Didi de Vries derde in XCE wereldbeker in Valkenswaard

Didi de Vries derde in XCE wereldbeker in Valkenswaard

De KTM Bikevision bikers hebben weer een succesvol weekend achter de rug. Vooral voor Didi de Vries liep het uitstekend op de wereldbekerwedstrijd Eliminator(XCE) in Valkenswaard. Ze werd er derde en spoelde daarmee de ontgoocheling door van het WK Eliminator enkele dagen daarvoor in Waregem. Daar haalde ze de finale net niet. Martin Fanger won in Bretagne een wedstrijd.

‘Donderdag 15 augustus werd het Wereldkampioenschap XCE gehouden in Waregem. Ik was super zenuwachtig, maar had er enorm veel zin in. Tijdens de kwalificaties reed ik een tweede tijd. Dat gaf mij zoveel motivatie om tot de finale te komen. In de kwartfinale had ik een heat waarbij ik (normaal gezien) makkelijk doorheen moest komen. Ik startte goed en ging als tweede de trappen af. Onderaan de trappen sloeg het noodlot toe en vloog mij ketting eraf. Vooraleer deze er terug lag ik een halve ronde achter. Het gat op de nummer twee heb ik nog tot op 100m gereden, maar tevergeefs. Dat was mijn WK: begonnen met euforie en geëindigd in een zware teleurstelling,’vertelt Didi. 

UCI Mountainbike XCE World Cup Valkenswaard 

Maar Didi nam revanche op het WK! ‘Op een heel glad en toch wel gevaarlijk parcours reed ik een vierde tijd in de kwalificaties. In de kwartfinale werd ik tweede en zo ging ik door naar de 1/2 finals. In een hele sterke heat had ik toch wel rekening gehouden met het feit dat ik er deze keer wel eens zou kunnen uitvliegen. Door een aantal slimme moves kwam ik als eerste over de streep! Iets wat ik nooit had gedacht. Zo kwam ik in de finals.  Ik reed de hele race op de derde plaats en kwam dan ook als derde over de streep! Mega blij met deze prestatie op deze World Cup!! Ik behaalde ook een vijfde plaats in de shortrace! Het was mijn eerste en ik had er totaal geen ervaring mee. Toch vond ik het super leuk en heb ik genoten van elke seconde op de fiets,’aldus nog Didi de Vries.

Wedstrijd Martin , UCI Mountainbike Bretagne, Ploec d’Hermitage

Martin Fanger startte in Bretagne, waar hij won. ‘ 30.000 toeschouwers juichten bij de start en op de piste op de Elite en U23 renners toe. Ik zat eerst bij de top tien en crashte ik in de snelle eerste afdaling. Het parcours had een aantal technische secties en de wortels waren vrij glad. Vooral in deze secties werd er voor elke plaats gevochten. Een topgroep van zes kwam tot stand en ik zat in de achtervolgende groep. De achtervolgende groep kwam steeds dichterbij. In het midden van de race maakte ik de sprong naar de topgroep met Kohei Yamamamoto, die als derde eindigde.
Eenmaal daar, waren er steeds weer positiegevechten en werd het als een race op de weg aangepakt. In de laatste ronde heb ik me goed gepositioneerd en zat ik als derde in de langste afdaling. Bij elke gelegenheid verzon ik weer een plaats en als eerste viel ik aan in de langste klim en liet zien wat er in mij zat. Alleen Joshua Dubau kon me volgen en het werd een eindsprint, die ik won. De sfeer van de toeschouwers was geweldig,’vertelde Martin achteraf.

Wedstrijd Joppe, UCI C1, Denemarken 

Joppe de Vries startte in een C1 wedstrijd in Denemarken en werd 15 de. ‘Ik mocht vanaf plaats 20 starten. Na de eerste bocht zat ik in negende positie. Aan het eind van de eerste ronde sloeg het noodlot toe, mijn rug en benen blokkeerde volledig! Vanaf dat moment verloor ik plaatsten tot ik op plaats 25 uit kwam. Uiteindelijk wist ik mezelf te herpakken en steeds een plaatsje op te schuiven. De laatste ronde zat ik in zestiende positie en reed het gat dicht naar nummer 15. De laatste paar meters zouden een sprint worden voor plek 15 met UCI punten en deze heb ik gelukkig weten te winnen!
Ik ben uiteindelijk tevreden met mijn uci punt. Maar niet met de wedstrijd zelf. Op naar Zoetermeer, ‘aldus nog Joppe.

Foto: Bart Knops