Anne Terpstra en Gil Ly Gonen winnen eerste rit in Cyprus Sunshine Cup

Anne Terpstra en Gil Ly Gonen winnen eerste rit in Cyprus Sunshine Cup

De eerste van de drie races van de Cyprus Sunshine Cup vond plaats op het parcours in de unieke omgeving van de oude ruïnes van Amathus, vlakbij Limassol. Zoals verwacht domineerde Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) de vrouwenrace, terwijl Gil Ly Gonen uit Israël als winnaar uit de bus kwam bij de mannen.
Het is een uitdaging om een race te vinden in een vergelijkbare omgeving, met een circuit dat door de ruïnes van een voormalige oude haven loopt. De zon en het uitzicht op zee gaven de herboren Sunshine Cup een echt mediterraan tintje.
In totaal namen 40 deelnemers uit 14 landen deel aan de race, een goed aantal volgens de organisatoren gezien de enorme concurrentie op de wereldkalender van XCO-races.
Bij de vrouwen liet Anne Terpstra er geen twijfel over bestaan dat ze de topfavoriet is. Hoewel de Tsjechische kampioene Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) haar op de voet volgde, bleven ze in de race, die bestond uit één korte en vier gewone ronden, uiteindelijk bijna 40 seconden uit elkaar. De derde plaats ging naar een andere Nederlandse vertegenwoordigster, Lotte Koopmans (KMC-Ridley), die anderhalve minuut achterbleef op de winnares.
Het is leuk om terug te zijn in Cyprus; ik vind het hier echt geweldig. Ik kom hier al regelmatig sinds 2014, dus ik heb hier al heel wat tijd doorgebracht. Het is geweldig dat de races na de pauze zijn hervat en dat we weer kunnen racen. Ik heb echt genoten vandaag en ik ben blij dat ik heb kunnen winnen,” zei de drieëndertigjarige Nederlandse winnares.

Jitka Čábelická haalde ook herinneringen op aan haar begin in Cyprus en prees het feit dat ze kon terugkeren naar haar favoriete race. “Ik weet het nog heel goed; het is lang geleden dat ik hier voor het eerst was, maar de laatste keer dat ik hier racete was in 2020. Ik kom graag terug, ook al weet ik dat het een zware race is. Het was de eerste race van het seizoen en de tweede plaats is een geweldig begin. Je weet nooit wat je kunt verwachten, maar vandaag heeft het me aangenaam verrast,” zei Jitka.
De mannenrace werd gedomineerd door een drieëntwintigjarige uit Israël, wiens naam nog niet algemeen bekend is. Maar misschien wel goed onthouden: Gil Ly Gonen. De Israëlische kampioen en de vijftigste man in de UCI-ranking liet zien dat zijn voorjaarsvorm fantastisch is. Hij gaf een voorsprong van 1:44 min. op de nummer twee, Oleksandr Hudyma uit Oekraïne (KMC-Ridley)!
Een prachtig circuit, maar uitdagend. Hoe dan ook, het is een perfecte start van het seizoen voor mij; ik kon me waarschijnlijk geen betere wensen. Ik kijk uit naar volgende week; ik ben ervan overtuigd dat ik opnieuw zal slagen,” zei Gil Ly na de race die bestond uit 1+5 ronden.
Ik ben voor het eerst in Cyprus en ik vind het hier echt leuk. Ik heb genoten van de race en kijk uit naar het vervolg van het weekend,” zei Hudyma.

De derde plaats en de volgende twee plaatsen werden bezet door Tsjechische renners. Jan Sáska, die de meeste kracht toonde in de eindsprint en zijn nieuwe team, Subterra Santa Cruz, onthulde, verzekerde zich van het brons net voor zijn landgenoten Lukáš Kobes en Jan Škarnitzl.
Het was de eerste wedstrijd van het seizoen, dus ik was benieuwd hoe het zou gaan, vooral na vorig seizoen toen alles niet volgens plan verliep. Maar het pakte geweldig uit; het gevoel is fantastisch,” zei de als derde geplaatste Jan Sáska.
De resterende twee races van de Cyprus Sunshine Cup mini-serie staan gepland voor zaterdag en zondag.

Bron: PM

Foto: A. Küstenbrück