Absa Cape Epic keert terug naar zijn roots

Absa Cape Epic keert terug naar zijn roots

De Absa Cape Epic keert in 2022 terug naar drie van de meest legendarische Zuid-Afrikaanse mountainbikebestemmingen op zijn 657 kilometer lange route naar Val de Vie. Brutale beklimmingen, schitterende singletracks en een zware blootstelling aan de hitte en het stof van Afrika zullen ervoor zorgen dat elke finishmedaille zwaar verdiend zal zijn. De route is ontworpen met het oog op wedstrijden.

Geen twee edities, in de 18-jarige geschiedenis van de race, zijn gelijk. Er zijn echter secties, paden en bestemmingen die een herhaald bezoek waard zijn. Voor 2022 vroegen de drie wedstrijddorpen om een nieuwe afspraak met ’s werelds belangrijkste etappekoers. Net als de bestemming van de Grand Finale, Val de Vie.

Drie van de vier hebben een legendarische geschiedenis met het Zuid-Afrikaanse mountainbiken in het algemeen, en de Absa Cape Epic in het bijzonder. De vierde, in Val de Vie, werkt aan zijn eigen erfenis. Een legende in wording. Het biedt mountainbikers de kans om hun rol te spelen in het schrijven van geschiedenis.

In 2022 keert The Race That Measures All terug naar Lourensford Wine Estate, in Somerset West, voor het eerst sinds 2014. De 8 jaar zijn echter goed besteed en de parcoursbouwers hebben het druk gehad. De teams wacht een traktatie van epische proporties tijdens de proloog, terwijl etappe 1 een test van conditie en vaardigheid wordt die het historische precedent van de zware eerste marathonetappes waardig is.

Vanaf Lourensford Wine Estate gaat de route naar het oosten, in etappe 2. Doorkruis de Hottentots Holland Mountains en ga de Overberg in. Elandskloof, vlakbij Greyton, is de thuishaven voor drie overnachtingen na een tocht van 118 kilometer door het achterland. Ruige, niet gebeeldhouwde paden wachten op de etappes 3 en 4. Net als de Afrikaanse zomerse benodigdheden, hitte en stof.

Etappe 5 voert terug naar het westen, waarbij drie van de meest beruchte beklimmingen van de Absa Cape Epic worden beklommen. Eenmaal in Stellenbosch belonen de paden elke meter hoogteverschil. Er wachten twee etappes vol actie, gevuld met ontzagwekkende paden, terwijl de race zich opbouwt naar de Grand Finale en de uiteindelijke finish in Val de Vie.

Ik geloof dat de 2022 Absa Cape Epic route een geweldige balans biedt”, belooft Route Director Hendrico Burger. “Tussen de gedenkwaardige singletrack beklimmingen, die variëren van onberispelijk gemanicuurd tot ongelooflijk rauw, bieden de etappes paden, afdalingen en uitzichten die ervoor zullen zorgen dat de Absa Cape Epic zijn plaats kerft in langdurige herinneringen. Voor de eliteteams zijn er mogelijkheden om in te halen, aan te vallen en te verdedigen, terwijl de minder competitieve renners tevoorschijn zullen komen met de wetenschap dat hun finishmedailles hard verdiend zijn.

Lourensford Wine Estate, Greyton en Stellenbosch zijn synoniem met mountainbiken in Zuid-Afrika”, vervolgt Burger. “Lourensford is niet in de laatste plaats te danken aan de rol die het speelde als gastheer van de laatste etappe van acht edities van de race. Greyton, daarentegen, was gastheer van enkele van de eerste proto-etappewedstrijden in Zuid-Afrika. In die tijd werden de lange mountainbikeweken echter eerder in multidisciplines dan in etappes verreden. Stellenbosch behoeft geen introductie als fietsbestemming omdat het omringd is door historische routes. In 2022 doet de Absa Cape Epic bijvoorbeeld het oude Downhill World Cup-parcours op Botmaskop opnieuw aan. Gelukkig is het 25 jaar oude parcours onlangs grondig herwerkt, zodat je geen John Tomac hoeft te zijn om het snel te rijden.”

Bron: PM