Elke Vanhoof pakt met European League een grote prijs

Elke Vanhoof pakt met European League een grote prijs

ava

Elke Vanhoof was het hele seizoen in de running om de European League te winnen. In Roskilde zette ze de kers op de taart en schreef hiermee geschiedenis. Het was sinds Ellen Bollansée, Bjorn Wynants en Arnaud Dubois geleden dat we internationaal nog zo scoorden. Vanhoof zal nu haar focus verleggen naar het WK in Rotterdam, om zo kwalificatiepunten te sprokkelen voor Rio 2016.

Op het supercross circuit in het Deense Roskilde werd de elfde en laatste ronde tellende voor de European league BMX gereden. De Kempische Elke Vanhoof pakte reeds vanaf de eerste wedstrijden in Zolder de leiding in deze Europese competitie om deze niet meer uit handen te geven.

Na wedstrijden in België, Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Engeland had Elke een voorsprong van 18 punten op thuisrijdster Simone Christensen die maar al te graag wou schitteren voor eigen publiek. Voor Vanhoof kwam het er op aan om het hoofd koel te houden en geen onnodige risico’s te gaan nemen, bmx blijft een contactsport en ellebogenwerk is ook deze dames niet vreemd, het doel was om de finale te halen en te finishen uiteraard.

Elke loste de verwachtingen perfect in al werd het nog spannend tot de laatste meters. Tijdens de kwalificatiemanches diepte de Desselse de kloof nochtans uit tot 20 punten, en in de halve finale toonde ze nog eens waarom ze op plaats 1 stond door deze op sublieme wijze te winnen. Het kwam er nu op aan om zich in de finale niet te gaan moeien in de eerste gelederen en bij de eerste zes te finishen, Elke vertrok een fractie later dan haar concurrenten waardoor ze ongehinderd haar finale kon afwerken, Vanhoof nam het wel iets te letterlijk en bracht er de spanning nog in door precies als zesde te eindigden waarmee ze eindwinnaar werd van de European League voor de Deense Christensen en de Française Eva Ailloud.

Eindelijk een echte grote prijs voor de Belgische BMX in de Elite categorie, Het doet deugd om na de huidige UCI BMX coördinator Ellen Bollansée en de ex-profs Bjorn Wynants en Arnaud Dubois nog eens een Belgische Elite te zien schitteren op een internationaal podium.

Niet dat Vanhoof hiermee aan haar proefstuk toe is, ze behaalde eerder al medailles op Europese Kampioenschappen bij de junioren en Elites, ook bezorgde ze België de eerste zege op een Supercross circuit tijdens de open SX te Manchester. Ook in dit Europese regelmatigheidscriterium behaalde ze maar liefst vier overwinningen en tal van podiumplaatsen.

Vanhoof behoort hiermee niet enkel tot de Europese toppers maar staat momenteel zowel in de top 10 van de UCI Wereldranking als de Wereldbekerranking, einde juli mag Elke het in de Rotterdamse “Ahoy” hallen gaan opnemen tegen die wereldtop waar de wereldkampioenschappen plaats vinden. Het doel is om tot einde Mei 2016 zoveel mogelijk punten te vergaren voor kwalificatie van de Olympische spelen 2016 in Rio.

Greet Engelen