Belgisch Kampioenschap Massenhoven6 juli 2014

Belgisch Kampioenschap Massenhoven6 juli 2014

ava

Het Belgische Kampioenschap 2014 werd dit maal verreden op het parcours in Massenhoven. De organisatie was in handen van de Molensprinters. Voor de aanvang van deze wedstrijd waren er heel wat kandidaten die kans maakten op de titel, maar wie het uiteindelijk zou worden wisten we op het einde van de rit. Bij de Elites Women verlengde Elke Van Hoof haar titel en bij de Elites Men werd het Ghinio Van De Weyer.

De dag begon veelbelovend met een zon die aan de hemel stond maar hoe meer de dag vorderde veranderde het weer en de finales van block II zijn afgewerkt in de gietende regen.

Heel wat volk was er afgezakt naar de track in Massenhoven. De supporters konden genieten van maar liefst 55 reeksen in block I en 44 reeksen in block II. We kregen mooie wedstrijden te zien. Dat dreef de spanning op naar de finales. Ook hier kregen we mooie dingen te zien van alle finalisten.

Bij de Cruisers Girls kregen we een zeer goede start van Bo Steurs. In haar wiel volgden Angie Van De Put en Lieze Crauwels. In de tweede bocht ging Angie in de aanval op Bo Steurs en dat leverde haar de titel op. Bo Steurs kon haar tweede plaats vasthouden tot de finish. Lieze Crauwels liet het in de laaste lijn nog afweten waardoor zij haar derde plaats verloor aan Lizze Herremans.

Bij de cruisers – 16 jaar was het Jordi Govaerts die zeer snel van start ging. Hij reed van start tot finish strak aan de leiding. Niemand kon hem van de titel houden. Achter hem werd de positie twee van start tot finish in handen genomen van Jarno Forrest en ook Matthias Peeters verzilverde zijn derde plaats vroeg in de wedstrijd.

Jerome Lange werd BK kampioen bij de Cruisers 17-29 jaar. Yannick Bunneghem en Stijn Strackx probeerden Jerome te volgen maar zijn tempo lag iets te hoog voor deze jongens. Zij moesten onder hun tweetjes strijden voor de verdere ereplaatsen. Het was Yannick Bunneghem die over de beste benen beschikte en zo naar de tweede plaats fietste. Stijn Strackx werd knap derde.

Er stond geen maat op Björn Wijnants bij de cruisers 30+. Toch was het Sammy De Schepper die het Wijnants lastig maakte. Hij nam een zeer goede start en legde het tempo op. Björn moest alles uit de kast halen om zijn titel te verlengen. Het ging gelijk op tot in de laatste bocht waar Björn een aanval inzette op Sammy. Hij blokte hem uit en zo kon Björn de titel naar zich toe trekken. Sammy kwam tweede over de finish maar werd uiteindelijk naar de achtste plaats gezet. Zo ging de tweede plaats naar Benoït Dupont en de derde plaats was voor Jean Paul Colson. De pechvogel van de dag was Piet Dejonckheere. Hij kwam ten val op de laatste berg van de tweede lijn.

De vijfde finale van de dag was dez bij de jongste girls. Voor de start was de spanning van de gezichten af te lezen. Maar eens zij naar het starthek mochten, werd de focus 100 % en gingen ze er allemaal vol tegenaan. Maxime Breugelmans ging er het snelste vandoor en hield het tempo hoog zodat niemand haar nog kon bijbenen en zij haar eerste titel op haar naam schreef. Achter haar nestelde Joni Waeyenberghe haar op de tweede plaats en Caeley Moull schoof naar de derde plaats.

Bij de girls 7-8 jaar werd de nieuwe Belgische Kampioene Billy Goossens. Samen met Emma Szekely ging zij vlot van start. Julie Vranken had een mindere start maar kon zich toch mooi nestelen op de derde plaats. Vooraan ging de strijd tussen Billy en Emma. Maar eerste genoemde nam in de tweede lijn een beetje voorsprong en dat bleek voldoende om haar titel veilig te stellen.

Kjelle Poets verlengde met gemak haar titel bij de girls 9-10 jaar. Zij ging er als een speer vandoor op de eerste lijn en gaf de anderen het nakijken. Chloe Greenwood en Nette Coppens deden er alles aan om in het spoor van Kjelle te volgen maar de vogel was al gaan vliegen vanaf lijn 1. Chloe bleef druk zetten op Nette. Maar toch bleef Nette in haar kansen geloven. En terecht want zij bleef strijden voor haar tweede plek tot op de meet. Chloe werd mooi derde.

