De namen van de officiële Olympische BMX-ers.

De namen van de officiële Olympische BMX-ers.

ava

9 juli is de datum waarop alle landen hun Olympische atleten en sporters moeten doorgeven aan het Olympisch Comité. Zo ook voor alle Olympische BMX-ers die zich wisten te kwalificeren voor de OS.

Australie stuurt de Wereldkampioen Sam Willoughby, Brian Kirkham, Khalen Young, de Wereldkampioene Time-Trial Caroline Buchanan en Lauren Reynolds. De talentvolle Wereldkampioen Time Trial Connor Fields, Nic Long, David Herman, Arielle Martin en Alise Post vertegenwoordigen de kleuren van de USA. Frankrijk hoopt op een medaille met ex-Wereld- en ex- Europees kampioen Joris Daudet, Quentin Caleyron en Moana Moo Caille, Wereldkampioen Magalie Pottier en Laetitia Corguille die nog zilver behaalde op de OS van 4 jaar geleden. Letland rekent op de allereerste Olympische BMX kampioen en ex wereldkampioen Maris Strombergs, Europees kampioen Edzus Treimanus, Rihards Veide en Sandra Aleksejeva. Nederland is ook sterk vertegenwoordigd met Raymon Van Der Biezen, Twan Van Gendt, Jelle Van Gorkom en Laura Smulders. Duitsland stuurt voor de eerste maal 2 BMX-ers naar de OS, namelijk Luis Brethauer en Maik Baier. Ook Belgie stuurt voor de 1ste maal een BMX-er, onze eigen Arnaud Dubois mag onze driekleur gaan verdedigen op het grootste sportevement dat er bestaat. Roger Rinderknecht is de Zwitserse delegatie. Dit zijn momenteel al de officiële OS BMX-ers.

Onofficieel maar toch vrij zeker zijn de volgende BMX-ers. Andres Jiminez en Carlos Mario Oaquendo zijn de kanshebbers voor Columbia alsook de ex-Wereldkampioene Mariana Pajon. Marc Willers, Kurt Pickard en Sarah Walker voor Nieuw-Zeeland. Manuel De Vecchi hoopt dat hij de kleuren van Italie mag verdedigen, Ernesto Pizzaro rijdt voor Argentinië. Tory Nyhaug hoopt op een Olympisch ticket en zijn land Canada te verdedigen in Londen. Sifiso Nhlapo is kanshebber voor Zuid-Afrika, terwijl Danny Caluag gaat voor de kleuren van de Filipijnen. De Braziliaanse Renato Rezende, en de Deense Morten Therkildsen hopen ook op een Olympisch ticket. Thuisrijders Liam Philips en ex-Wereldkampioene Shanade Reade zullen hoogstwaarschijnlijk proberen om in hun thuisland het beste van zichzelf te geven en strijden voor die prachtige OS medaille. Ecuador stuurt waarschijnlijk Emilio Falla. Jana Horakova en Romana Labounkova hopen dat zij de vlag van Tsjechie mogen vertegenwoordigen. De Braziliaanse Squel Stein, de Litouwse Vilma Rimsaite en de Venezueelse Stefany Hernandez gaan hoogwaarschijnlijk ook naar de OS.

In totaal komen er 32 Elite Men en 16 Elite Women aan de start in de OS discipline BMX. Als een land toch beslist om niemand te sturen, worden andere BMX-ers op gevist om deel te nemen zodat er toch 32 mannen en 16 vrouwen deelnemen.