Alan Hatherly is wereldkampioen bij de U23 in Lenzerheide

Alan Hatherly is wereldkampioen bij de U23 in Lenzerheide

Na een spannende strijd met de Amerikaan Christopher Blevins is de Zuid-Amerikaan Alan Hatherly wereldkampioen U23 geworden. Blevins pakte zilver, de Nederlander David Nordemann brons.

Blevins en Hatherly vochten na halfkoers een robbertje uit voor  goud. Nordemann streed om het brons.  Ze bleven samen tot in de laatste ronde. Toen versnelde Hatherly en had dadelijk tien seconden voorsprontg op de Amerikaan.  Hatherly kon standhouden en nam uitgebreid de tijd om het publiek te groeten en dan het goud te pakken voor Blevins en Nordemann.

 

De Nederlander  David Nordemann was blij met zijn medaille. ‘Ik had vooraf wel top vijf en top drie is super mooi, ben ik heel blij mee.  In de tweede ronde liep het nog niet zo goed. Toen reden ze supersnel op de eerste klim. Toen moest ik even me laten terug zakken.. Maar daarna kwam ik weer terug. Daarna liep het super goed. Ik wist wel niet of iemand zou terugkomen voor de derde plaats.  De eersten kon ik niet meer inhalen.  Ik rijd nog een paar wedstrijden met de mountainbike en dan ga ik  rusten. Mountainbike is een hoofddoel en ik werk daarom ook naar de Olympische Spelen in Tokio toe, ‘aldus Nordemann.

De Zwitsers hadden ook voor een speciale podium ceremonie gezorgd. Alpenhoornblazers bliezen de nationale hymne van Zuid-Afrika. Uniek.

Uitslag:

 1. Alan Hatherly(Zuid-Afrika)
 2. Christopher Blevins(USA) + 0:27
 3. David Nordemann(Ned)  + 1:05
 4. Petter Fagerhaug (Noor)  + 1:24
 5. Jonas Lindberg(Den) +1:28
 6. Vital Albin(Zwi) +1:47
 7. Jofre Cullell Estape(Spa)+ 1:53
 8. Simon Andreassen(Den)+2:00
 9. Antoine Philipp(Fra) +2:18
 10. Luca Schwarzbauer(Dui)+ 2:36

21. Marc Bouwmeester(Ned)+4:22

24. Pierre de Froidmont(Bel)+4:55

25. Milan Vader(Ned) +4:57

Bij de U23 vrouwen ging de wereldtitel naar de plaatselijke Alessandra Keller die met 1:22 minuut voorsprong won op haar landgenote Sina Frei. Het brons was voor de Italiaanse Marika Tovo.  Onze landgenote Emeline Detilleux eindigde als 38 ste.  Opvallend waren de grote verschillen.  Vanaf de 24ste plaats was er een verschil met twaalf minuten op de winnares en volgden de deelneemsters al op één ronde. Nog opmerkelijk: de Deense Malen Degn eindigde op de achtste plaats en deed het even goed als haar vriend Simon Andreassen.

Uitslag:

 1. Alessandra Keller(Zwi)
 2. Sina Frei(Zwi)+1:22
 3. Marika Tovo(Ita)+1:40
 4. Ronja Eibl(Dui)+2:32
 5. Caroline Bohe(Deen)+3:25
 6. Sophie von Berswordt(Ned)+4:00
 7. Rocio del Alba Garcia Martinez(Spa)+4:26
 8. Malene Degn(Deen)+5:16
 9. Nicole Koller(Zwi)+5:21
 10. Loana Lecomte(Fra)+5:36

38. Emeline Detilleux(BEL) op 2 ronden

Erik Braeken en Marc Bluys(foto’s) vanuit Lenzerheide