Ben Elst breekt wereldrecord Everesting offroad

Ben Elst breekt wereldrecord Everesting offroad

Het is gelukt: Ben Elst uit Nieuwmoer bij Kalmthout heeft het wereldrecord Everesting offroad verbroken. Na 127 uren op zijn mountainbike en na 26.587 hoogtemeters kan Ben zijn fiets apetrots in de lucht steken. “Dit is het mooiste en het zwaarste wat ik al gedaan heb.” De opbrengst van zijn opvallende stunt gaat integraal naar het Berrefonds.

Indrukwekkend

Het zijn duizelingwekkende cijfers: 909 kilometer mountainbiken in amper vijf dagen tijd en daarbij  26.587 hoogtemeters overwinnen. Dat is drie keer de hoogte van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Bij één “Everesting” rijd je in één rit eenzelfde weg op en af tot je aan 8.848 hoogtemeters komt. Ben heeft zo’n Everesting dus drie keer gedaan. Indrukwekkend.

De 46-jarige bouwondernemer begon zijn stunt op zondag 17 juli en koos voor een wegje tussen Andlermühle en Herresbach, diep in de Oostkantons. De klim van ongeveer anderhalve kilometer was telkens goed voor zo’n 98 hoogtemeters. Ben: “Vooral in het begin is het pad een flinke kuitenbijter, daar gaat het tot 15% steil omhoog. Al na twee dagen zorgde dat voor fysieke klachten. Mijn achillespees was overbelast en deed ongelofelijk veel pijn. En de laatste twee dagen is mijn rechterhand open geschuurd zodat die ingetapet moest worden.”

Moeilijke momenten

De fysieke klachten maakten de wereldrecordpoging nog moeilijker. Vooral wanneer Ben wilde gaan slapen, werd hij regelmatig wakker van de pijn. Maar misschien nog moeilijker waren de eindeloze nachten. Ben“Ik moest me echt door de nachten sleuren. Die waren donker en eenzaam. Je rijdt uren aan een stuk alleen die berg op en af. Bovendien was het de voorbije week bijzonder koud ‘s nachts. Dat stond in schril contrast met de hitte overdag. Zo gaf dinsdag de thermometer hier 47 graden aan. Een hel.”

Berrefonds

Uiteraard waren er tijdens de voorbije week ook vele mooie momenten. Ben“Ik heb veel bezoekjes gehad van familie en vrienden die me dierbaar zijn. Mijn huisarts en mijn kinesist waren hier uiteraard. Maar ook veel mensen uit de omliggende dorpen en zelfs mensen vanuit Duitsland zijn naar hier afgezakt. En de laatste dag zijn er nog verschillende mensen komen meefietsen. Dat geeft een supergoed gevoel. Een ander bijzonder mooi moment was toen ik hoorde wat mijn actie heeft opgebracht voor het Berrefonds. Want daar doe ik het uiteindelijk voor.” Op dit moment staat de teller van de steunactie op iets meer dan 5000 euro. Dat is een mooi bedrag, maar alles kan beter.  Wie wil, kan nog steeds storten voor het Berrefonds, een organisatie die families steunt die hun kind verloren hebben.

Bucketlist

Ben “Den Beer uit Nieuwmoer” is moe maar tevreden. En uiteraard is hij super trots dat hij het wereldrecord Everesting verbroken heeft. Ben“Ik broed al op een nieuwe uitdaging. Op mijn bucketlist staat bijvoorbeeld nog een fietstocht van Nieuwmoer tot aan de Noordkaap. Maar eerst herstellen en een goei pint drinken.”

Je kan kan nog steeds storten voor het Berrefonds, een organisatie die families steunt die hun kind verloren hebben. Dat kan via https://steunactie.be/actie/neverrest-t-v-v-berrefonds/-10554