Eerste wereldbeker in Nove Mesto Na Morave

Eerste wereldbeker in Nove Mesto Na Morave

ava

In het Tsjechische skioord Nove Mesto Na Morave wordt dit weekend de voorlaatste wereldbeker gereden. Jaroslav Kulhavy kan geschiedenis schrijven door als eerste Tsjech het wereldbekerklassement te winnen. Hiervoor moet hij wel Nino Schurter verslaan. Maar de Europese kampioen was zo outstanding in Dohnany dat het voor de gewezen wereldkampioen moeilijk zal worden om hem te verslaan. Ook bij de vrouwen  is een eerste wereldbekereindzege voor de jonge Julie Bresset zo goed als zeker. Haar voornaamste tegenstander wordt Catherine Pendrel.

Zaterdagochtend komen eerst de junioren aan de beurt. Daar hebben  we een belangrijke troef met Europees kampioen Jens Schuermans. De Meridabiker kan zijn derde wereldbekerzege van dit seizoen binnenrijven en zijn vierde in zijn carrière. We duimen ook voor de andere Belgen met Pieter Geluykens, Didier Bats, Boris Cara, Kevin Panhuyzen en Nicolas Scheire.

Bij de beloften gaan voor ons land Sebastien Carabin, Ruben Scheire, Jeff Luyten, Bart De Vocht aan de slag. Hier is het ook uitkijken naar de prestaties van de Nederlanders Henk Jaap Moorlag(zilver op het EK) en Michiel Van der Heijden.  Maar normaal gezien verwachten we een demonstratie van Europees kampioen Gerhard Kerschbaumer.

Zondagochtend komen de dames in actie. De eindzege is wellicht weggelegd voor de Française Julie Bresset. Enige tegenspeelster is nog Catherine Pendrell, die in de overzeese wereldbekers heerste.  Het wordt ongemeen spannend nog voor de derde plaats. Hiervoor komen  de  Canadese Marie-Helene Premont, de Poolse wereldkampioene Maja Wloszczowska, Lene Byberg, Irena Kalentiva, Annika Langvad en zelfs Eva Lechner nog in aanmerking.

Jaroslav Kulhavy(Specialized Racing) gaf meteen na het behalen van zijn Europese titel aan nog minstens één wereldbekerzege te willen winnen. Het liefst nog in zijn thuisland. Hiervoor moet hij dus afrekenen met Nino Schurter.  Julien Absalon komt hiervoor niet meer in aanmerking. Hij reed de overzeese wereldbekers niet. De Olympische kampioen zet alles op het WK.  En wat doen wereldkampioen José Antonio Hermida, de Italiaan Marco Aurelio Fontana(ook goed bezig op het EK), Maxime Marotte, Burry Stander, Christophe Sauser en Florian Vogel.  E

n dan nog onze eigenste landgenoten Sven Nys en Kevin Van Hoovels niet te vergeten  Voor Nys wordt het belangrijk om UCI-punten te sprokkelen na zijn debacle op het EK.  Een top-16 zou hem al een eind op weg naar de Spelen helpen.  Maar de vraag blijft of hij ook in Tsjechië tegen de warmte zal kunnen. Dan kan Van Hoovels misschien voor wat soelaas zorgen. Met zijn huidige vorm is hij zeker tot grootse dingen in staat.

Je kan de wedstrijd van de dames en heren elite op zondag volgen op Freecaster TV via http://freecaster.tv

Erik Braeken