Sanne Cant domineert van begin tot einde in de B-post Bank Trofee wedstrijd in Essen.

Sanne Cant domineert van begin tot einde in de B-post Bank Trofee wedstrijd in Essen.

Eerste overwinning voor Sanne Cant in de B-post Bank trofee in Essen. De tweede plaats was te noteren voor Talita De Jonghe en Jolien Verschueren pakte de derde plaats en stelt hiermee ook haar leidersplaats in de B-post Bank Trofee nog even veilig.

In Essen werd de vierde manche van de B-post Bank Trofee verreden. Het parcours was weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar werd er een deeltje over Nederlands grondgebied gereden en werden er wat balkjes gelegd voor het spektakel voor de toeschouwers.

Er werd bij het begin van de wedstrijd van de dames even een hulde gebracht aan de zevenvoudige kampioen Eric De Vlaeminck die op 70 jarige leeftijd is heengegaan.

Sanne Cant werd naar voren geschoven om de wedstrijd te kunnen winnen en zo te mikken op winst in het klassement. Ze gaf zichzelf voor aanvang van de wedstrijd heel veel kans want ze had een goede progressie kunnen maken en ze voelde zich goed in haar vel. De naaste concurrente Jolien Verschueren hoopte op een goede wedstrijd en probeerde haar klassement veilig te stellen. Maar hoe het zou verlopen in de wedstrijd was een groot vraagteken.

Parcours van 2700 meter lengte over een smalle engte brengt altijd wel wat spanning met zich mee. De bollen gingen op rood en dan naar groen en de start werd gegeven voor de dames. Centraal Havlikova die het hele peleton op gang bracht. De rest op een lang lint. Sanne Cant en Helen Wyman lieten niet begaan en gingen als kop het veld in. Jolien Verschueren had een zeer slechte start. Ze kwam pas door in 16e positie van de 36 vertrekkers. Bij de eerste Nederlandse lus hadden we al twee opgaves. Dames die te maken hadden met mechanische pech. Op de zompige ondergrond aan de materiaalpost zette Sanne Cant haar tegenstanders al onder druk. Wyman moest haar al een paar meters prijs geven. Achter deze twee dames kregen we Havlikova die op 10 seconden lag. De dames van Telenet Fidea (Harris, Van Loy, Verschueren) en De Boer vormden een achtervolgend groepje. De rest hing al aan de rekker. Sanne Cant keek niet om en ging vol door. Havlikova kwam aansluiten bij Wyman. Ze bundelden de krachten op zoek naar Sanne Cant. De Fidea meisjes kwamen langzaam aan onder stoom en wat korter op de twee rijdsters voor hen. De diezel van Ellen Van Loy kwam stilletjes aan onder stoom maar ze kon het moordende tempo van de volgers niet aan. Het parcours was voor haar net niet zwaar genoeg om haar krachten aan te spreken.

De Bonus werd opgenomen door Sanne Cant. Wyman kwam na 16 seconden door als tweede. Havlikova kwam als derde over de finish na 18 seconden. Harris had niet de vinnigheid om te strijden voor winst. Het was voor haar moeilijk om het moordende tempo vooraan aan te houden. Het werd een samensmelting met Wyman.

Bij het einde van de tweede ronde zat Sanne op een veilige afstand aan de leiding. Wyman moest zich laten inlopen door de achtervolgers Havlikova, Verschueren, De Boer en Harris. Zo konden ze ieder op hun beurt het werk leveren om de achterstand op Cant zo klein mogelijk te houden.

Cant altijd maar meer in een confortabele positie aan de kop van de wedstrijd. Jolien Verschueren ging in de achtervolging om haar leiderspositie in de B-post Bank Trofee te behouden. Havlikova nestelde zich op haar wiel en zo konden zij wegfietsen van de achtervolgers. Bij de materiaalzone reed Havlikova binnen om een nieuwe fiets te nemen en op dat ogenblik verdapperde Verschueren en reed ook van haar weg.

Halfweg de wedstrijd zat Sanne Cant op een confortabele voorsprong op Jolien Verschueren. De rest volgden al op meer dan 20 seconden achterstand. Aan de spoorweg kwamen de achtervolgers dichter op Jolien Verschueren. Er waren nog heel wat perspectieven voor de podiumplaatsen. Talita De JOnghe voelde zich in haar sas op de omloop van Essen. Ze wisten zich uit een mindere positie aan de start op te werken naar een voorlopige vierde plaats. Maar je zag dat er nog meer in zat en dat probeerde ze ook. De Boer zing vlot over Verschueren. De kleuterjuf Verschueren moest een beetje bijbenen om mee te gaan in het tempo van Talita De Jonghe en De Boer. Er was al een achterstand opgebouwd van 25 seconden op Sanne Cant.

Sanne maakte in het klassement al 3/4e van haar achterstand goed. Er werd behoorlijk hard gecrossed achter Sanne Cant maar de achterstand werd niet kleiner. Met nog twee ronden te gaan liep de voorsprong voor Sanne Cant meer op. Jolien Verschueren probeerde in het spoor van De Boer de knabbelen aan de achterstand maar ze slaagden er niet in om terug te komen in de schaduw van Sanne Cant.

De leiderspositie van Jolien Verschueren kwam in een wankelende positie te staan. Ze moest vechten tot op de finishlijn. Kris Wouters geloofde in haar kansen en nog te strijden tegen de leading lady van de dag Sanne Cant. Bij de Britse Harris viel alles niet zo vlot te gaan. Ze stond voor aanvang op 52 seconden voorsprong op Sanne Cant maar door deze mindere wedstrijd te rijden verviel haar achterstand als sneeuw voor de zon.

De Jonghe trok alle registers open om te gaan voor de tweede plaats. De Boer moest in de achtervolging gaan om de schade te beperken. Verschueren schoof gewoon mee in haar wiel. De Boer koestte met stroomstoten. De ene moment zou je zeggen dat ze vlot over elke hindernis zou komen maar de andere moment kwam ze niet vooruit. Dat geeft een mindere kijk op haar crossniveau.

De laatste ronde werd ingegaan door Sanne Cant met 20 seconden voorsprong op haar achtervolgers De Jonghe, 26 seconden op Verschueren en De Boer. Voor Sanne was het genieten van de aanmoedigingen van haar supporters rond de omloop. Zo nam zij de eerste overwinning van de B-post Bank Trofee. Een valpartij van Talita De Jonghe deed Verschueren en De Boer even korter bij komen maar zij konden deze misstap niet uitputten. De explosiviteit van de drie dames zouden moeten beslissen wie er twee – drie en vier worden maar het werd direct duidelijk. De Jonghe versnelde even en reed zo terug weg van haar medevluchters en nam zo de tweede plaats.  De derde plaats was voor Jolien Verschueren. Vierde werd De Boer.