Agnes Pardaens is de motor achter het succes van Frans Claes

Agnes Pardaens is de motor achter het succes van Frans Claes

Op 11 november wordt de Frans Claes Classic in Hoegaarden en omgeving georganiseerd. In een driedelige reportagereeks stellen we Frans Claes voor. We beginnen deze week met zijn moeder Agnes Pardaens, gevolgd door zijn vader Johan volgende week om te eindigen met Frans zelf in de week voor de Classic.  We bijten dus de  spits af met zijn moeder. Sommigen zullen haar naam wellicht nog kennen uit de atletiek. Ze was vroeger een topatlete.  We spraken haar aan de vooravond van het WK marathon dat dit weekend in het Turkse Sakarya gereden wordt en waarvan we live verslag uitbrengen. Momenteel herstelt Agnes van een auto ongeluk. Daardoor zal ze voor de eerste keer in haar leven het WK van haar zoon niet live kunnen bijwonen. Niet gemakkelijk als je de teammanager, vaste (vegan)kokkin, bevoorrader,  supporter, kortom rots in de branding of manusje-van-alles bent. 

De entourage van een mountainbiker, zeker in de marathon, is belangrijk. ‘Veel mensen zeggen wel eens dat het normaal is dat we meegaan omdat het je zoon is. Nee, dat is niet normaal.  Nu kan ik er niet bij zijn door de gevolgen van mijn ongeval. Gelukkig worden de taken nu overgenomen door de mecanicien en de masseur van het Zwitserse team. De vriendin van Frans is immers de Zwitserse Ariane Lüthi en zij kan over deze mensen beschikken en mijn zoon dus nu ook. Het is een godsgeschenk dat ze erbij zijn. Frans is wel enorm begaan met mij.  Hij belt elke dag om te vragen hoe het nu met is. Het zou ook onverantwoord zijn en ik zou mijn eigen gezondheid op het spel zetten. Vliegen is zeker geen optie nu door mijn zware hersenschudding. De druk op mijn hoofd is dan enorm. In die zin kan ik er mee leven. Inmiddels ben ik een week thuis van het ziekenhuis. Het gaat beter, maar ik ga nog een lange revalidatie tegemoet. Maar dat komt allemaal wel goed.’

Taken

De taken van moeder Agnes zijn divers en enorm. Sommige renners hebben daarvoor 2 tot 3 mensen bij.  Ze is ook een goede kokkin en omdat hij veganist is, is ook dat niet altijd zo eenvoudig. gaat Agnes verder. 

Agnes is topatlete geweest. Het gen van doorzettingsvermogen en duursporten gaf ze duidelijk door aan Frans. Ze vindt ook dat deze veeleisende  sport veel te weinig media aandacht krijgt.

Eddy

De levenspartner van Agnes is Eddy en is de mental coach en trainer van Frans. ‘Eddy is niet alleen coach, maar neemt ook logistieke taken op zich. Hij staat mee aan de bevoorrading. We zijn twee handen op één buik. Hij is een belangrijke steun voor mij. Omdat Frans  niet zijn zoon is, ben ik vaak de schakel tussen de twee. Hij schrijft de trainingschema’s voor Frans en cijfert zich volledig weg voor de voormalige  tweevoudige Belgische kampioen en wereldbekerwinnaar. Dankbaarheid naar Eddy  is hier zeker op zijn plaats,’ besluit Agnes. 

Reportage : Erik Braeken