Een dagje BK Enduro in Maboge

Een dagje BK Enduro in Maboge

Zondag 3 mei en de Offroadbiking.eu crew maakt zich nuttig als steun en toeverlaat voor Kristien Nelen tijdens de BK Endurowedstrijd in Maboge.

Na de inschrijving een briefing waar bijna niemand wat van kan verstaan en kort gezegd gaan de rijders achter Patrick aan naar boven van waar alle specials schijnbaar starten. De eerste special is in ieder geval langs de weg en die had ik vlug gevonden door het publiek wat er op af was gekomen. Sterker nog de eerste bikers komen al omlaag en de wedstrijd is dus op gang geschoten. Vlug wat fotootjes met de Samsung schieten. Patrick de cameraman arriveert en gaat gelijk naar boven gaat om te filmen. Ook hier valt weer op hoe welkom we zijn en alle medewerking krijgen van de mensen waar het om gaat ( de bikers). Vlug al even gevraagd aan Kris en Kris hoe het ging. Kristien daalt af wordt in de laatste bocht gehinderd door een junior die nog niet zo vlug is als de gevestigde orde. Daniel Prijkel en Jelmer Pietersma van het Team Fietsshop Uitgeest komen met gemengde gevoelens naar beneden en moeten er toch in komen. Alexa Merchal , Kristien en Roos op de Beeck ook allen van Fietsshop Uitgeest hebben hun eerste run gehad en iedereen moet ook even wennen aan de gladde omstandigheden. Gemengde gevoelens overheersen bij Kristien, Roos is de onbevangen tiener die gewoon er voor gaat en Alexa is de berekenende rijdster die op de volle winst aast.

Team Narviflex met Kris Hertsens en Kris Henderieckx hebben er duidelijk zin in komen breed lachend uit de eerste proef. Zwaar gaat het wel worden vandaag vertrouwt Kris me toe en op naar proef 2 waar ik eigenlijk niets van mee krijg omdat de eersten al weer naar proef 3 rijden. Die neem ik te voet. Proef 3 eindigt in een waterbak met 30 meter verder de finish van de proef. Spectaculair beeld gaat dat opleveren daar de snelheid door het lange rechte stuk de hoogte in schiet. Mooie beelden die op mijn geheugen worden gegrift en ik krijg zowaar zelf zin om op een Enduro bike te kruipen en ook af te gaan dalen. De enorme energie die hier uitgestraald wordt, is geweldig om mee te maken en te zien. Deze bikers genieten met volle teugen.

Na de 3 proeven is het eten boven bij de Crepperie zoals ze het noemen en heb ik ook werk om Kristien Nelen wat op te beuren en moed in te praten. De laatste 2 weken is niet echt van een leien dakje gegaan en een blessure die nog maar net geheeld is brengt ook nog onzekerheid over de vorm. Nu op naar proef 4 die erg glad ligt en waar een lang stuk offcamber met wortels en gladde klei heel veel bikers in een hilarische of kunstige stijl laat passeren. De eerste en tevens beste enduro rijders gaan hier als een raket doorheen en ik sta verbaasd van de stuurmanskunst van sommigen. Techniek is het belangrijkste ding en hier op trainen in alle omstandigheden. Je moet ook conditie hebben, omdat alles zelf omhoog gereden moet worden. Dus dit is zeker niet 1, 2, 3 gedaan. Als technisch rijder, begint het toch wel langzaam maar zeker meer te jeuken. En ga ik zelf ook eens beter voor zitten als proef 4 dezelfde is als proef 3 en ik goed ga kijken. Ik schat zelf in wat de beste lijn is en dat wordt bevestigd door de betere rijders, boven in op het Offcamber stuk en hard rijden dan krijgen je banden geen kans om te slippen.

Proef 5 en 6 worden bijna in volle regen gereden en links en rechts verschijnen er steeds meer bomenkoppers die er doorheen zitten en niet meer starten. Genoeg voor vandaag wordt er dan gezegd door de echte liefhebbers en met een van pijn vertrokken gezicht vertrekken ze om de volgende week weer met goede moed aan een nieuwe wedstrijd te beginnen. Gezien de omstandigheden valt het mee met de ongelukjes en blessures. De bescherming waarmee gereden moet worden en de full face helmen bieden dat wat ze beloven. BESCHERMING !! Kristien kan dan eindelijk in proef 6 alle schroom en frustratie van zich af gooien om even later met een dikke knuffel en een goed gevoel toch de wedstrijd af te sluiten. Ook dit is topsport : omgaan met teleurstelling en tegenslag en het maakt je alleen maar sterker.

Al met al een leuke en mooie dag endurosport. Patrick heeft gefilmd en gefotografeerd en ik heb zelf ook het een en ander aan fototojes met de S3 gemaakt en wat filmpjes. Later deze week verschijnt de film die nog gemonteerd moet worden en de foto’s staan inmiddels op de FB pagina van Offroadbiking.eu . Verder iedereen bedankt voor de bijspijker cursus enduro rijden en techniek die vereist is en voor de medewerking vooral team Fietsshop Uitgeest en team Nomadesk -Narviflex .

Jan van Dijk