Bij de jongste boys kregen we Lars Bosch als nieuwe Belgische Kampioen. Hij nam een zeer goede start en legde de rest van de finalisten het achtervolgen op. Jenthe Oeyen kon zich mooi naar de tweede plaats fietsen en de derde plaats was voor Seppe Aerts.

Bij de boys 7 jaar kregen we een supersnelle start van Axl Bosch die de strijd aanging met Dries Brouns. Maar in de derde lijn ging het mis met Axl Bosch. Hij schoof van zijn pedalen en kwam ten val en werd hierdoor uiteindelijk zevende. Daardoor kreeg Dries het veld open voor hem. Hij ging goed door en niemand kon hem nog bedreigen. Het was een feit : Dries Brouns werd de nieuwe Belgische Kampioen. Iljo Lenssen had een matige start genomen waardoor hij in de eerste lijn al heel wat uit de kast moest halen om vooraan mee te dingen. Maar hij slaagde er mooi in en kwam als tweede over de finish. Achter hem werd het podium vervolledig door nog een rijder uit Zolder : Mika Ooms. Een volledig podium voor Zolder.

Niel Appermont was de kandidaat om zijn titel te verlengen bij de boys 8 jaar. Toch was het Stef Lippens die als snelste van start ging. Niels en Sem Boeckx gingen mooi mee. Lowie Nulens had een mindere start genomen. Toch bleef hij niet bij de pakken zitten en viel hij onmiddellijk aan. Dat resulteerde in een mooie tweede plaats op het einde van de rit. Vooraan ging de strijd door tussen Lippens en Appermont. In de tweede bocht liep het mis voor Stef Lippens. Hij kwam ten val. Niels twijfelde geen seconde en ging vol door. Hij kwam als eerste over de finish. De tweede plaats ging naar Lowie Nulens en de derde plaats was voor Sem Boeckx.

Bij de boys 9 jaar was het uitkijken wie aldaar de titel kon pakken. Dieter Brouns voelden zich goed en zei voor de aanvang van de finale ” ik wil deze titel zo graag.” En of hij hem wilde…. Na zijn kleine broertje zou het feest af zijn mocht Dieter erin slagen om zijn droom werkelijkheid te laten worden. Gefocussed stond hij aan het starthekken…. Het starthekken viel en Dieter ging er vol tegenaan. Hij had een gematigde start maar zijn jump op de eerste lijn verzekerde zijn titel. Hij ging vol dor en nam een mooie voorsprong. HIj gaf deze niet meer uit handen en het feestje kon beginnen ten huize Brouns. Tjörven Mertens nam de tweede plaats in handen van bij het begin en kon dit mooi uitfietsen. De derde plaats was voor Kjell Deschepper.

Bij de boys 10 jaar kregen we een spannende strijd te zien tussen Thomas Willems en Jorrit Maes. Het was een spannende strijd tot de finish want de beide rijders waren aan elkaar gewaagd. Thomas wachtte met zijn aanval tot de laatste bocht en toen viel hij met een mooie move aan. Het gaf hem een kleine voorsprong die hij kon vasthouden tot de finish. Zo nam hij de titel mee naar Zolder. De derde plaats was voor Kyan Schaerlaeken.

De finales van block II gingen grotendeels door in de plensende regen. De hemelsluizen werden opengetrokken en bleven open tot het evenement volledig ten einde was.

bij de girls 11-12 jaar kregen we een zeer goede start van Zara Vingerhoets. Wanneer zij geen fouten maakten reeed zij naar haar BK titel toe. En of ze het deed. Maryse Counet ging goed mee in het zog van Zara maar kon haar niet bedreigen voor de titel. Tessa Van Saen reed ook een goede finale en kon de tweede plaats nog afsnoepen van Maryse.

Bij de girls 13-14 jaar waren de ogen van Marc Hermans gericht op Bo Van Tiggelt. Zij moest strijden met de thuisrijdster Celien Coppens. Bo ging goed van start en wist elke aanval van Celien af te houden. Vlot doorgaan op het laatste stuk en de titel was een feit. Yelisse Van De Broeck werd knap derde.

De derde finale van block II was de strijd bij de girls 15-16 jaar. Yentl Nijs was de favoriete voor de titel en zij probeerde deze rol ook waar te maken. Toch moest ze op het laatste nog rekening houden met Myrthe De Rijck die nog kwam opzetten maar het kon niet baten. De titel ging naar Yentl Nijs. Bo Steurs vervolledigde het podium.

