Bart Wellens zet onmiddellijk punt achter seizoen

Bart Wellens zet onmiddellijk punt achter seizoen

ava

Bart Wellens zet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn seizoen. Na het passeren van een botscan en na overleg van een team artsen en de teamleiding vinden ze het beter omwille van zijn aanslepende rugproblemen.

Na het passeren van een botscan maandag en een MRI vandaag en na overleg tussen ploegdokter Peter T’Seyen, neurochirurg Gert Demulder en manager Hans van Kasteren heeft Bart beslist dat hij omwille van zijn aanslepende rugproblemen onmiddellijk de competitie verlaat. Het is de bedoeling om via zes weken rusten en een reeks heel gerichte infiltraties en behandelingen klaar te zijn voor een vlotte revalidatie zodat er naar volgend veldritseizoen toe een normale zomeropbouw kan worden afgewerkt. De dokters stelden Bart gerust dat zijn carrière absoluut niet in gevaar is.

Dokter Peter T’Seyen onderstreept dat het onmiddellijk stoppen voor Barts verdere carrière de enige oplossing is. “Positief is dat hij geen hernia heeft zodat een operatie niet aan de orde is. De recente onderzoekingen bevestigen wél een steeds zwaardere ontsteking van de lumbale wervelfacetgewrichten. De intensieve winterperiode deed er geen goed aan en verergerde de toestand zoals we die vanaf eind oktober kennen. Het positieve is dat er geen structureel probleem is, m.a.w. er kan aan verholpen worden. We verplichten Bart nu van te stoppen zodat hij kan rusten en de gerichte behandelingen ondergaan. Dat zal hem de basis bieden om achteraf een perfecte zomervoorbereiding naar volgende winter toe af te werken. Voor Bart is dit een mentale klap, maar het positieve is dat hij zal herstellen. Hij start vrijdag alvast met de eerste infiltraties in het operatiekwartier van het ziekenhuis in Geel. Binnen veertien dagen volgen nieuwe. Hij moet zes weken volledige rust in acht nemen”, stelt de dokter.

Bart Wellens is de eerste om te beseffen dat aandringen op dit moment geen enkele zin heeft. “Daarom doe ik het ook niet. Veronderstel dat ik in de Belgische selectie voor Hoogerheide zou hebben gezeten, ik zou vandaag hebben afgemeld. Ik zou absoluut niet hebben kunnen meedoen. De voorbije twee dagen kon ik niet trainen, vandaag fietste ik een half uurtje. Het was niet te doen. Ik stop bijgevolg onmiddellijk omdat ik van de dokters de geruststelling heb dat de ellende zich oplost. Ik zou immers heel graag op volle kracht mijn contract tot 1 maart 2016 afwerken. Dan moet ik er nu een punt achter zetten. Ik zou met veel pijnstillers en veel afzien drie weken hebben verder gekund, maar hoe? Potten zou ik sowieso niet hebben gebroken. Ik zou enkel de rest van mijn carrière hebben gehypothekeerd. Vermits ik sowieso aan de kant moet, dan best nu zodat ik hersteld ben als de trainingen hernemen. De nu gedane tests tonen immers aan dat er inderdaad een probleem is en van dat probleem wil ik af. Ik ben niet meer bereid om constant pijnstillers te nemen, want ik doe al weken niets anders. De behandeling start vrijdag. Het eerste wat me te doen staat is die dag de pijnkliniek bezoeken. De pijn neutraliseren is de eerste stap”, meldt Bart.

Manager Hans van Kasteren vindt het een goede beslissing dat Bart nu aan de kant gaat. “Maar het is erg jammer. Na zo’n mooi Belgisch kampioenschap waarin hij puur op karakter derde werd, verdiende hij veel beter. Anderzijds is het gezond en verstandig dat hij nu de beslissing neemt. Zijn haperende rug en de erg wisselvallige uitslagen daardoor waren voor niemand goed, in de eerste plaats niet voor Bart zelf. Nu kan hij helemaal herstellen om dan met veel verse moed richting nieuwe seizoen te werken. Vermits Bart absoluut wil verder doen met zijn carrière steunen we hem daar voluit in”, aldus Hans van Kasteren.

Bron: PM