Jolien Verschueren voor de tweede keer op rij keizerin van de Koppenberg

Jolien Verschueren voor de tweede keer op rij keizerin van de Koppenberg

De Koppenberg mag bij slecht weer bij de zwaarste omlopen van het seizoen gerekend worden. Maar de weergoden waren de rijders goed gezind. De Tweede manche van de DVV Verzekeringen Torfee mocht doorgaan onder een heldere hemel. Een vernieuwd parcours naar aanleiding van de 25e editie van de Koppenberg. Maar deze aanpassing viel niet bij iedereen in goede aarde.

Concentratie bij de Belgische Kampioene Sanne Cant bij de aanvang van deze wedstrijd. Met maar liefst 41 rijdsters aan de start mochten we een mooie strijd gaan verwachten op de omloop die voor 3/4 aangepast werd. Geen Breimmeier, Wymann, Verdonschot aan de start. Ook Jolien Verschueren kwam wat gekwetst aan de start na haar valpartij van afgelopen zondag in Pontchateau. De bollen op groen en weg waren de rijdsters richting de Rottenberg (Koppenberg). De Boer en De Jong namen de hele bende op sleeptouw. Githa Michiels was de pechvogel van de dag. Zij werd al aan de kant gezet met mechanische pech en voor haar was het nog ver lopen om naar de materiaalpost te gaan. Maar ze deed het wel en reed haar wedstrijd uit als training.

Talitha De Jong legde haar tempo op. De Boer volgde in tweede positie, Majerus en Cant op plaats drie en vier. Verschueren die haar start niet gemist had volgde op een vijfde stelling. De wereldkampioene zag het wel helemaal zitten op deze vernieuwde omloop. Toch vertelde ze vooraf dat zij haar wedstrijd naar eigen kunnen zou gaan indelen want de kans dat ze zich ging opblazen lag achter elke bocht. Verschueren schoof op naar de tweede plaats een daardoor werd alles achter haar op een lang lint getrokken. Cant moest al wat meters prijs geven en volgde al op zeven seconden van de leidsters.

Ronde twee : Alles spatte uit elkaar. In de afdaling kregen we al onmiddellijk twee leidsters aan het werk : Jolien Verschueren en Talitha De Jong. Majerus en De Boer vulden hun wedstrijd goed in en konden in deze ronde opnieuw aansluiting vinden bij de koplopers. Met vijf (want ook Sanne Cant kwam terug) sleurden zij zich de weide op die heel moeilijk door te komen was. Havlikova moest voorin de rol lossen want haar ketting was afgelopen. Het duurde vrij lang alvorens deze terug op het tandwiel lag. Dus voor haar was de strijd voorin gestreden. Ook Sanne Cant kreeg een beeld van haar conditie in deze wedstrijd. Telkens opnieuw moest zij enkele meters prijsgeven wanneer er voorin een versnelling hoger werd gereden. De Technische tijd van De Jong liet zich kennen in de afdalingen waardoor zij telkens wat voorsprong kon nemen op de kleuterjuf Verschueren. Maar in het klimwerk kwam de achtervolgende groep telkens terug onder aanvoering van Jolien Verschueren. Talitha voerde haar tempo even op en reed weer weg van haar achtervolgers. Cant kon zich niet mengen in de spurt voor de bonusseconden. Deze werden in volgorde weggekaapt door De Jong, Majerus en De Boer.

Ronde drie : met twee dames in de afdaling kregen we een mooie strijd. In het dalingswerk nam De Jong het voor haar rekening maar het klimwerk was dan weer meer voor Verschueren. De Boer volgde al op 27 sec gevolgd door Majerus, Cant en Franck. In de kasseistrook reed Jolien het gat terug dicht op de wereldkampioene en nam ze resoluut de wedstrijd in handen. Het werd een kat en muis spel tussen deze twee dames. In de achtervolging nam De Boer het werk voor haar rekening. Sanne Cant probeerde wat initiatief te nemen in de technische stroken maar kwam nooit echt in haar ritme. Verschueren probeerde de wereldkampioene onder druk te zetten.

Ronde vier : opnieuw twee leidsters met een voorsprong van 40 sec. op de achtervolgers onder leiding van De Boer. De anderen waren op dat ogenblik al volledig uitgeteld. De Boer zette haar medevluchters onder druk om de achterstand op de kop te verkleinen. Maar echt medewerking kreeg ze niet. Jolien op haar beurt zette opnieuw druk op Talitha…. Ze toonde haar dat ze ook in het afdalen haar vrouwtje kon staan. De wereldkampioene legde even een rustig moment in in haar wedstrijd. Verschueren wist dat ze op één of andere manier moest proberen om van de wereldkampioene af te raken. Ook al wist ze dat het heel moeilijk zou worden. De titanenstrijd tussen de twee dames kan zich beginnen af te spelen want met nog één ronde voor de boeg moest het gaan gebeuren. Bij het bovenkomen van de Koppenberg nam Jolien Verschueren polshoogte bij haar tegenstandster om te zien hoe fris ze nog zat. De Boer reed toen al met een achterstand van 1 minuut 13 achter de twee dames aan. Sanne Cant verloor meer en meer tijd op de koploopsters. Van Loy kwam nooit voorin in de wedstrijd. Eenzaam en alleen maaide zij haar wedstrijd af in de zevende positie. Jolien bleef druk zetten op Talitha maar de wereldkampioene brak niet. In de achtergrond probeerde Majerus nog een gat dicht te rijden. Cant zag af in haar klimwerk. Op karakter reed zij het gat terug dicht op De Boer en Majerus. Voorin werd het tempo de hoogte in gehaald door Jolien waardoor ze Talitha De Jong opnieuw onder druk zetten. Maar ze waren aan elkaar gewaagd. De eerste prik werd uitgedeeld door Jolien Verschueren bij het oprijden van de Koppenberg. Maar de wereldkampioene zag af maar beet in haar wiel. Waar zou de beslissing vallen???

Ronde vijf : de wereldkampioene kwam aan de leiding om zo de druk bij Jolien Verschueren te leggen. Maar Jolien liet niet begaan. In het oprijden van de weide wou Jolien de kop voor haar rekening nemen. Ze nam risico’s en kwam aan de leiding te zitten. IN de afdaling vond de wereldkampioene Talitha De Jong dat zij het voortouw moest nemen. Het was dus een kat en muis spel. Jolien haperde eventjes waardoor Talitha een paar meters kon pakken. Maar dat was niet voldoende om de winst naar haar toe te halen. Jolien vocht terug en kwam terug in het wiel te zitten van de wereldkampioene. Maar de strijd werd opgetrokken. Spannende seconden tikten weg. Naast elkaar de berg op ….. Tweede aanval van Jolien Verschueren aan de materiaalpost en dat was voor haar de geslaagde zet. Talitha brak en de tweede opeenvolgende winst op de Koppenberg was een feit voor de kleuterjuf Jolien Verschueren.

img_1534

 

Uitslag :

  1. Jolien Verschueren
  2. Talitha De Jong
  3.  Sophie De Boer
  4. Christine Majerus
  5. Sanne Cant
  6.  Alicia Franck
  7. Maud Kaptheijns
  8. Ellen Van Loy
  9. Nikola Noskova
  10. Geerte Hoeke

Nu hebben de dames een paar dagen om te recupureren om dan zaterdag aan de start te staan in Sint Niklaas of eventueel zondag in Ruddervoorde.

Foto: Marc Bluys