Didi Van Tiggelt had gezien hoe Bo het gedaan had en hij ging er zeer snel van door in zijn finale van de boys 11 jaar. De andere concurrenten konden het strakke tempo maar moeizaam volgen. Wannes Mariën en Robbert Van Staeyen probeerden er alles aan te doen maar strandden op de tweede en de derde plaats.

Tijdens de finale van de boys 12 jaar werden de hemelsluizen volledig open getrokken. Senne Buysen liet zich er niet door verrassen en nam resoluut de leiding. In zijn wiel volgden Robbe Meerts en Gianluca Pollefliet. Onder hun tweetjes zouden zij beslissen wie op trap twee en drie zouden staan. Gianluca beschikte in de laatste rechte lijn naar de finish over nog wat meer power en nam de tweede plaats.

Bij de boys 13 jaar kregen we een spannende strijd te zien. Yenten Meiresonne moest het opnemen tegen Thibaut Stoffels en Wout Geukens. In de eerste lijn nam Yenten het commando op zich maar de anderen lagen op de loer. Thibaut Stoffels nam een betere bocht en nam de leiding over. Maar ook Wout Geukens liet nog van zich horen. Hij haalde alles uit de kast maar moest tevreden zijn met de tweede plaats. Hij ging in de laatste rechte lijn naar de finish Thibaut nog voorbij. De titel was voor Yenten.

Bij de boys 14 jaar kregen we een schuiver van Rune Debruggraeve op de eerste hindernis van lijn één. Hierdoor werd Pieter Leroi ook mee tegen de grond gehaald en waren hun titelkansen voorbij. Vooraan werd er een mooie wedstrijd verreden door Mathijn Bogaert. Hij voelde zich goed op de omloop en dat resulteerde voor hem in de titel van Belgische Kampioen 2014. De tweede plaats ging naar Pjotr Paeshuyse en de derde plaats was voor Yannick Wolf.

Brett Jacobs was de favoriet bij de boys 15 jaar. Hij lostte de verwachtingen in en werd opnieuw de Belgische Kampioen. Achter hem streden Nick Van De Put en Elias Verbinnen voor de verdere ereplaatsen. Eerstgenoemde werd derde en moest Elias voor laten gaan.

Marc Hermans zag hoe Ruben Gommers er als een speer vandoor ging in de finale bij de boys 16 jaar. Er stond geen maat op Ruben en dit resulteerde in zijn verlenging van de titel. Andy Ruts had zich van start tot finish in de tweede positie gefiest en gaf deze niet meer uit handen. De derde plaats ging naar Stef Lauwers.

Zoals Jerome Lange het voor de middag al deed bij de cruisers zo wou hij het opnieuw proberen bij de boys 17+. Toch was het Roy Van Aken die het tempo aangaf gedurende drie vierde van de wedstrijd maar in de laatste bocht moest hij zich laten uitblokken en kwam Jerome Lange aan de kop te zitten van de wedstrijd. Dat gaf hem het vertrouwen om vol door te gaan en de titel ook te pakken bij de boys 17+. De derde plaats was voor Nick De Proost.

Bij de junior elites kregen we een mooie strijd te zien tussen twee rijders van het Meybo team Joffrey Wouters en Wouter Segers tegen een rijder uit BMX Club Circuit Zolder Brecht Put. Vooraan ging het er vlot aan toe. Joffrey deed er alles aan om zijn teamgenoot van zich af te houden maar in de tweede bocht plaatste Wouter zijn aanval en dat bleek voldoende te zijn om de titel te pakken bij de junior elites. De derde plaats bleef in handen van Brecht Put.

Bij de dames zaten zowel de junior women – de women 17+ als de elites women samen in één wedstrijd. Bij de women 17+ ging de titel naar Sarah Neys uitkomende voor de BMX Club Circuit Zolder. Bij de junior elites women kregen we een mooie strijd tussen Jone Vangoidsenhoven – Marie Hossay en Ynke Matheusen. Marie die nog niet al te veel wedstrijdritme had opgedaan na haar blessure moest de duimen leggen tegenover Jone Vangoidsenhoven. Ynke werd knap derde. Bij de elites women stond er geen maat op Elke Van Hoof. Zij pakte haar dertiende titel op het BK. De tweede plaats was voor Angie Van De PUt en het podium werd vervolledigd door Lieze Crauwels.

De laatste finale van de dag was deze van de elites men. Ghinio Van De Weyer voelde zich goed op de track in Massenhoven en dat resulteerde in een superstart. Niemand kon het tempo volgen en zo reed Ghinio naar zijn eerste Belgische titel. Na kem kwam Bryan Warnier als tweede over de finish en teamgenoot Lauren Stevens moest zich tevreden stellen met een derde plaats.