Bjorn Houben combineert veldrijden en BMX

Bjorn Houben combineert veldrijden en BMX

IMG_8897Bjorn Houben reed als beginnende junior in januari enkele veldritten en dat beviel hem wel. De BMX’er van PMC BMX Cycling Zolder bereidde zo het komende BMX seizoen voor en we stelden hem enkele prangende vragen.

Hoe was je veldritervaring?

 Bjorn: Het viel goed mee. Ik had niet verwacht zo goed in het veld te rijden. Ik zie het wel zitten om nog meer in het veld te rijden, het volgende veldritseizoen.

Björn Houben IMG_8272

Ga je daarvoor dan minder BMX’en?

Bjorn: Die beslissing hebben we nog niet genomen. Misschien zal ik wel minder BMX’en om zo naar het veldrijden toe te werken. We zullen zien hoe het BMX seizoen verloopt. Als dat minder goed verloopt, zullen we die keuze nog maken.

Houben IMG_3525

Wat doe je nu het liefste: BMX of veldrijden?

Bjorn: In de BMX is veel techniek en een goede start belangrijk. Bij veldrijden is ook techniek belangrijk en evenzeer een goede start. Maar je kunt in het veldrijden wel nog terug komen na een mindere start. BMX is doorgaans slechts een minuut, bij veldrijden duurt het veel langer. Ik ben wel een mindere starter. Toch kan ik goed opschuiven, door de wedstrijden goed in te delen. Aan het einde van de wedstrijd kan ik de kloof meestal terug verkleinen en zelfs nog dicht rijden om zo nog enkele plaatsen op te schuiven.

In welke categorie start je komend seizoen in de BMX en wat zijn je ambities?

Bjorn: Daar start ik als eerste jaars junior. Ik wil beter doen als vorig jaar. Dat wil zeggen toch een halve finale rijden in de Topcompetities en de Flanderscup. Ik heb voor mijzelf uitgemaakt om dit jaar niks op het EK gebeuren te zetten en mij als eerste jaars junior te ontplooien om mij dan de volgende jaren verder te ontwikkelen tot een goede BMX rijder.

Dus dit seizoen wordt een leerschool voor jou als BMX’er en als veldrijder?

Bjorn: Ik zie het als een leerschool. Want ik neem het op tegen oudere rijders en die hebben meer ervaring dan ik. Maar dat stoort mij niet. Ik zie heel veel van die mannen in de opwarming en tijdens de wedstrijden en dat probeer ik ook door te trekken in mijn eigen wedstrijden. Ook krijg ik hier en daar gunstige tips mee van PMC Cycling trainers Nico Schroyen, PHilip Claes, Chris Houben. Maar ook van mijn grootvader Julien Aerts. Hij heeft in het verleden heel wat uren doorgebracht bij Roland Liboton. Dus zijn tips zijn soms goud waard.

Na dat BMX seizoen kies je dan volop voor het veld of moet je dat nog bekijken?

 Bjorn: Dat wordt moeilijker. Want dan ben ik al tweedejaars junior in het veld, ook als BMX’er. Het jaar nadien word ik belofte in het veld. Dan moet ik meer trainen. Als het veldrijden me ligt na dat seizoen, zal de keuze eerder naar het veld gaan als naar de BMX

.IMG_8757

Heb je een bepaalde BMX wedstrijd voor komend seizoen met stip aangeduid in je agenda?

Bjorn: Op het Limburgs kampioenschap wil ik een goede prestatie neer zetten. Ik ga proberen het beste van mijzelf naar boven te halen en te geloven in mijn kansen. Voor de rest wil ik een regelmatig seizoen rijden. Plezier blijven hebben in dat wat ik momenteel aan het doen ben. En mij verder ontwikkelen als BMX rijder en/of Veldrijder binnen de club PMC Cycling Zolder.

Je trainer voor de BMX en het veldrijden is Phlip Claes, die zijn sporten al verdiende in beide disciplines. Hij wordt bijgestaan door de andere twee trainers namelijk Nico Schroyen en Chris Houben. Wat zijn hun verdiensten hierbij?

Bjorn: In de BMX is hij  nog meer mijn trainer dan het veldrijden. Maar hij geeft ook nog veel goede tips in het veld. Hij heeft mij in de eerste plaats meer vertrouwen gegeven op mijn fiets. Hij ontwikkelt mij verder tot een volwaardige BMX-er. Ook in het veld staat hij met raad en daad klaar om zijn poulin bij te staan. Ook de andere trainers doen hun duit in het zakje. Het is een geoliede train waar we allen beter van worden. In het veld krijg ik dan nog de extra tips van mijn grootvader en daar kan ik verder mee aan de slag.

 

Bjorn, nog heel veel succes komende seizoenen!

 

Interview: Erik Braeken

Foto’s: Nancy Aerts