Kate Courtney wereldkampioene dames elite, Githa Michiels elfde

Kate Courtney wereldkampioene dames elite, Githa Michiels elfde

Kate Courtney is verrassend wereldkampioene cross-country geworden bij de dames elite. De Amerikaanse versloeg  de Deense Annika Langvad, die de hele wedstrijd aan de leiding had gereden. De Canadese Emily Batty was dolgelukkig met brons.  Githa Michiels reed een schitterende wedstrijd bekroond met een elfde plaats, haar beste prestatie ooit op een WK.

Sfeer genoeg op het WK in Lenzerheide. Zwitserse bellen, toeterende Duitsers, een dolgedraaide speaker die het publiek opzweept. Mountainbike is een beleving en dat bereikt op een WK een hoogtepunt.

Annika Langvad bracht de supporters al meteen in vervoering. Ze nam een tiental seconden op haar naaste achtervolger Emily Batty en een halve minuut op Kate Courtney. Githa Michiels had een goede start en kwam na de eerste ronde door in twaalfde positie.

Maar net na de eerste ronde sloeg het noodlot toe bij Michiels. Ze reed lek en moest in dertigste stelling terug aanpikken. ‘ Het ging net heel goed. Ik voelde dat ik een heel goede dag had. In de eerste afdaling pitste ik mijn band en eerst dacht ik dat het nog goed zou aflopen. Maar hij liep leeg en ik moest wisselen. Zonder deze lekke band rijd ik zeker top tien en misschien wel top vijf.  Mijn ritme was gebroken en in het begin van de race kan je niet je eigen ding doen. Eerst was ik aangeslagen en reed op automatische piloot. Op het einde ben ik vol gegaan voor de tiende plaats. Spijtig dat ik niet kon laten zien hoe goed ik was vandaag. Volgend jaar terug hard werken en vechten voor dat WK podium. Ik maak me wel zorgen voor de Olympische Spelen. Ik ben de enige die UCI punten behaal. Daarom ga ik samen zitten met de bond om eens te kijken wat we kunnen doen,’aldus Githa Michiels.

Vooraan werd er op het scherp van de snee gekoerst. Batty en Courtney maakten jacht op Langvad. Jolanda Neff en Gunn-Rita Dahle-Flesjaa streden voor de vierde plaats. Githa Michiels vocht terug naar haar tegenslag. Met nog vier ronden te gaan, zat ze in 17 de positie.

Consternatie in de voorlaatste ronde, want Courtney was tot op zeven seconden genaderd van Langvad. Batty zat op een minuut en Michiels had weer drie plaatsen gewonnen. Bij het ingaan van de laatste ronde zaten Langvad en Courtney samen en vochten voor het goud. Langvad kreeg echter een finale inzinking en zo kon Courtney ongestoord naar haar eerste wereldtitel rijden. De tweede titel voor de USA sinds 1994. Uittredend wereldkampioen Neff werd vierde voor de Poolse Maja Wloszczowska. Githa Michiels reed huilend en diep ontgoocheld over de streep. Ze zocht troost bij haar vriend Filip en stond ons daarna te woord.

Uitslag:
1. Kate Courtney (USA) in 1u34’55”
2. Annika Langvad (Den) op 47″
3. Emily Batty (Can) +1:58
4. Jolanda Neff (Zwi) + 2:13″
5. Maja Wloszczowska (Pol) + 3:15

6. Haley Smith(Can) +3.39

7. Anne Tauber(Ned) +4:08

8. Elisabeth Brandau(Dui) +4:20

9. Gunn-Rita Dahle-Flesjaa(Noo)+ 4:29

10. Irena Kalentieva(Rus)+4:47

11. Githa Michiels(BEL)  +4:52

 

Verslag : Erik Braeken, foto’s: Marc Bluys vanuit Lenzerheide