Duitsers Marion Fromberger en Felix Klausmann heersen over de Himalaya in WB in Leh

Duitsers Marion Fromberger en Felix Klausmann heersen over de Himalaya in WB in Leh

Alsof racen op 3500 meter hoogte nog niet hoog genoeg was, gingen Felix Klausmann en Marion Fromberger in ronde 8 van de Mountain Bike Eliminator World Cup nog een stapje hoger: beide Duitsers veroverden de hoogste podiumtrede in Leh/Ladakh (India), een plaats omringd door het machtige Himalayagebergte.


Na een historische ronde in Palangkaraya, Indonesië, reisden de eliminatorraces af naar de Himalaya voor een ander onvergetelijk hoofdstuk in de geschiedenis van de wielersport: de allereerste UCI Wereldbekerwedstrijd in India. 3500 meter boven de zeespiegel. Zou het omgaan met de extreme hoogte een grote rol spelen op een nogal fysiek maar ook spectaculair parcours in de stad Leh? Een groot aantal thuisrijders nam deel aan de wedstrijd: zeker een belangrijke stimulans voor het mountainbiken in de Ladakh regio en India in het algemeen.


Erick Fierro uit Ecuador en Marion Fromberger wonnen de kwalificatietijdritten en maakten indruk in alle manches, waardoor ze zonder problemen de grote finales bereikten. In de finale bij de vrouwen won Fromberger opnieuw overtuigend, door van start tot finish aan de leiding te gaan. Na een slechte start wist Mariske Strauss (Zuid-Afrika) toch nog de tweede plaats te bemachtigen, voor Marcela Lima uit Brazilië en Didi de Vries uit Nederland. De Roemeense Eszter Bereczki verzekerde zich van haar eerste wereldbeker podiumplaats dankzij het winnen van de kleine finale.

De mannenrace kende een spannend slot. Felix Klausmann passeerde Dan Noyola (Mexico) en Erick Fierro pas helemaal op het einde van de laatste race. Daarmee pakte de ervaren Duitse kampioen zijn allereerste overwinning in de Mountainbike Eliminator Wereldbeker, terwijl Fierro en Castillo genoegen moesten nemen met de tweede en derde plaats. Een andere Duitser, Stephan Mayer, en Edvin Lindh uit Zweden maakten de top vijf compleet.


Dit voelt echt geweldig“, genoot Marion Fromberger van haar back-to-back overwinning in Leh/Ladakh na Palangkaraya. “Ik ben echt blij met deze overwinning. Ik was een beetje nerveus voor de race, vanwege de grote hoogte. Maar ik heb het echt goed gedaan, beter dan ik dacht. Het is geweldig om hier in Leh te winnen, een geweldige stad omringd door bergen.”

Ik had een beetje problemen met de hoogte, de eerste dagen dat ik hier was. Ik heb niet al te veel getraind”, onthulde Felix Klausmann na zijn overwinning. “Tactiek speelde vandaag een grote rol. Tijdens de race besloot ik: ‘Oké, laten we niet te veel doen in de eerste ronde’. En in de bergop had ik goed vermogen. Het is daar dat ik vandaag de overwinning pakte. Ik ben echt blij met mijn eerste UCI World Cup overwinning!”


Uitslagen mannen – UCI Mountainbike Eliminator World Cup Leh/Ladakh

 1. Felix Klausmann (DUI)
 2. Erick Fierro (ECU)
 3. Daniel Noyola (MEX)
 4. Stephan Mayer (DUI)
 5. Edvin Lindh (ZWE)

Uitslagen dames – UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker Leh/Ladakh

 1. Marion Fromberger (DUI)
 2. Mariske Strauss (ZAF)
 3. Marcela Lima (BRA)
 4. Didi de Vries (NED)
 5. Eszter Bereczki (ROE)

Tussenstand heren UCI mountainbike Eliminator Wereldbeker na Leh/Ladakh

 1. Simon Gegenheimer (DUI) – 352 punten
 2. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 321
 3. Quentin Schrotzenberger (FRA) – 258
 4. Felix Klausmann (DUI) – 208
 5. Daniel Castillo (MEX) – 143

Damesklassement UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker na Leh/Ladakh

 1. Gaia Tormena (ITA) – 495 punten
 2. Marion Fromberger (DUI) – 457
 3. Marcela Lima (BRA) – 285
 4. Didi de Vries (NED) – 269
 5. Ella Holmegard (ZWE) – 162

De voorlaatste wedstrijd van het seizoen vindt plaats in Parijs op 10 september.

Bron : PM

Foto’s : City Mountainbike