De 18 de Alpentour Trophy brengt toppers naar Planai in Schladming

De 18 de Alpentour Trophy brengt toppers naar Planai in Schladming

Morgen gaat aan de Planai in Schladming de 18 de Alpentour Trophy van start. In de winter heersen er de skiërs van over hele wereld. In de zomer nemen de mountainbikers het over. De lijst met de grote namen die aan de start verschijnen is lang. Ze moeten 198 km overwinnen met meer dan 8800 hoogtemeters in de Alpijnse bergen.

Alban Lakata, inmiddels 36 jaar oud, tweevoudig winnaar in deze race wil één van de sterkste uitdagers zijn. De marathonrijder van Oost-Tirol, zesde in het EK in Latvia, weet als geen ander dat de zege in de Alpentour Trophy niet cadeau wordt gegeven.

Lakata krijgt af te rekenen in zijn thuisrace met de sterkste  tegenstanders. Om te beginnen met de Italiaan Tony Longo. Zijn overwinning in Schladming vorig jaar was legendarisch om twee redenen: de Italiaan pakte de eindzege zonder een rit te winnen. Meer nog, hij won met een luttele seconde voorsprong,  de kleinste kloof ooit in deze wedstrijd.  Dit jaar startte hij in vier marathons, met een derde plaats en een top tien plaats.                                                                                .
De  Tsjech Kristian Hynek dan:  een  tegenstander van het eigen team van Lakata (Topeak Racing), die met veel vertrouwen start in Schladming na zijn Europees brons in Latvia. Hij won de Alpentour in 2012. In zijn nieuw team voelt hij zich goed en conformable in het gezelschap van zijn nieuwe kameraden. ‘Het is groot gevoel dat ik behoor tot de top van de mountainbikesport,’ zei hij.

Een andere Oostenrijker, Daniel Geismayr,  was heel bedrijvig dit jaar in de grote wedstrijden. Hij reed er al 13 dit jaar, de Cape Epic inbegrepen. Vorig jaar was hij één van de grootste pechvogels. Zijn ketting brak voor de start van de laatste rit en zo miste hij de eindoverwinning. :

De Brit Perikles Ilias is de wereldkampioen marathon van 2012 en was achtste voirg jaar. De 29-jarige biker pakte al vier zeges dit seizoen en won ook de Ronde van Andalusië.

De Nederlander Rudi van Houts heeft al een ticket voor de Spelen vast. Maar zijn motivatie is er niet minder om in zijn eerste Alpentour Trophy. De Europese kampioen van 2005 wil de strijd met de grote kanonnen aangaan en een zege in deze race zou hem perfect uitkomen.

Zijn landgenoot  Bart Brentjens, Olympisch kampioen van 1996, heeft verschillende keren aan deze rittenkoers deelgenomen.  ‘Ik ben al jaren bevriend met organisator Gerhard Schönbacher  en geniet ervan om zijn races te rijden. Het is een plezante uitdaging en het is altijd een ideale gelegenheid om samen met mensen over de hele wereld te rijden. Bijna iedere elite topper is hier.

Van Belgische zijde verwachten we wat van Belgisch kampioen Frans Claes die aan een goed seizoen bezig. Daarnaast starten heel wat andere Belgen in de verschillende reeksen. Eén opvallende naam daarin is zeker Nico Berckmans. De inmiddels 47-jarige Balenaar gaat na vijf jaar terug in competitie en start in de SK3 klasse.  ‘Ik had de Alpentour Trophy nog niet gereden en dit was het moment. Mijn palmares is intussen wel groot genoeg, lacht Nico. Maar dit wilde ik nog meemaken. Mijn maat Andy Lepercq overtuigde me om mee te doen. Lepercq wil zeker de finish halen. Vorig jaar eindigde hij 55 op 77 in zijn leeftijdscategorie.

De Alpentour Trophy start met een marathon rit  over de Hauser Cabling berg. Er staan 53km and 2400HM are op het  menu.

We wensen alle deelnemers veel succes en zullen vanaf morgen dagelijks ter plaatse verslag uitbrengen van dit grote evenement.

Foto: Regina Stanger