Duinen van Hechtel waren decor voor Limburgs Kampioenschap

Duinen van Hechtel waren decor voor Limburgs Kampioenschap

De Duinen van Hechtel waren in het weekeinde van 17-18 oktober 2020 het decor voor de wedstrijd meetellende voor het Limburgs Kampioenschap voor de eerste jaars nieuwelingen – tweede jaars nieuwelingen – de elites 2 – elites 3 en de beloften.

Valerie Boonen credits : Luc Wilms

Normaal was dit kampioenschap voorzien in Eversel maar door de corona voorschriften werd deze wedstrijd aldaar geannuleerd.

Brecht Toelen en zijn mannen/vrouwen deden er alles aan om alsnog een Limburgs Kampioenschap te laten doorgaan. Op een paar weken tijd boksten zij deze wedstrijd in elkaar en hielden rekening met de corona maatregelen.

Ook de begeleiding van de renners/rensters hielden zich mooi aan de voorschriften en de wedstrijd kon in zijn normale vorm wel zonder toeschouwers (wat jammer was voor een provinciaal kampioenschap) doorgaan.

Neo Thielens credits : Luc Wilms

Bij de eerste jaars nieuwelingen ging de titel naar Neo Tielens uit Tessenderlo. Hij werd tweede algemeen achter Axel Van de Broeck en kon zo zijn titel mee huiswaarts nemen.

Bij de tweede jaars nieuwelingen ging de titel naar Sente Sentjens. Ook hij was blij om deze trui de rest van het seizoen te mogen showen.

Jo Pirotte credits : Nancy Aerts

Bij de elites 2-elites 3 was het uitkijken wie daar over de beste papieren beschikten. Het leek er lang naar uit te zien dat Tom Timmermans de titel zou pakken bij de elites 2 maar door een technisch mankement met zijn schoenen moest hij vooraan de rol lossen en kon Jo Pirotte naar zijn titel toerijden. De tweede plaats was voor Tom Timmermans en Björn Houben werd de derde in dit provinciaal kampioenschap. Bij de elites 2 was er niks te doen aan Sander Elen. Althans zo zag het er in het begin van de wedstrijd uit. Hij reed 2 minuten 30 voor op zijn naaste achtervolger. Maar toen sloeg het noodlot toe. Sander Elen kreeg af te rekenen met mechanische pech en had niet onmiddellijk een fiets voor handen. Doch de limburgse coach Eddy Ponet reikte hem een mountainbike aan om zo zijn wedstrijd te vervolledigen. Zo kon hij nog over de meet komen en zijn Limburgse titel veilig stellen.

De laatste wedstrijd van de dag bij de beloften was het ook uitkijken naar de strijd om de Limburgse titel. Het was uitkijken naar Arne Baers – Michael Bervoets – Sander Lemmens – Pieter Jan Vliegen. Voor Michael Bervoets liep het fout af bij de verkenningen. Hij kwam ten val en moest voor verzorging naar het ziekenhuis. Dus was het uikijken naar Sander Lemmens die zijn titel zou verlengen? Sander schoot als een speer weg aan de start maar moest al gauw zijn eigen tempo zoeken op deze zware omloop in de Hechtelse Duinen. Hij reed een voortreffelijke wedstrijd en eindigde als vierde. Wat genoeg was om als eerste Limburger over de finish te komen. Arne Baers heeft er alles aan gedaan om mee te dingen naar de provinciale titel. Maar door de wedstrijd in Beringen te rijden de dag voor het Limburgs Kampioenschap had hij wel wat krachten te kort om echt mee te dingen.

Aanvankelijk leek ook Arne Baers te kunnen meespelen in de strijd voor de provinciale titel. Tot half wedstrijd bleef hij in de buurt van het groepje Lemmens. Maar omdat hij als eerstejaars ook zaterdag in Beringen reed (waar hij een jaar geleden bij de juniores won), weigerden in de slotfase de benen te doen wat het hoofd wilde.
De titel bij de tweedejaars nieuwelingen ging verrassend naar Sente Sentjens, vorige week nog op het podium van het BK op de weg en gisteren verrassend aan de start van dit veldritkampioenschap. Met alle respect, maar kampioen worden wanneer je als 15de over de streep rijdt, wijst erop dat het Limburgs niveau in die leeftijdscategorie niet super hoog ligt. “Gelukkig hebben we een zeer sterke lichting bij de eerstejaars”, stelt coach Eddy Ponet. Bij die eerstejaars behaalde Neo Tielens uit Tessenderlo de zege. Eigenlijk was zijn naamgenoot Zander Tielens (zoon van gewezen mountainbike en veldritkampioen Jimmy) favoriet. Doch die bezeerde zich zaterdag in Beringen aan de knie en ondervond daar in Hechtel nog hinder van. Toch werd hij nog 5de. Neo Tielens nam meteen na de start de leiding. Hij leek naar de zege te fietsen, tot Sverre Van Lee uit Neerglabbeek zijn duivels ontbond. Hij sleurde aan de kop van een groepje waarbij alleswinnaar Axel Van den Broek. Uiteindelijk kon enkel deze laatste het gat op Tielens dichten. De twee spurtten voor de zege. Van den Broek bleek een half wieltje sneller. Tielens werd dus tweede en Limburgs kampioen. Doch werd hij knap tweede in het Limburgs Kampioenschap.