Kjelle liet zich niet van de wijs brengen en bracht het tempo opnieuw omhoog. Achter haar streden nog drie rijders uit Belgie voor de dichte ereplaatsen. De zusjes Gommers streden onder hun tweetjes voor de vierde en de vijfde plaats. Het was Robyn die over de beste papieren beschikte en uiteindelijk vierde werd. Aiko moest tevreden zijn met de vijfde plaats. Chloe Greenwood kon het tempo vooraan niet al te goed volgen maar bleef toch strijden tot de finishlijn. Ze werd uiteindelijk achtste in de finale wat zeker niet slecht te noemen is.

Bij de boys 9 -10 jaar reden we drie landgenoten achter het hekken Seppe Laenen – Thomas Willems en Gilles Mathy zetten de Belgen op de kaart. Seppe Laenen kwam zeer goed weg aan het starthekken en bepaalde de ganse rit het tempo. Ook Thomas Willems zat goed in de wedstrijd. Hij eindigde op een vijfde plaats. Gilles Mathy werd nog naar de zevende plaats verwezen.

Bij de boys 11-12 jaar waren de ogen gericht op Gianluca Pollefliet en Thomas Jamar. Iedereen had er een goed gevoel in dat Thomas het dit keer ging waarmaken, maar hij had al een mindere start waardoor hij op achtervolging werd aangewezen. Hij kwam niet echt in de wedstrijd en eindigde als achtste. Voor Gianluca verliep het beter.Hij startte vrij goed en probeerde de aansluiting met de koplopers zo lang mogelijk aan te houden. Hij probeerde in de laatste lijn nog een aanval in te zetten voor de tweede plaats. Maar het was een beetje te laat. Hij werd uiteindelijk derde.

Zijn zus Ilana Pollefliet kwam aan de start bij de girls 13-14 jaar. Zij probeerde het voorbeeld van haar broer op te volgen maar ze had een mindere start waardoor ze op achtervolgen aangewezen werd. Toch bleef ze erin geloven en eindigde zesde.

Bij de boys 13-14 jaar kregen we Pjotr Paeshuyse en Rune Debrughgraeve achter het starthekken. Uiterste concentratie bij de start was noodzakelijk om het hoge tempo aan te kunnen. Voor Pjotr verliep het niet zo vlot. Hij eindigde zevende. Rune ging er als een speer vandoor en probeerde alle gaatjes in te gaan. Maar het strandde op een vierde plaats.

Bij de girls 15-16 jaar kregen we Karo Vertessen in de aanval. Ze moest zich al recht houden bij een valpartij nabij de eerste hindernis van de eerste lijn. Ze moest haar tempo terugvinden, maar veel tijd had ze hiervoor niet. Ze strandde uiteindelijk op de vijfde plaats.

Ook Emma Szekely reed een voortreffelijke wedstrijd bij de girls 8 jaar en jonger. Maar aangezien zij maar met weinige deelneemsters waren, mochten zij geen finale rijden.

Bij de elites women ging Elke Vanhoof makkelijk door haar reeksen. Niemand kon haar tempo aan. Dus was zij al zeker voor een plaatsje in de halve finale. Maar in de halve finale liet ze zich verschalken in de start en kwam pas als vijfde uit de start weg. Ze vocht terug,  maar eindigde in een fotofinish voor de vijfde en/of zesde plaats.