Avancini-Fumic winnen derde rit Brazil Ride

Avancini-Fumic winnen derde rit Brazil Ride

De Braziliaan Henrique Avancini en de Duitser Manuel Fumic van Cannondale Factory Racing hebben de derde etappe gewonnen. De Portugees Tiago Ferreira en de Nederlander Hans Becking, DMT Racing Team eindigde tweede.

Zware regenval op dinsdagavond in Guaratinga, in het uiterste zuiden van Bahia, resulteerde in een paar kilometer meer naar de derde etappe van Brasil Ride. De 67 kilometer lange race werd verlengd tot 75 kilometer totdat de winnaars van de derde etappe van de tiende editie werden gekroond. Onder de mannen waren Henrique Avancini en Manuel Fumic van Cannondale Factory Racing XC, die in de laatste kilometers een gat lieten, maar werden gegrepen door DTM Racing Team leiders Tiago Ferreira en Hans Becking. Lukas Kaufmann en Konny Looser van KKS Factory Racing voltooiden de top drie.

Avancini en Fumic voltooiden de rit in 2:48:40, een seconde voor de huidige eigenaars van de gele trui. “Vanaf het begin hebben Avancini en Fumic hard gewerkt, maar Hans en ik hadden een duidelijke strategie om ze te volgen en niet te forceren. Gedurende de hele etappe hebben we nooit onze grenzen verlegd en hebben we tijd verspild op de tweede single track, een soort terrein waar ze beter zijn dan ik. Ik neem liever geen risico’s in deze secties, want als het gaat om fysieke uitdaging, kan ik de kloof dichten”, aldus Ferreira.

“Op geen enkel moment raakten we gestrest, we hadden geen problemen, en in de tweede ronde openden ze 20 seconden, maar we controleerden het verschil en slaagden erin om het tempo op de laatste klim te beperken, omdat Fumic misschien niet zo fit was als Avancini op steilere klimmetjes. We respecteren elkaars tempo en hebben in de laatste drie kilometer het gat gedicht zonder veel energie te verspillen. Vorig jaar was dat anders, want we hebben tijd verspild en te veel geduwd. Deze keer hielden we het voordeel en verspilden we niet zo veel energie”, voegt Ferreira eraan toe.

Dames elite

Bij de vrouwen behaalden Letícia Cândido en Hercília Najara, Audax Corinthians / Tripp Aventura, hun tweede zege, na een moeilijke dag in de tweede etappe. Ze hebben nu meer dan anderhalve minuut voor op de leiders, die nu Viviane Favery en Tânia Clair Piclker van Cannondale Brasil Racing / Soul Cycles zijn. Vivi en Tânia eindigde als tweede, ongeveer twee minuten voor Jaqueline Mourão en Danilas Ferreira, Sense / Tropix duo, die nu de leiders van Amerika onder vrouwen zijn.

“We presteerden goed in de proloog, en in de tweede etappe vertraagde ik omdat ik de intensiteit van het tempo een beetje voelde. We versnelden in deze derde etappe om de kloof met de koplopers te dichten, ik had de kans om te voelen of mijn lichaam zich goed zou aanpassen aan de hitte, want deze woensdag (23) hebben we een zeer zware etappe, de Koninginnerit. We hebben het gedaan, maar vooral hebben we de conditie getest om ons best te doen in de vierde van zeven etappes”, aldus Hercilia Najara.

Vierde etappe – koninginnen etappe

De Koniginne etappe is de moeilijkste etappe in Brazilië. Ze rijden 100 km met 2.600 m klimmen, met drie zeer steile bergen. Elk met ongeveer twee kilometer. De moeilijkheidsgraad is zeer hoog. Minder dan 4% van de atleten kan er op klimmen zonder hun voeten op de grond te zetten. De etappe is een mix van zandwegen en paden, en was een van de meest geprezen wedstrijden van het afgelopen seizoen. Het heeft mooie single tracks, en kruist cacaoboerderijen.

Uitslag derde rit Guaratinga – 75 km.

Mannen
1- Henrique Avancini (BRA) / Manuel Fumic (DUI) – 2h48min40
2- Tiago Ferreira (POR) / Hans Becking (NED) – 2h48min41
3- Lukas Kaufmann (BRA) / Konny Looser (SWI) – 2u52min24
4- Jaroslav Kulhavy (TSJ) / Matous Ulman (TSJ) – 2u52min25
5- Sherman Trezza (BRA) / Guilherme Muller (BRA) – 2h52min26

Vrouwen
1- Letícia Cândido (BRA) / Hercília Najara (BRA) – 3h47min23
2- Viviane Favery (BRA) / Tania Clair Pickler (BRA) – 3u49min00
3- Karen Olímpio (BRA) / Ilda Pereira (BRA) – 3u49min49
4- Jaqueline Moura (BRA) / Danilas Ferreira da Silva (BRA) – 3h50min56

Algemeen klassement na derde rit

Mannen
1- Tiago Ferreira (POR) en Hans Becking (NED) – 8h44min22
2- Henrique Avancini (BRA) en Manuel Fumic (DUI) – 8u48min55
3- Kristian Hynek (TSJ) en Martin Stosek (TSJ) – 8h57min32
4- Jaroslav Kulhavy (TSJ) en Matous Ulman (TSJ) – 9h01min01
5- Lukas Kaufmann (BRA) en Konny Looser (ZWI) – 9h03min00

Vrouwen
1- Viviane Favery (BRA) en Tania Clair Piclker (BRA) – 11h44min01
2- Jaqueline Mourão (BRA) en Danilas Ferreira (BRA) – 11h45min06
3- Letícia Cândido (BRA) / Hercília Najara (BRA) – 11h54min54
4- Karen Olímpio (BRA) / Ilda Pereira (BRA) – 11h56min38

Bron en foto : PM Brazil Ride