Derde opeenvolgende winst op de Koppenberg voor Wout van Aert

Derde opeenvolgende winst op de Koppenberg voor Wout van Aert

Wout van Aert heeft voor de derde opeenvolgende keer de Koppenbergcross gewonnen. De wereldkampioen was Kevin Pauwels en Lars van der Haar te snel af na een solo, die halfkoers begon.

Op dit selectief parcours moest je onmiddellijk in je tempo zitten om de wedstrijd onder een goed gevoel te kunnen afwerken. De toppers waren niet te spreken over de aanpassingen van het parcours naar aanleiding van de 25e editie van de Koppenberg. Ze vinden het meer en meer een parcours om te rijden met de mountainbike in plaats van met de veldritfiets. Geen mogelijkheden om de wedstrijd hard te maken omdat de wedstrijd zo hard al is door de staat van het parcours.

Er zullen zeer vlug verschillen worden gemaakt door de wedstrijd zelf. Eerst werd er een minuut stilte gehouden bij het overlijden van Luc Lamont. Hij was één van de bezielers van deze wedstrijd. Daarna werd alles geconcentreerd naar de wedstrijd zelf. Het waren Laurens Sweeck en Lars Van der Haar die de wedstrijd op gang trokken en die de beste posities voor zich opeisten naar de ingang van de weide toe. Op de tweede lijn hadden we de kersverse Europese Kampioen Toon Aerts die zijn trui op gepaste wijze wou showen. Het werd een aftastende ronde om te zien hoe het parcours erbij lag na alle wedstrijden die er vandaag al over de heuvels heen waren gegaan. Laurens Sweeck legde het tempo op gevolgd door Toon Aerts, Kevin Pauwels, David Van der Poel en de rest van de meute. Goed voor elke renner om op zo’n ritme de wedstrijd aan te vatten. Kevin Pauwels toonde zich op de klauterstukken als één van de beteren.

Ronde twee : Kevin Pauwels mocht de hele meute naar de weide hijsen. Er werd al wat in groepjes gereden. Toch nog niks om alle kaarten op de tafel te gooien. Voor Toon Aerts ging het wat te traag en hij ging het tempo de hoogte in halen. Hij toonde dat hij geen eendagsvlieg was tijdens de Europese Kampioenschappen. Alles werd op een zeer lang lint getrokken. Wout Van Aert en Matthieu Van der Poel zaten op dat ogenblik van de wedstrijd redelijk vanachter in de groep en lieten alles een beetje begaan. Toch werd er wat geroepen naar de helpers in de materiaalpost. ER was dus wel wat op til….. Weer de berg op en er werd heel wat geschoven binnen de groep. Wout Van Aert eiste zijn plaats op en wilde als eerste onder de boog van de tussensprint gaan. Hij wou de seconden sprokkelen om zo wat meer voorsprong op te bouwen naar zijn concurrenten toe. Hij slaagde er ook in om dit te doen. Toon Aerts kwam als tweede onder de boog door voor Klaas Vantornout. Wie dacht dat het tempo zou zakken, had het mis. Wout Van Aert trok gewoon door. Reden genoeg want Matthieu Van der Poel zat redelijk ver. Van Aert, Aerts en Klaas Vantornout namen enkele lengtes op de recht van de kopgroep. Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout moesten het wiel van Matthieu Van der Poel lossen. Net voor de passage van de tweede doortocht materiaalpost viel het tempo even stil en konden we voorin opnieuw een kopgroep krijgen van zeven renners. Toch bleef de wereldkampioen zijn eigen ding doen. Bij het klauterwerk was te zien hoe de rijders van bult naar bult botterden. Echt goed bollen deed het van geen meter.

Ronde drie : Met vier even voor de rest uit : Van Aert, Aerts, Vantornout en Van der Poel maar de anderen lieten niet begaan en vochten terug. De mannen van Marlux Napoleon Games bundelden hun krachten en legde één voor één hun tempo op aan de groep. Klaas mocht eerst zijn pijlen verschieten om daarna het werk over te laten aan Kevin Pauwels. Deze laatste was vandaag wel in goede doen. Toch liet de wereldkampioen Van Aert niet begaan. Maar ook Matthieu volgde in het spoor. De andere teammaten probeerden af te stoppen maar het spelletje ging niet door. Het tempo werd wat naar beneden gehaald om te recupereren maar Wout Van Aert vond het welletjes. Hij prikte voor de eerste keer en ging door. Matthieu Van der Poel brak.

