Een groot Kampioen is er niet meer : RIP Eric De Vlaeminck

Een groot Kampioen is er niet meer : RIP Eric De Vlaeminck

Eric De Vlaminck is er niet meer. Hij is vandaag van ons heen gegaan op 70e jarige leeftijd. Hij is de broer van Roger De Vlaeminck. We verliezen een groot kampioen in deze wereld. We wensen de familie heel veel sterkte toe

Eric De Vlaeminck 01b

Foto uit de oude doos.

Eric De Vlaeminck leed aan Alzheimer en Parkinson. Hij was de eerste Belgische rijder die het Wereldkampioenschap veldrijden op zijn naam kon schrijven.

Voor De Vlaeminck was het zijn eerste van liefst zeven wereldtitels. Daarmee is hij nog altijd recordhouder. Opvallend was ook het WK in 1968 in Luxemburg. Daar werd jonge broer Roger De Vlaeminck wereldkampioen bij de beloften, terwijl Eric zegevierde bij de profs. De relatie tussen de twee broers was later wel jarenlang vertroebeld.

Op het Belgisch kampioenschap stond Eric De Vlaeminck vier keer op het hoogste schavotje. Zijn duels met Albert “Berten” van Damme zijn legendarisch. Naast de kampioenschappen domineerde De Vlaeminck ook op tal van andere wedstrijden, zoals de klassiekers in Niel, Overijse en Middelkerke.

Eric De Vlaeminck was ook op de weg niet onverdienstelijk. In 1968 won hij een rit in de Ronde van Frankrijk, een jaar later won hij de Ronde van België. Daarnaast stond hij twee keer op het podium in de Waalse Pijl, hij werd ook derde in Gent-Wevelgem.

Na zijn actieve carrière was Eric De Vlaeminck een tijdlang bondscoach in het veldrijden, met groot succes. Zijn groepstrainingen waren legendarisch, net als de medailleoogst: 29 in totaal. Na het bijzonder succesvolle WK in Zolder in 2002 kondigde De Vlaeminck zijn afscheid aan.

Begin dit jaar liet Roger De Vlaeminck al weten dat het niet goed ging met zijn broer. Eric De Vlaeminck is 70 jaar geworden.

Bron : Sporza – nieuwsbrief – CH