Deelnemersveld van wereldklasse in 23ste editie van Afxentia koers in Cyprus

Deelnemersveld van wereldklasse in 23ste editie van Afxentia koers in Cyprus

De 23ste editie van de Afxentia etappekoers zal niet alleen een strijd om de overwinning zijn, maar ook een voorbereiding voor enkele van de Cape Epic-titelstrijders. Anna van der Breggen en Annika Langvad voor de dames, en Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts voor de mannen, zijn enkelen uit een deelnemersveld uit meer dan 25 verschillende landen.

Bij de Afxentia etappekoers zijn we gewend om grote namen uit de cross country en marathon scene aan de startlijn te zien. In de mannenrace leidt de terugkerende gast Jaroslav Kulhavy uit Tsjechië het veld. De Olympisch Kampioen 2012 bereidt zich voor op de Cape Epic samen met de gespecialiseerde metgezel Howard Grotts. Zij zullen als kampioenen rijden in de prestigieuze race in Zuid-Afrika, maar in Cyprus zijn ze opnieuw tegenstanders en op zoek naar individuele glorie.

Mocht het tactisch worden, kan Kulhavy natuurlijk samenwerken met de Amerikaan die vorig jaar tweede was bij Afxentia. Zij zullen zeker sterke oppositie krijgen van de Tsjechische landgenoot van Kulhavy, Ondrej Cink (Kross Racing), die waarschijnlijk een inhaalbeweging zal maken met de cross-country racers van wereldklasse in het tweede jaar na zijn terugkeer van de weg.
Met Jan Skarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha), die van oudsher sterk is in Cyprus, en de uitstekende marathonspecialist Kristian Hynek (Vitalo-Future Cycling), brengen de Tsjechen kracht in de diepte.

Ook bij de mannen zijn er twee Oostenrijkers, Karl Markt en Gregor Raggl (Möbel Märki), die beiden een sterke rol in de race zouden kunnen spelen. David Nordemann (CST Sandd Bafang) uit Nederland en zijn twee teamgenoten – Sebastian Carstensen Fini (DEN) en Martins Blums (LAT) – zijn ook aan de start.

De Amerikaanse U23 World Championship zilveren medaillewinnaar, Christopher Blevins, is een nieuw lid van het Specialized Racing Team en zeker een bedreiging voor de gevestigde elite van Afxentia.
Dan zijn er nog de twee Zwitsers: Fabian Giger (Superior XC) die de Afxentia 2016 won en Matthias Stirnemann (Möbel Märki), Cape Epic winnaar 2017.
Bartlomej Wawak (Volkswagen Samochody) moet ook gerekend worden tot de podiumkandidaten; de Pool heeft dit jaar al een etappekoers gewonnen in Lanzarote.
Al met al is er meer dan genoeg atletische kwaliteit op het mediterrane eiland aangekomen om interessante herenraces te organiseren!

Dames: Alle ogen op Van der Breggen en Langvad

Wat een debuut in 2018 voor Olympisch wegkampioen, Anna van der Breggen (NED)! Bij haar eerste Afxentia-poging heeft ze de mountainbikers gedupeerd en won ze de klassieke etappekoers.

Dit jaar keert de regerende wereldkampioene op de we terug en heeft nog grotere ambities voor het komende seizoen. Samen met Marathon wereldkampioene Annika Langvad (DEN) zal ze in de Cape Epic meedoen voor Specialized Racing.
Het duo heeft een week lang getraind in Cyprus en zou goed voorbereid moeten zijn op donderdag als de race van start gaat.

Maar ze zijn niet alleen. Om te beginnen is er de Belgische kampioene, Githa Michiels (Primaflor Mondraker), die niet alleen de Afxentia-winnaar in 2017 is, maar ook een andere bilester die zich voorbereidt op de Cape Epic en die al wekenlang in Cyprus is.

Yana Belomoina (CST Sandd Bafang), Wereldbekerwinnaar in 2017, mag dan nog niet in topconditie zijn, maar de talentvolle Oekraïense kan niet buiten beschouwing gelaten worden.

Het Ghost Factory Racing Team brengt een aantal sterke rensters aan de start. Van de Hongaarse kampioen Barbara Benko, Nederlands kampioen Anne Terpstra en zeker ook van de Zwitserse Sina Frei, recordwinnaar in de U23 World Cup, kun je veel verwachten.
Het zal ook spannend zijn om te zien hoe Christina Kollmann-Forstner (Texpa-Simplon) zich laat gelden. De Oostenrijker was zilveren medaillewinnaar achter Annika Langvad op het wereldkampioenschap Marathon.

Regen vereist kleine veranderingen

De winterse regen heeft de reservoirs op Cyprus gevuld en, tot vreugde van de eilandbewoners en hun gasten, gezorgd voor een weelderig groen landschap. Een neveneffect is dat de organisatoren van de Cyprus Sunshine Cup op sommige punten in het parcours kleine veranderingen hebben moeten doorvoeren.
“De moeilijkheidsgraad van de etappes verandert niet,” zegt Mike Hadjioannou van Bikin ‘Cyprus Event Management.

De vier etappes zijn hetzelfde als in 2018
Proloog van Lefkara naar Skarinou: 14,5 kilometer met een negatief hoogteverschil van 600 meter.
Tweede rit (Lefkara): 52 kilometer / 1820 hoogte meter.
Derde rit (Lythrodontas): 66,2 kilometer / 1916 hoogte meter.
Vierde rit (Mantra tou Kampiou): XC parcours 5,9 kilometer / 217 meter hoogteverschil per ronde

De amateur bikers die de Sunshine Challenge rijden, zullen hetzelfde parcours afleggen als de Elites voor ritten één tot en met drie en dan vanuit de VIP-tent toekijken hoe de professionals lijden in de vierde rit!

Meer informatie vindt u op www.activatecyprus.com en
Facebook Cyprus Sunshine Cup en bij ons natuurlijk.

Data van de Cyprus Sunshine Cup 2019:
21 tot 24 februari Ronde van Afxentia (SHC)
3 maart Amathous (C1)

Bron: PM

Foto: Ego Promotions: A. Küstenbrück