Frankrijk heerst in Val di Sole met Titouan Carod en Pauline Ferrand-Prevot

Frankrijk heerst in Val di Sole met Titouan Carod en Pauline Ferrand-Prevot

De finale van de wereldbeker Cross Country heeft de resultaten van de short track wedstrijden geëvenaard met overwinningen van de twee BMC-rijders van het team. Elite XCO wereldbeker titels zijn voor Zwitserland: Schurter en Keller winnen allebei. Bij de elitekoersen draait alles om Frankrijk: 6 van de 6 medailles in shorttrack, afdaling en crosscountry in een weekend met 25.000 toeschouwers in Val di Sole.

Van de wereldkampioenschappen van 2021 tot de wereldbekerfinales van 2022 zijn de resultaten voor Val di Sole niet veranderd. Iedereen – atleten, fans en insiders – verwachtte een grootse finale van het seizoen, en Val di Sole reageerde met dagen van entertainment en opwinding tot het einde op een mooie zondag 4 september, verwarmd door de zon en het enthousiasme van de fans.

De meer dan 25.000 toeschouwers die gedurende de drie dagen van het evenement (2 tot 4 september) naar Val di Sole waren gekomen, waren getuige van de dominantie van één van de landen met een sterke traditie in de wereld van de dikke banden: Frankrijk, dat de elite-evenementen in alle wedstrijddisciplines wist te winnen.
Na Loris Vergier en Myriam Nicole, die wonnen in Downhill, kwamen de atleten die vrijdag de Short Track bedwongen, Titouan Carod en Pauline Ferrand-Prévot, beide rensters van team BMC, terug om de Cross-Country te domineren.

Frankrijk stond ’s ochtends ook in de schijnwerpers dankzij Line Burquier (U-23 vrouwen), terwijl de wedstrijd bij de mannen in de U23-categorie naar de Chileen Martin Vidaurre ging. Beide renners konden ook genieten van de overwinning in het algemeen klassement.

Ook de Zwitserse rensters Nino Schurter en Alessandra Keller vierden feest in Val di Sole, waar ze allebei het algemeen klassement van de wereldbeker 2022 opeisten.

CAROD IS DE STERKSTE IN VAL DI SOLE. SCHURTER BEHAALT RECORD ACHTSTE WERELDBEKER


De finale van het 2022 World Cup Mountainbike seizoen bevestigde het talent van Titouan Carod. Als winnaar in Mont-Sainte-Anne, Canada, herhaalde de 28-jarige Franse renner zijn zege in Val di Sole door op vrijdag de shorttrack te winnen en op zondag 4 september de crosscountry te domineren.

Achter de Team BMC-renner eindigde wereldkampioen Nino Schurter (Scott-SRAM) als tweede op 35″ achterstand. Door zijn achtste wereldbekertitel te winnen, voegt Schurter nog een record toe aan zijn legendarische carrière. Om het record van wereldbekeroverwinningen op te eisen, zal hij echter moeten wachten tot het seizoen 2023.

De derde plaats ging naar gewezen wereldkampioen Jordan Sarrou (Specialized Racing, +1’08”). De Fransman liet een glimp zien van de vaardigheden en capaciteiten die hem in 2020 tot een verrassende wereldtitel brachten. Op de vierde plaats eindigde een andere Franse renner Victor Koretzky (+1’27), en op de vijfde plaats Luca Braidot (Santa Cruz FSA, +1’36”). Braidot, de bronzen medaillewinnaar uit Les Gets, vocht in de eerste helft van de race om de topposities – hij droeg persoonlijk de last van een moeilijke achtervolging voordat hij bezweek aan de slopende vermoeidheid van een zwaar seizoen.

Titouan Carod bouwde vanaf het begin meteen een goede voorsprong op, gevolgd door landgenoot Sarrou en de Zuid-Afrikaan, Alan Hatherly (Cannondale). Het tempo dat de 28-jarige Fransman vanaf de eerste ronde aanhield bleek echter onhoudbaar voor zijn vluchtmakkers, die al snel werden teruggepakt door Schurter en Braidot.

Eerst de Zwitser en daarna de Italiaan leidden de achtervolging tot in de laatste twee ronden van de race. De Italiaan Braidot maakte een fout op de klim terwijl hij de achtervolging leidde, waardoor hij moest wijken voor Sarrou en Schurter. De Zwitser deed verwoede pogingen om het gat te dichten dat hem in de laatste ronde scheidde van Carod. De Franse nationale kampioen hield de situatie echter gemakkelijk onder controle voordat hij op het rechte eind feest kon vieren.

Het was een perfecte race,” zei Carod hartelijk, “maar tegelijkertijd was het ook heel zwaar. Ik voelde me goed, hoewel niet op het niveau van Mont Sainte-Anne, maar ik slaagde erin om twee opeenvolgende overwinningen te pakken. Het was een perfect weekend. Het parcours was vermoeiend en stoffig, de afdalingen waren technisch, maar de vlakke stukken bleken ook uitdagend en selectief. Ik wilde vandaag geen spijt hebben – ik was me ervan bewust dat ik in de strijd om de wereldbeker was, daarom heb ik hard gepusht. Ik kon niet meer vragen van deze seizoensfinale en het weekend in Val di Sole. Nu ga ik op vakantie in de zevende hemel.”

Ik won het wereldkampioenschap en de wereldbeker – het was een droomseizoen,” zei Schurter. “Ik ben de laatste drie jaar niet gelukkig geweest met mijn niveau van koersen, maar ik heb mijn pedaalslag teruggevonden. Ik ben heel gelukkig. Vandaag ging ik niet goed van start – ik zat een beetje vast en helaas nam Carod een goede voorsprong. Op dat moment begon ik me te concentreren op het algemeen klassement – ik wist dat als Carod won, ik in de top acht moest eindigen. In het laatste deel van de race had ik nog energie en probeerde ik hem in te halen. Dat lukte niet, maar dat is oké.”

Luca Braidot blijft op de derde plaats staan in het wereldbekerklassement; het is zijn persoonlijke record in een seizoen dat hem naar de top van de MTB-wereld heeft gebracht.

De seizoensfinale trok ook het doek over de carrières van enkele van de meest populaire renners in de MTB-familie, zoals Gerhard Kerschbaumer, Stephane Tempier, en Reto Indergand. Onder leiding van Carod werden zij omhelsd door hun collega’s (en rivalen), gevolgd door de hartelijke gelukwensen van de mountainbike fans, die nu vol spanning wachten op de start van een nieuw en spannend seizoen.

FERRAND-PREVOT WINT, WERELDBEKER GAAT NAAR KELLER


Pauline Ferrand-Prévot sloot een sensationele seizoensfinale in stijl af, zegevierend in de World Cup Grand Final in Val di Sole precies een week na haar succes op de Wereldkampioenschappen in Les Gets.

In vergelijking met de shorttrack van vrijdag, kon Ferrand-Prévot’s jongere landgenote, Loana Lecomte (Canyon), tijdens de eerste twee ronden wat tegenstand bieden, ondanks een paar lijnfouten die ze maakte net binnen de nieuwe passage bergop in het bos, dat druk bezocht werd door fans, voordat ze het in de derde ronde moest afleggen tegen het onhoudbare tempo van de 30-jarige van Team BMC MTB.

De rit van Pauline Ferrand-Prévot stopte niet in het tweede deel van de wedstrijd. De wereldkampioene kwam over de eindstreep met een voorsprong van 1’27” op Europees kampioene Lecomte en 2’29” op Olympisch kampioene Jolanda Neff (Trek Factory) uit Zwitserland, die Haley Batten (Specialized), die vierde werd nadat ze grotendeels in tandem reed met de Zwitserse, wist af te schudden. Met haar zesde plaats won de andere Zwitserse renster, Alessandra Keller (Thomus Maxon), het algemene cross-country wereldbeker klassement, nadat ze vrijdag ook al het shorttrack klassement had gewonnen.

Na de overwinning van vrijdag was het geweldig om dit vandaag te kunnen herhalen. Ik hou echt van het parcours hier, met zijn harde en technische beklimmingen waar je echt iets kan doen, maar ook zijn zeer droge afdalingen. Het was een fantastische dag, ook door de sfeer. Het was de perfecte afsluiter van deze World Cup“, aldus Pauline Ferrand Prèvot. “Nu zal ik deelnemen aan het wereldkampioenschap marathon en het wereldkampioenschap gravel, dus ik wil deze vorm behouden om een gooi te doen naar de regenboogtruien.”

Tevredenheid was er ook in de woorden van Alessandra Keller. “Ik moest hard pushen vandaag; ik worstelde veel op de beklimmingen, vooral in de meest veeleisende sectie. Ik mikte op het podium, want ik wist dat als ik dat zou halen, ik het eindklassement zou winnen. Ik werd tijdens de race ingelicht over de posities van McConnell en Terpstra, en met het oog daarop concentreerde ik me op een zo goed mogelijke finish.”

U 23: VIDAURRE EN BURQUIER SLAAN EEN DUBBELSLAG IN VAL DI SOLE


Martin Vidaurre sloot zijn bijna perfecte World Cup seizoen op de beste manier af. Hij toonde zijn superioriteit in de Val di Sole Grand Finale, een week na de tegenslag op het WK in Les Gets.

De Chileen behaalde zijn achtste seizoenszege in de Wereldbeker (van de negen wedstrijden) en kwam over de finish voor de Spanjaard David Campos Motos (BH Templo, +0:45) en Gustavo Xavier de Oliveira (Team Brazil, +0:50). Wereldkampioen Simone Avondetto (Wilier-Pirelli) moest genoegen nemen met de vijfde plaats (+1:58) vanwege een schouderprobleem.
Bij de vrouwen onder 23 jaar, een week na de regenboog triomf in Les Gets, maakte de wereldkampioene Line Burquier (Canyon CLL CTV) haar seizoen onvergetelijk door in Val di Sole de dubbel te maken, door zowel de Wereldbeker Finale als het U23 eindklassement te veroveren. Achter de winnares werd Ronja Blochlinger (Zwitserse Team) tweede op 0:44, voor een ander Frans vooruitzicht, Noemie Garnier (Team Massi, +1’29).

Foto’s: Michele Mondini en Daniele Molineris