Einde carrière van Niels Albert door hartproblemen

Einde carrière van Niels Albert door hartproblemen

ava

Vandaag om 14.00 u. kondigde Niels Albert zeer geemotioneerd het einde van zijn carriere aan. De tweevoudige wereldkampioen moet onmiddellijk stoppen met koersen door hartproblemen.

Om 14.00 U gaf Niels Albert samen met zijn entourage een persconferentie in het Park Inn bij Radisson Hotel in Leuven. Niels kampt met een medisch probleem. Er werden hartritmestoornissen vastgesteld twee dagen voor de eerste teamstage in Benicassim tijdens een routineonderzoek. Toch besloot Niels om zijn stage aan te vatten en op dat ogenblik voelde hij zich nog goed.

De wedstrijden die het afgelopen weekeinde gepland waren in Houthalen – Helchteren en Verrebroeck liet Niels aan zich voorbij gaan met in zijn achterhoofd de resultaten van de onderzoeken die uitgevoerd zijn. Maandag en dinsdag werden er bijkomende onderzoeken uitgevoerd met het negatieve resultaat tot gevolg.

Niels sprak iedereen toe en gaf zijn verhaal van de feiten weer om een einde te maken aan de geruchten. Zeer geëmotioneerd las hij zijn verhaal voor. Het was ijzig stil in de zaal. Iedereen hoorde aan hoe er op een abruske manier een einde komt aan zijn sportcarrière.

Hij neemt dus met onmiddellijke ingang afscheid van zijn topsport. Het is een zeer zware slag voor zichzelf maar ook voor zijn familie en zijn ganse entourage.

De toekomst van Niels is nog niet duidelijk. Maar één ding is zeker: hij mag geen topsport meer doen. Volgende weken zullen er nog wel onderzoeken worden uitgevoerd om te zien in hoeverre Niels nog op een recreatieve manier kan sporten.

De sportarts van de ploeg heeft een volledige uiteenzetting gedaan van het hele onderzoek dat bij Niels is uitgevoerd. Hij heeft een eerste opinie gehad bij het UZin Antwerpen. Daarna is hij doorgewezen naar het UZ in Leuven waar alles wat in Antwerpen gevonden werd bevestigd is.

Niels zal permanent gemoninord worden en opgevolgen worden door het UZ van Leuven.

Ook voor de ploeg is dit een zwaar verlies. Toch willen zij Niels de tijd gunnen om voor zichzelf uit te maken wat hij in de toekomst nog wil of kan betekenen voor de ploeg. Daarna zullen zij met hem alles rustig bespreken.

De toekomst zal uitwijzen in welke mate Niels nog kan gelinkt worden aan het veldrijden. Een ding is zeker de ploeg gaat zich zeker nog verder engageren met de jongeren.

Ook de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond heeft het einde van de professionele veldritcarrière van tweevoudig wereldkampioen Niels Albert vernomen. Zijn abrupte afscheid omwille van hartproblemen betekent een groot verlies voor het veldrijden. Bondscoach Rudy De Bie betuigt zijn respect voor Niels Albert: “Niels is een groot kampioen die helaas niet altijd door iedereen begrepen werd.” Jos Smets, algemeen directeur van de KBWB, verwoordt het als volgt: “Een groot veldritkampioen stapt vandaag uit competitie. Een harde werker en topsporter pur sang die nooit een blad voor de mond nam. Een oprecht persoon van wie weinigen zijn inborst kennen.”

Hoe jammer het ook is voor de veldritsport, de KBWB heeft ontzettend veel respect voor zijn moedige beslissing. De gezondheid primeert op alles. We wensen hem veel moed toe en een vruchtbare nieuwe carrièrewending.

Wie vragen heeft over hartproblemen kan contact opnemen met Dr. Luc Janssens (voorzitter Medische Commissie KBWB) op het nummer 0495/10.68.63.

Steunbetuigingen

Vele collega\’s uit het veldrijden(ondermeer Sven Nys, Sven Vanthourenhout, Lars Van der Haar, Jan Verstraeten, Bart en Geert Wellens, Thijs van Amerongen, e.a) en collega\’s journalisten (Renaat Schotte, Philippe Maertens) hebben inmiddels via Twitter hun medeleven betuigd aan Niels Albert.

Ook namens de redactie wensen we Niels Albert, zijn familie en zijn entourage veel sterkte toe de komende dagen en weken.

Belangrijkste palmares :

4x Wereldkampioen:  (2004 Pontchâteau(junioren), 2008 Treviso (Beloften) 2009 Hoogerheide en 2012 Koksijde(Elite)

5X Belgisch kampioen:

2002(nieuwelingen), 2004(junioren), 2006 en 2007(beloften), 2011(elite)

Wereldbeker:

2 eindzeges (2010-2011, 2012-2013), 11 dagzeges

Superprestige:

14 dagzeges

GVA/Bpost Bank Trofee:

1 eindzege (2012- 2013), 16 dagzeges