Bonheiden : derde plaats voor Mirthe Van den Brande – Milan Kuyper tweede plaats winst voor Lore De Geest

Bonheiden : derde plaats voor Mirthe Van den Brande  – Milan Kuyper tweede plaats winst voor Lore De Geest

Bonheiden

05-06 januari 2018

Naar goede gewoonte geeft de trofee de Moedige veldrijder op zaterdag meestal de kans aan de jongeren om hun wedstrijd te rijden op het parcours waar de dag nadien de nieuwelingen, junioren, masters, amateurs, beloften en elites rijden. Zo ook in Bonheiden gebeurde dit.

Bij de boys 12 jaar kregen we maar liefst 42 deelnemers aan de start en elk op zich reed hun wedstrijd uit. Een hele prestatie op het zware parcours. De winst in de categorie ging naar Danckaerts Xander. Hij wist Lennert Meeusen te verschalken door nog weg te rijden in de laatste ronde. De derde plaats was voor Mike Wouters. Milan Van der Veken stond ook aan de start in deze wedstrijd. Hij had geen geluk met de lottrekking en moest vanuit de laatste startrij vertrekken. In de start was het drummen en Milan werd aangereden door een mederijder. Hij moest hierdoor uitklikken en als voorlaatste aan de wedstrijd beginnen. Hij deed er alles aan om zoveel mogelijk plaatsen goed te maken en dat lukte hem danig. In de vierde ronde was hij een beetje onstuimig en kwam ten val in de zandbak. Hierdoor was hij zijn ritme kwijt en moest hij opnieuw achtervolgen. Hij werd 28e op 3.30 van de winnaar Xander Danckaerts.

Foto : rijder zelf

Bij de meisjes van 14 jaar was het uitkijken naar de zus van Milan namelijk Jana Van der Veken. Zij domineert al het ganse seizoen deze categorie en in Bonheiden was het niet anders. Er stonden maar drie meisjes van haar leeftijd aan de start en maar twee konden de finish behalen. Jana Van der Veken pakte de bloemen mee naar huis. De tweede plaats was voor Evelien Hus en de pechvogel van de dag was Laura Maes.

Foto : rijder zelf

Bij de 11 jarigen waren er maar liefst 25 deelnemers die aan deze wedstrijd deelnamen. Er was er eentje die de finish niet zou halen wegens mechanische pech. De winst ging naar Lejeune Giel. Lars Corsus deed er alles aan om hem van de zege af te houden maar door een kleine misstap in de voorlaatste ronde was de vogel vliegen. De derde plaats ging naar Leys Matse. In deze reeks keken we uit naar de prestaties van Lore De Geest. Zij reed een goede wedstrijd en werd algemeen 14e. In de categorie van de meisjes pakte zij de bloemen. Ze vocht als een leeuw voor haar overwinning.

Op zondag was het de beurt aan de ouderen onder onze rijders. Bij de junioren kregen we een deelnemersveld van 33 en daarvan kon er helaas eentje de finish niet behalen. Van bij het begin van de wedstrijd was het al duidelijk dat de rijders van AA jongerenteam het hard gingen spelen. Cedric Vandesompel, Thibau Nys en Ward Huybs gingen al van in het begin van de wedstrijd in de aanval. De drie waren aan elkaar gewaagd en maakten er een spannende strijd van. De eerste die het tempo voorin moest lossen was Cedric Vandesompel. Ward Huybs en Thibau Nys gaven elkaar geen kado’s. Bij het ingaan van de laatste ronde reed Thibau Nys op het achterwiel van Huybs waardoor hij een schuiver maakte op de asvalt. Ward zag het gebeuren en gaf plankgas maar kwam ten val in de zandbak. Zo kwamen de twee terug samen om er een spannende laatste ronde van te maken. Maar Thibau speelde het goed uit en kon het laken naar zich toe halen. Mathis De Roeck reed naar de 14e plaats toe. Hij liet een mooie inzet zien binnen deze wedstrijd en deed wat hij kon om een mooie plaats neer te zetten. Zijn startpositie deed hem ook al van bij het begin van de wedstrijd achtervolgen. Maar hij boog de mindere startpositie om naar een mooie 14e plaats.  Senne D’Hollander moest vanaf de derde startrij aan zijn wedstrijd beginnen. De nervositeit was van zijn gezicht te lezen. Het startschot werd gegeven en hij schoot uit zijn klikpedaal waardoor hij meteen als allerlaatste aan zijn wedstrijd moest beginnen. Hij bleef kalm en wist dat het in de zandbak toch zou stroppen. Hij keek goed naar wie waar stond en kon in de zandbak al wat plaatsen goed maken. Hij leefde zich volledig uit en met de aanwijzingen van de supporters kon hij mooi opschuiven. Hij werd als 23e afgevlagd op 4.08 van de winnaar Nys.

