Eerste Olympische BMX startheuvel van 8 m op Lotto track in Zolder

Eerste Olympische BMX startheuvel van 8 m op Lotto track in Zolder

ava

Deze week wordt er gestart met de bouw van de 8 meter startheuvel op de Lotto BMX Track in Zolder. De werken zullen normaal gezien eind november afgerond worden. Deze startheuvel is nodig om aan de WK normen voor het WK in 2015 in Zolder te voldoen.

Als organisator voor UCI BMX World Championships in 2015 is het noodzakelijk dat er kan gereden worden vanuit de startpositie van een 8 meter startheuvel.

Aan dat criteria wil de BMX Lotto track in Zolder voldoen. Daarom wordt er deze week gestart met de bouw van de officiële 8 meter startheuvel. Het heeft heel wat werk gekost om dit project te kunnen realiseren maar het eindresultaat telt. De Lotto track in Zolder zal kunnen fungeren als eerste track die voldoet aan de WK normen. De junioren en de elites zullen nu in hun eigen land zich kunnen klaarstomen voor de Olympische Spelen 2016 in Rio.

Volgend jaar april worden de eerste wedstrijden verreden meetellend voor het Europese Kampioenschap. Het BMX Club bestuur ziet het al helemaal zitten.

De werken zullen normaal gezien tegen het einde van november 2013 klaar zijn.

Organisator van het WK BMX 2015, BMX-club Circuit Zolder, reageert via Gil De Vis, “Het was hard werken en we bedanken dan ook alle betrokken personen en instanties. Het goede nieuws is dat het gaat om een permanente heuvel in beton. In de toekomst hoeven onze rijders dus geen dure trainingsverplaatsingen meer te maken. BMX-Club Circuit Zolder behoort nu met dit parcours tot de wereldtop. Vergelijk het maar met een Formule 1 circuit op BMX niveau”

Het BMX-bestuur van de club ziet dit project als een kans om te behoren tot één van de weinige echte BMX-clubs met dergelijk top parcours in Europa. Dit zorgt ervoor dat de grootste BMX-club in het land nu ook de hoogste BMX-club van het land wordt.  Volgend jaar in april wordt de eerste Europese wedstrijd gereden op het gewijzigde parcours.

Infrastructure Manager Circuit Zolder, David Vanderbeek, geeft een woordje uitleg: “De plannen zijn getekend, de bouwaanvraag en aanbestedingsprocedure verlopen volgens het vooropgestelde schema. Als alles volgens planning verloopt, zullen we tegen eind november 2013 klaar zijn”.

Marc Wauters, Cycling Manager Circuit Zolder, vult zijn collega aan: “Dit is opnieuw een stap vooruit voor Circuit Zolder en de fietsprovincie bij uitstek in Vlaanderen, Limburg. Door de komst van de 8 meter startheuvel kunnen onze junioren elites nu de aansluiting vinden met de wereldtop. Bovendien zullen we net op tijd klaar zijn met de bouw, om rijders 3 jaar lang te kunnen klaarstomen voor de Olympische Spelen 2016 in Rio.