De Belgische Bondsbonzen over het succes van de Belgen op dit WK

De Belgische Bondsbonzen over het succes van de Belgen op dit WK

ava

De Belgen doen het goed op het WK BMX.  De Belgische delegatie is dan ook erg tevreden. We vroegen om enkele reacties aan chef d’équipe Michel Vermeiren, coach Chris Jacobs en nationaal BMX coördinator Erwin Vervloet.

Michel Vermeiren is teammager, chef d’equipe, van het Belgium cyclingteam.  Vooraf had hij gezegd tevreden te zijn met vijf finaleplaatsen. Maar dat is ruimschoots overschreden nu. Het zijn er al drie maal zoveel geworden.

‘Dat is super eigenlijk.  Het zijn vooral de kleinsten die voor dat resultaat zorgden. We hebben ook een wereldkampioene met Kjelle Poets.  We doen het zelfs beter dan de Nederlanders.  Ze zijn met dubbel zo veel volk en hebben een traditie hierin.  Bij de boys van veertien jaar en ouder lijkt het misschien wel minder.  Maar je mag niet vergeten dat je hier een aantal jaren geleden twee tot drie mensen hadden die door de reeksen geraakten. Nu is tweederde door de reeksen. Globaal is dat eigenlijk heel goed.  We zijn heel, heel tevreden, ‘zegt Michel.

Speelt de coaching van Chris Jacobs en voorheen Ellen Bollansée hierin mee?

‘Dat speelt zeker mee. Maar in België hebben we momenteel een goede clubwerking en die mensen doen heel goed hun werk.  Onze competitie wordt sterker omdat we gewoon met meer deelnemers zijn.  Zo zijn er veel mensen die het Europees circuit afschuimen en daar alleen maar beter van worden door de concurrentie op te zoeken.‘

 

 

 

Krijgen die jonge rijders nu in het vooruitzicht van de komende WK’s meer kansen naar stages e.d. om zich nog beter voor te bereiden?

‘Daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen. Dat moeten we nog bekijken. Ik hoop dat we evenveel supporters mee naar Engeland krijgen volgend jaar. We hebben het zelden meegemaakt dat de Belgen zo aan elkaar hingen.  Nu is het vakantie. De mensen koppelen hun vakantie daaraan en ze blijven misschien een week of wat langer. Volgend jaar valt het WK einde mei en dat is een weekend. Het wordt vrij moeilijk voor velen om dan verlof te regelen. Ook voor de kinderen zelf.  Want ze moeten op school zitten eigenlijk. Misschien kunnen we dan aan de minister van Onderwijs wel een uitzondering vragen,’lacht Michel.

Erwin Vervloet stond te glunderen op dit WK.  Had hij verwacht dat we zoveel medailles zouden halen op dit WK?

‘Helemaal niet. Vooraf hadden we vijf finaleplaatsen voorop gesteld. Dit overtreft gewoon alles. De coaching, stages en dergelijke beginnen vruchten af te werpen en het is vooral belangrijk dat dit bij onze allerjongsten is.  Het is uiteindelijk daar waar het over een aantal jaren moet van komen.  Een tiental jaar geleden hadden we de keuze uit zo’n 75 rijders en nu hebben we de keuze uit zo’n duizend rijders. Dat maakt een heel verschil en is ook heel logisch. Het is moeilijker om in een vijver te vissen waar maar één visje in zit of vijfentwintig.’

 

Gaat de Wielerbond nu meer inspanningen leveren naar begeleiding?

‘Dat gaat inderdaad gebeuren. Al die inspaningen gaan steeds crescendo blijven gaan. De clubs doen veel inspanningen en de trainingen en de coaching wordt alsmaar beter.  Dat ziet er goed uit voor de toekomst,’ besluit Erwin.

Ook Chris Jacobs is uiteraard een tevreden man.  De kersverse bondscoach scoort onmiddellijk op dit WK. Chris, je eerste weken als coach zijn een voltreffer?

‘Ja, dat is zo. Woensdag hadden we een wereldkampioene, drie bronzen plakken en tien finalisten gezamenlijk.  Dan mogen we als klein Belgenlandje zeker niet klagen.  Het is een ongelooflijk resultaat. Als ik dan hoor dat de Wielerbond nog meer inspanningen gaat leveren, klinkt dat als muziek in de oren. Laat maar komen, hé. Zoveel te meer, zoveel  te liever.  Het is belangrijk dat we de jeugd die we nu hebben en goed gepresteerd heeft op dit WK zeker verder te begeleiden. Zowel van de federatie uit als van de club uit.  Dat zijn we al een heel eind verder, denk ik. We moeten zien dat de kleinsten klaar geraken voor iets grotere wedstrijden op latere leeftijd. Dat is het belangrijkste doel. In ons land hebben we een goede lichting met jongeren vanaf 13 jaar. Die jongens zitten al in een selectie en worden verder begeleid,’weet Chris.

Erik Braeken vanuit Kopenhagen.