Anne Terpstra en Oleksander Hudyma zegevierden in Tochni

Anne Terpstra en Oleksander Hudyma zegevierden in Tochni

Het traditionele Cypriotische dorp Tochni was gastheer voor de tweede race van de Sunshine Cup 2024. Anne Terpstra uit Nederland en Oleksander Hudyma uit Oekraïne zegevierden op het circuit, waarmee de serie voor het eerst deze locatie aandeed.


Tweede solo voor Anne
De drieëndertigjarige renster van het Ghost Factory-team leverde een prestatie die vergelijkbaar was met die in Amathus op woensdag. In Tochni leidde ze met absolute dominantie en liet ze haar naaste concurrenten achter zich in de eerste ronden van het circuit met vier banen. Een groep van drie, aangevoerd door de Tsjechische wielrenster Jitka Čábelická, viel uit elkaar en Anne schakelde naar een hogere versnelling en nam afstand van het duo. Ze reed vervolgens in haar eigen tempo, genoot van het circuit en verzekerde zich van de overwinning met een tijd van 1:19:53 uur. De laatste race in Macheras zal ze natuurlijk ingaan in de leiderstrui van de Sunshine Cup.
Ik hou absoluut van dit circuit! Het is leuk in elke richting, alle single tracks op en neer! Aan de andere kant vergt het veel concentratie, maar het is precies waar ik van hou en wat bij me past. Misschien lachte ik een beetje tussen sommige secties door; het is gewoon superleuk om op dit circuit te rijden,” lachte de winnaar aan de finish van de tweede Cyprus Sunshine Cup-race.

De strijd om het zilver duurde niet lang; Jitka Čábelická (CZE, GAPP System Kolofix) – tweede in de Amathus-race – had dit keer minder energie dan de Nederlandse Lotte Koopmans (KMC – Ridley), en de twee fietsers wisselden van positie. Lotte eindigde tweede met een achterstand van 47 seconden, terwijl Jitka derde werd met een achterstand van 1:54 minuten.
Dit parcours was minder rotsachtig en ik voelde me er veel beter op dan afgelopen woensdag in Amathus. In het begin reden we in een groepje van drie, toen Anne aanviel zat ik achter Jitka, dus ik kon Anne niet proberen bij te houden omdat er geen kans was om in te halen op het enkele parcours. Maar toen haalde ik Jitka in en reed in mijn eigen tempo, viel aan op elke heuvel en probeerde een goede flow te behouden,” zei Lotte, arts van beroep.
De Tsjechische Jitka Čábelická gaf toe dat ze de eerste ronden misschien te snel had gereden, wat haar later duur kwam te staan. “Ik ben blij dat het me gelukt is om goed te starten en daarna een hoog tempo te rijden op kop en in de eerste ronde. Ik wilde Lotte weer uitdagen, net als woensdag. Maar toen Anne aanviel, kon ik wel versnellen, maar dat was waarschijnlijk de limiet omdat ik onnodige fouten begon te maken en uiteindelijk kwam Lotte me ook voorbij. Ik verloor mijn flow en het was niet meer hetzelfde. Misschien had ik aan het begin van het seizoen wat vrijer moeten rijden. Het parcours is mooi, niet precies wat ik mooi vind, maar het zijn meer punten, en ik kijk uit naar Macheras morgen, ik vind het daar erg mooi.”

Hudyma wint, Gonen leidt nog steeds de serie


Tweevoudig Oekraïens kampioen en 2021 Europees juniorenkampioen Oleksander Hudyma toonde zijn kracht in de lange beklimmingen en speelse singletracks in Tochni. De mannenrace werd echter beslist in de laatste vijfde ronde, waarin hij nog moest concurreren met zijn landgenoot Dmitro Titerenko en de winnaar van de Amathus-race van woensdag, Gil Ly Gonen uit Israël. De tactische manoeuvres van de Oekraïners vereenvoudigden uiteindelijk Oleksandr’s weg naar de overwinning, die hij behaalde met een tijd van 1:20:32 uur. De Israëliër eindigde op 24 seconden achterstand als tweede en Titarenko verzekerde zich van de derde plaats met een achterstand van 36 seconden.
Het was een zware race met de jongens uit Oekraïne, maar ik heb alles gegeven en ik ben er heel tevreden mee,” zei Gonen. “Ze hadden een goede tactiek, maar dat is normaal; als ze een kans hadden, waarom niet. Morgen zal ik alles geven om de oranje trui te behouden,” zei de tweede in Tochni, Gil Ly Gonen.
Het was een zeer zware race, maar we waren met z’n tweeën uit Oekraïne, dus we konden samen de strategie bepalen en ik denk dat het werkte voor ons. In de laatste ronde viel ik aan en wist ik te winnen. Het was een heel ander circuit dan woensdag, ik vond het echt leuk, een heel leuk circuit,” zei de eenentwintigjarige Hudyma.
Drie Tsjechische renners stapelden zich op onder het podium: Lukáš Kobes, Jan Škarnitzl en Jan Sáska.

De beste onder hen, Lukáš Kobes, eindigde als vierde, net als in Amathus op woensdag. Jan Sáska, bronzen medaillewinnaar op dezelfde locatie, moest in Tochni genoegen nemen met de zesde plaats. “Ik was helemaal uitgeput na de race van woensdag.”
Een andere Tsjechische biker, tweevoudig Olympisch medaillewinnaar Jaroslav Kulhavý, kwam naar Cyprus om op te warmen voor de komende Cape Epic. Ondanks het feit dat hij vanaf de laatste plaats startte, slaagde hij erin om door de singletracks te navigeren en de uiteindelijke 13e plaats te bemachtigen. “Het zou nog ongeveer twee uur racen duren 🙂 In de laatste ronde begon ik erin te komen, anders waren mijn benen behoorlijk stijf,” zei Kulhavý, die sinds 2009 regelmatig deelneemt aan de Sunshine Cup en in Tochni als 13e eindigde.


De Cyprus Sunshine Cup 2024 rijdt morgen, zondag 25 februari, zijn laatste ronde op het al vele jaren beproefde circuit in de bergen, in Macheras. Vrouwen starten om 11.00 uur, mannen om 13.00 uur.

Bron: PM

Foto: A. Küstenbrück