Bij de tweedejaars nieuwelingen hadden we 28 deelnemers aan de start. Het was drummen om de juiste positie te krijgen en van bij het begin van de wedstrijd nam Delme Mauro het heft in handen. Milan Kuijper en Brent Blommen samen met Yannick Wuyts en Noa Diels probeerden weg te rijden van de anderen. Het bleek dat Mauro over goede benen beschikte. In de laatste paar meters van de wedstrijd reed hij weg van Milan Kuijper en pakte zo de winst. Milan was ontgoocheld met zijn tweede plaats. Een ganse wedstrijd enorm hard gestreden en dan door een kleine hapering de wedstrijd uit handen moeten geven. Noa Diels startte vanaf de tweede rij en kwam zeer slecht weg. Hij dook als 10/15 in de zandbak. Maar hij kwam goed in zijn ritme en kon heel wat renners oprapen tijdens de eerste ronde. Voorin werd er enorm hard gereden en de kopgroep viel uitéén. Noa Diels kwam alleen te zitten. Hij bouwde even een recuperatiemoment in en ging dan op zoek naar de koplopers. Hij reed het gat bijna dicht maar kwam in de laatste ronde net wat te kort. Een mooie wedstrijd gereden.  Voor Brent Blommen was het een wedstrijd om snel te vergeten. In het begin van de wedstrijd zat hij goed mee voorin om de wedstrijd mee hard te maken maar door materiaalpech werd hij achteruit geslagen en moest hij een loopwedstrijd houden tot in de materiaalpost. Hij verloor hierdoor enorm veel plaatsen en natuurlijk was de kans op de overwinning ook weg. Brent zette door en kwam uiteindelijk als 21e binnen op 4.06 van de winnaar.

Bij de amateurs en masters A stonden ze met 23 rijders aan de start. Björn Houben nam de kopstart maar op 200 meter voor de eerste bocht remde hij al en werd voorbij gegaan door enkele concurrenten. Door dit voorval werd hij in de eerste passage aan de zandbak opgehouden door wat mindere rijders en kon hij niet vol in de achtervolging op Glenn Van Ginneken, Mathias Vandevelde, Tom Timmermans, Teuninck. Dan maar even op de tanden bijten om na de single track in de aanval te gaan. Toen waren de vogels voorin al gaan vliegen. De eerste die in de achtervolging eraan was voor de moeite was Vermeiren Gianni. Dan op zoek gegaan naar Steven Engelen. Maar door een foutieve beweging in de derde ronde blokkeerde de onderrug volledig en moest Björn even wat bekomen om dan weer in de achtervolging te gaan. Helaas voor hem lukte het niet om het gat te dichten op de vijfde in wedstrijd en moest hij in de laatste ronde ook zijn medemakker Tom Aernouts laten gaan. Hierdoor kwam hij over de finish als zevende.

Bij onze dames was het uitkijken naar de nieuwkomer binnen de ploeg Mirthe Van den Brande. Zij liet haar naam al gelden. Ze behaalde een mooie derde plaats achter Sterre Vervloet en Julie Roelants. Chloe Greenwood stond ook aan de start en zij maakte een mooie remonte mee. Ze eindigde negende net voor Kiona D’hont.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : Nancy Aerts