Een terugblik vanop de Hotond berg in Ronse

Een terugblik vanop de Hotond berg in Ronse

 

 

In de wandelgangen toch al een moeilijke wedstrijd als het ook maar een beetje regent. Uit de wandelgangen een mooie en zware koers met wat aandachtspunten in het parcours als de zon schijnt en zo gebeurde het ook.

Lars van der Haar die als vrijwel enige niet- Belg de alom aanwezige Belgische favorieten het vuur na aan de schenen kan leggen en dat is gebleken ook in de wedstrijd.

Zonder de kleine terrier uit Woudenberg van Giant-Alpecin zou het een heel veel groot stuk saaier zijn geweest. De nimmer aflatende vechtlust was al weer een lust om te zien. Beetje minder was toch het optreden van Wout van Aert , zeer gedegen wedstrijd gereden en hij pakt de winst maar dat ging echt niet vanzelf en oké hij gaat de allerlaatste strook die zwaar loopt aan de haal met Kevin Pauwels. Maar aanstaande zondag zal het toch wel heel hard werken worden voor Wout. Lars van der Haar gaat Valkenburg vermoedelijk weer gebruiken als opstapje naar de rest van zijn seizoen en het ziet er goed uit voor hem.

Positief verrast over Sven Nys die dan toch het hoofd moet buigen in de laatste ronde maar verdienstelijk vierde wordt, wat hem ietwat tegenviel daar hij verleden jaar hier nog de overwinning weg kaapte. Kevin Pauwels , weet niet altijd wat er van te denken maar hij speelt het eigenlijk weer slim en sluipt als het ware naar de tweede plaats. Hij verdient dit omdat dit parcours niet liegt. Maar er zal wat meer moeten gebeuren om hem top te laten zijn. Toch wel wat ploegenspel gezien van de ploeg van Pauwels en dat belooft voor komende zondag.

Tom Meeusen die zaterdag nog een overwinning pakt in Meulebeke moet het hoofd buigen in Ronse en is op zijn zachtst gezegd een beetje teleurgesteld. Vooraf waren er tekenen dat hij mee kon doen, maar niets was minder waar en hij moest zelfs ploegmaat Thijs van Amerongen voor zich dulden. Eén week nog voor Tom om de stukken op te rapen en zich voor te bereiden op de tweede wereldbeker en zichzelf rehabiliteren.

De vrouwen hebben in Ronse een live uitzending en Pavla Haflikova laat er vanaf het begin geen scheef woord over gesproken worden om de hoofdrol in die 45 minuten durende film op te eisen. Vertrokken bij Young Telenet-Fidea en niet bekend als veel winnaar, maar nu al gelijk een klinkende overwinning. Knappe zege van de kleine sterke Tsjechische renster en zeer verdiend. Achter haar ontspint zich een strijd tussen 3 rensters van YTFC en voorlopig neemt Nikki Harris de hoofdrol in dat debat. Ellen van Loy kan wel even volgen maar moet al snel lossen en ook Sanne Cant die duidelijk niet haar dag heeft moet de rol lossen en word alras opgevreten door het aanstormende talent van YTFC Jolien Verschueren.

Jolien , de kleine tengere tijger met de opvallende altijd Grinta vertonende rijstijl en een lust voor het oog vreet in twee ronden tijd de hele concurrentie op en gaat de tweede plaats weg halen voor Nikki Harris en Sanne Cant. Ellen van Loy neemt de 5 de stek in en Helen Wyman de 6 de plaats. Wat gaan wij komende zondag van deze vrouwen zien als alle kleppers aanwezig zijn in Valkenburg met ondermeer Sanne van Paassen , Katie Compton , Katerina Nash en hopelijk Sanne Cant in goede doen. Het parcours is vergelijkbaar met Ronse en ik herinner me vorig jaar met die zomerse temperaturen.

De verwachtingen zijn gespannen ook voor de Elite mannen en er wordt een spat regen verwacht. Het duurt nog 6 dagen maar één ding zal het zijn !! Cross in Valkenburg met de Cauberg cross en bekend staand als een mooi parcours met een even mooie organisatie.

Tot zondag in Valkenburg.

Jan v Dijk