Edo Molnar en Gaia Tormena claimen de Europese titels

Edo Molnar en Gaia Tormena claimen de Europese titels

De toeschouwers waren getuige van een spannende eindstrijd, waarbij Edo Molnar uit Roemenië en Gaia Tormena uit Italië als de nieuwe Europese kampioenen uit de bus kwamen. De datum van het evenement was belangrijk omdat het de 100ste verjaardag van de Turkse Republiek markeerde, wat extra energie en spanning aan de dag toevoegde. De prachtige Europese kampioenstrui was de ultieme prijs in deze competitie en trok een grote menigte toeschouwers die bijeen waren gekomen om getuige te zijn van de krachtmeting tussen de topruiters van Europa.

Edo Molnar schrijft geschiedenis voor Roemenië

De kwalificatietijdritten kenden een intense competitie en het was de Fransman Quentin Schrotzenberger die het tempo bepaalde met de snelste tijd. Zijn prestatie was ronduit spectaculair. Ondanks zijn uitstekende prestatie ging hij nipt niet door naar de halve finales na een felbevochten sprint in de kwartfinales.

De mannenfinale was een nagelbijtende wedstrijd, gevuld met adembenemende actie die de fans op het puntje van hun stoel hield. Edo Molnar, die Roemenië vertegenwoordigde, reed met gratie en precisie over het uitdagende parcours en liet zijn concurrenten, UCI-wereldkampioen Titouan Perrin-Ganier en Nils Riecker, die respectievelijk de tweede en derde plaats bemachtigden, achter zich. Theo Hauser moest helaas genoegen nemen met de vierde plaats nadat zijn ketting onverwacht uitviel. Lorenzo Serres pakte de vijfde plaats door als winnaar uit de halve finale te komen.

Gaia Tormena pakt haar vijfde opeenvolgende titel

Tijdens de kwalificatietijdritten zette Gaia Tormena uit Italië opnieuw de snelste tijd neer, waarmee ze alle andere deelnemers achter zich liet. De vrouwenfinale begon met een intense strijd om de eerste plaats, waarbij de rensters vanaf het begin hun positie probeerden veilig te stellen. Gaia Tormena, Nederlands kampioene Didi de Vries en de Duitse Marion Fromberger kwamen met enorme snelheid uit de startblokken en zetten een indrukwekkende prestatie neer. De titelverdedigster van Europa, Tormena, werd op de hielen gezeten door de Duitse amazone Marion Fromberger, maar Fromberger kon Tormena’s ongelooflijke prestatie niet bijhouden en Tormena racete naar de overwinning.

Tormena was goed op weg om haar vijfde Europese kampioenstrui te bemachtigen, terwijl Marion Fromberger genoegen nam met de tweede plaats. Annemoon van Dienst wist haar Nederlandse collega Didi de Vries af te houden in een felbevochten duel om de bronzen medaille. Coline Clauzure uit Frankrijk, die de halve finale won, maakte de top vijf compleet.

Finishlijn citaten

Ik kan het bijna niet geloven! Roemenië heeft weer een Europese titel gewonnen. Na de XCO-overwinning van Vlad Dascălu eerder dit jaar, hebben we nu ook de XCE-titel mee naar huis genomen. Het voelt absoluut geweldig om bovenaan het podium te staan. Vanaf de eerste heat kon ik mijn geluk nauwelijks geloven, want ik bleef maar winnen, zelfs voor Titouan Perrin-Ganier. Elke heat was een lange sprint bergop en toen ik zag dat Theo Hauser meteen na de start zijn ketting had gebroken, wist ik dat ik kon winnen. Ik ben zo blij met deze titel!” – Edo Molnar

Het is surrealistisch, vijf opeenvolgende jaren als Europees kampioen – het is echt ongelooflijk. Ik had me nooit zo’n reis kunnen voorstellen in 2019. De race van vandaag was uitzonderlijk zwaar, vooral met het veeleisende parcours van Sakarya en het gedeelte bergop. Ik voelde me echter een beetje teleurgesteld door mijn sprint op het eerste rechte stuk. Het lukte me om in het wiel van Marion te blijven tot ik in de eerste bocht een kans zag om haar te passeren. Ik ben tevreden over hoe ik de race heb gereden. Met nog maar één wedstrijd te gaan, de Wereldkampioenschappen, ben ik al erg blij met mijn huidige seizoen. Eendagskoersen zitten altijd vol verrassingen, maar ik zal mijn uiterste best doen voor Palangkaraya.” – Gaia Tormena

Resultaten mannen – UEC MTB Eliminator Europese Kampioenschappen

  1. Ede Molnar (ROE)
  2. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
  3. Nils Riecker (DUI)
  4. Theo Hauser (OOS)
  5. Lorenzo Serres (FRA)

Resultaten vrouwen – UEC MTB Eliminator Europese Kampioenschappen

  1. Gaia Tormena (ITA)
  2. Marion Fromberger (DUI)
  3. Annemoon van Dienst (NED)
  4. Didi de Vries (NED)
  5. Coline Clauzure (FRA)

Foto’s: Citymountainbike