De heilige wet van het kampioenschap

De heilige wet van het kampioenschap

NK en BK en alle perikelen er om heen: het is weer voor een jaar verdwenen om vervolgens over een jaar of over een maand weer de kop op te steken als een koorts aanval.

Alles hebben we wel voorbij zien komen en alle uitdrukkingen op gezichten die meer dan boekdelen spreken zijn weer langs geweest. Observeren is een belangrijk goed voor mensen, net als wij , om in te kunnen schatten hoe een renner er voor staat zo net voor één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Er zijn er die zich letterlijk volledig afsluiten om te concentreren op dat ene ding. Anderen zijn zenuwachtig en weten zich eigenlijk geen houding te geven. Al die dingen die ook ik zelf mee heb gemaakt voor een kampioenschap kwamen weer boven drijven.

Uit de rijen van bikers die ik heb gesproken zijn er die na hun wedstrijd en die als eerste geëindigd te hebben letterlijk de gelukkigste mens op aarde zijn. Die emotie als je direct na de finish start met filmen is rauw , eerlijk en confronterend, maar o zo belangrijk voor een mens. Heerlijk en met diep respect hebben we allemaal deze prestaties bekeken en mee beleefd . De winnaars die hun geluk niet op kunnen na zo veel harde arbeid. Verliezers zijn er echter ook en dan bedoel ik slechte verliezers. Ouders die zich bemoeien met de wedstrijd en uitslag van hun kinderen en wraak zweren. “Waar gaat dit over”, denk ik dan, Bij navraag aan anderen weet je dat er meer is geweest in de wedstrijd. Die teleurstelling mag nooit en te nimmer een motief zijn om wraak te nemen en ik heb me als echte sport-en mountainbike fanaat daar aan staan te ergeren en zeker de discussie niet naast me neergelegd.

Een ander dingetje wat erg leeft in het mountainbike peloton is dat een mountainbike kampioenschap verreden moet worden op een mountainbike parcours zoals in Zoetermeer. Klimmen, afzien, pijn lijden en het gevoel hebben bergen en heuvels te bedwingen. Nu is het zo dat kampioenschap van volgend jaar in Nieuwkuijk gaat verreden worden. Nieuwkuijk zijn daar heuvels dan? Ook hoor ik nu al geluiden dat er bikers zijn die daar niet gaan rijden vanwege een mountainbike kampioenschap onwaardig parcours. , PPPPFFFFF zul je denken, wat nu weer? Waar komt de beslissing van de KNWU vandaan om een overigens heel goed geoliede organisatie als van Nieuwkuijk een kampioenschap te gunnen. Misschien wel omdat er geen ander alternatief was of geen organisatie met een NK waardig parcours in de streek waar wij zelf zo graag een kampioenschap hebben. Blaf mensen die hun nek uitsteken a.u.b. niet af. Er zijn te weinig organisatoren die daadkrachtig en financieel sterk genoeg zijn om wedstrijden van dit kaliber te organiseren. Voorstellen kan ik me als echte biker wel waarom bikers zich de vraag stellen over een NK mountainbike in Nieuwkuijk.

Een ander dingetje wat afgelopen week tijdens het NK heel erg speelde. Zogenaamde bikers die even uit het niets een eerste plaats weg komen kapen . Euh, wat zegt u , ja dat zeg ik. Het hele jaar heb je ze niet gezien en tijdens het NK staan ze er in een keer?8 Er zijn bikers die dat niet kunnen verkroppen en zich daar vragen bij stellen. Ja, dat kan zeg ik op mijn beurt weer: de regels van de KNWU zijn momenteel van dien aard dat dit kan ( overigens doe ik absoluut geen afbreuk aan de prestatie van deze renners daar ik die zelf ken en ik weet hoe ze aan het biken hangen en van waar ze zichzelf terug hebben gevochten) Iedereen die de kampioenschapstrui wint , heeft deze dik verdiend. Vanwaar deze jaloezie of onbegrijpendheid dan? Nogmaals de KNWU maakt de regels en zo te horen en zien, zijn deze regels onderhevig aan vernieuwing om zulke dingen in de toekomst te voorkomen. De wens van velen is dat je zeker een X aantal wedstrijden in de competitie rijdt om aanspraak te maken op een startplaats tijdens een NK . Of iets van die strekking zou er kunnen komen of mogen zijn.

Genieten van het kampioenschap is voor iedereen die de trui heeft gewonnen het mooiste wat er is. Een heel jaar in die rood wit blauwe trui rijden is het cadeau na een heel jaar afzien voor die trui. De eliite kampioenen hebben iets minder tijd daar die al weer op het EK in Italië zijn en zich al weer focussen op een volgend doel.

Offroadbiking.eu uit naam van Patrick en mijzelf hebben genoten maar ook gebaald dat onze camera geen geluid meer opnam door het slechte weer . Wij hopen dat jullie toch genoegen hebben genomen met de filmpjes en alle aandacht van het afgelopen NK Mountainbike. Wij hebben dat wel gedaan en de prestaties van iedereen zijn fantastisch geweest. Ook het feit dat wij worden toegelaten in de hectiek na de finish geeft ons de moed om door te gaan met wat wij doen en daarvoor onze allergrootste dank aan iedereen.

Jan v Dijk