Ronde vier : De tweede prik schudde iedereen af behalve Toon Aerts. Die probeerde op het wiel te blijven van de wereldkampioen. Lars Van der Haar en Kevin Pauwels hing op enige afstand van de twee leiders. Achter hen werd er nog een groepje gevormd. Mathieu werd meer en meer weggeduwd en kwam niet meer in zijn wedstrijd. Hij gaf een zeer slechte indruk. Veel dynamiek legde de twee koplopers aan de dag.

Ronde vijf : een opgave van Tim Merlier door kettingbreuk. Toon Aerts kreeg een moeilijk moment. Wout Van Aert versnelde even op de kasseien waardoor hij Toon Aerts uit de wielen reed. Het was even anticiperen en proberen de tweede plaats veilig te stellen voor Toon Aerts. Maar het was een moeilijke opgave. De mannen van Marlux Napoleon games speelden het ploegenspel en gingen met Lars Van der Haar op zoek naar Toon Aerts. De kleine Nederlander zette zijn medevluchters onder druk en zo kwamen zij op een paar meters van Toon Aerts te zitten. Ze slaagden er zelfs in om het gat volledig te dichten en zo kwam de strijd voor plaats twee open te liggen. Wout Van Aert was niet zinnes om zijn tempo te laten dalen. Hij ging voor de meeste winstseconden op zijn tegenstanders.

Ronde zes : De logica bracht de stand van zaken aan het licht. Wout Van Aert buitte zijn voorsprong verder uit. Toon Aerts probeerde zijn tempo te onderhouden en liet de mannen met het grote vermogen het werk opknappen. Jens Adams voelde zich even goed en trok goed door. Maar niemand moest lossen. Op de kasseien werd de strijd voor de tweede plaats voor de eerste maal getest. Maar niemand kwam er weg. Een ding was zeker Mathieu Van der Poel zou niet meespelen voor winst. Hij had een offday.

Ronde zeven : Wout van Aert zette heel het klassement op zijn kop. Hij trapte gezwind door. Even wat twijfels bij de achtervolgers. Jens Adams liet even het tempo zakken waardoor de mannen van Napoleon games moesten gaan werken. Maar ook daar zat geen bezigheid aan. Dan maar Lars Van der Haar die de plooien probeerde glad te strijken. Pauwels probeerde mee te gaan met Lars. Jens volgde daarna met Klaas, Michael en Toon in zijn wiel. Wout Van Aert kreeg van Niels Albert de melding om zijn tempo aan te houden en niks meer te forceren. Kevin Pauwels speelde weer wat blufpoker. Als Lars even de rust inbouwde om de finale in te gaan schudde Kevin even aan de boom en de anderen lieten begaan. Op dat ogenblik kwam er ook een valpartij voor Jens Adams. Weg uit het voorplan. Stille Pauwels probeerde zijn wedstrijd te ridjen. Hij probeerde weg te komen van zijn naaste concurrenten waarin hij ook slaagde en zo de tweede plaats kon bemachtigen.

Ronde acht : een ereronde voor Wout van Aert. Hij moest wel blijven doorgaan om zoveel mogelijk tijd te sprokkelen voor het eindklassement. Hij kwam met 37 seconden voorsprong op Kevin Pauwels over de finish. De derde plaats was voor Lars van der Haar.

Uitslag :

  1. Wout van Aert
  2. Kevin Pauwels
  3. Lars van der Haar
  4. Toon Aerts
  5. Klaas Vantornout
  6. Michael Vanthourenhout
  7. Corné Van Kessel
  8. Jens Adams
  9. Laurens Sweeck
  10. Borus

Ook onze jongens hebben een paar dagen om te recupereren en de meesten van hen zullen we zaterdag terug aan het werk zien op de wedstrijd in Sint Niklaas. Voor de anderen zal het uitkijken zijn naar de wedstrijd van zondag in Ruddervoorde.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys