Duurtest Holmenkol Lube Extreme en Dirt protector

Duurtest Holmenkol Lube Extreme en Dirt protector

Holmenkol is een bedrijf wat al decennia lang producten voor de sportwereld ontwikkelt. Als Duitse degelijkheid een prijs zou krijgen in smeermiddelenland dan stond Holmenkol waarschijnlijk mee bovenaan. Als ontwikkelaar van speciale waxen voor de ski sport is het aannemelijk te maken dat die techniek ook aan de geboorte stond van de Lube Extreme van Holmenkol.

Holmenkol is ook al een naam die erg lang bestaat in de mountainbike wereld. Twee fietsen heeft Offroadbiking.eu geprepareerd met Holmenkol Extreme Lube. Eenmaal op de manier zoals het moet na een grondige reiniging van de ketting , vervolgens tweemaal ruim opbrengen en in laten trekken. Daarna alles zuiver wrijven en rijden . De tweede ketting zonder te reinigen maar wel na zuiver trekken met een doek en dan dezelfde behandeling.

Een verbluffend resultaat laat zich zien en horen . De ontvette ketting blijft zelfs na twee weken nog mooi zuiver en met weinig stof en vet er op. De andere ketting is vies en heeft zwarte randen op de tandwielen achtergelaten en klonters op de ketting. Qua smering is de zuivere ketting langer dan de vuile ketting geweest voor we deze voor de tweede keer moesten smeren. In totaal heb ik de kettingen uiteindelijk in goed 8 weken bij de zuivere ketting driemaal gesmeerd en bij de vuile ketting 4 x gesmeerd. De werking was altijd heel smooth . De ketting liep stil en schakelde zuiver zonder te piepen en te kraken. Sowieso is het kraken na een regenbui minder dan anders en bij droog weer blijft mits de ketting ruim van te voren gesmeerd is, bijna geen stof en zand hangen. De kettingen zijn bij trainingsarbeid en in wedstrijd omstandigheden uitgetest.

De Dirt protector is een middel wat na een paar maal aanbrengen op een zuivere fiets zijn werking pas goed krijgt. Vuil blijft veel moeilijker plakken en je kan de fiets met een plantensproeier en wat zachte zeep of lauw water heel goed en makkelijk reinigen. Vuil blijft gewoonweg minder makkelijk plakken op het behandelde dan super gladde oppervlak.

Na bijna twee maanden kunnen we zeggen dat Holmenkol zijn beweringen waarmaakt en het uiteindelijk minder nodig is om te smeren en te poetsen. De iets hogere prijs ten opzichte van andere producten is het meer dan waard.

Jan v Dijk