Elke Vanhoof wil schitteren op WK

Elke Vanhoof wil schitteren op WK

In de aanloop naar de ‘2015 UCI BMX World Championships’ (21-25 juli, Circuit Zolder) spraken we met Elke Vanhoof. Zij is topsporter bij de Belgische Defensie en de enige BMX-rijder in ons land met een professioneel statuut. Elke treedt aan in de Women Elite-klasse: “Dit WK is dé uitgelezen kans om ons land te laten schitteren”.

Bijna is ze de tel kwijt, wanneer we Elke Vanhoof vragen naar het aantal keren dat ze Belgisch Kampioen BMX is geworden. “Een stuk of 13 keer”, klinkt het. Maar daarnaast werd deze 23-jarige dame uit Dessel in 2013 3e op het EK en haalde ze de halve finale op het WK. Vorig jaar werd ze 4e in de Tijdritten op het WK en won ze de European League. Tijdens de European Games van Baku in juni jongstleden won ze het Tijdrijden, maar kwam ze in de wedstrijd zelf jammerlijk ten val. Ze werd 7e.

Een indrukwekkend palmares dus. Het komende WK BMX, dat in juli op de Lotto BMX Track Circuit Zolder zal plaatsvinden, beoogt de Kempense blondine dus niets minder dan een podiumplaats in het Tijdrijden en een finaleplaats in de wedstrijd. Maar ook bij de andere rijders mogen we mooie prestaties verwachten.

“Zeker bij de jongeren”, vult Elke Vanhoof aan. Zo staan er bij de Juniors twee opvallende Belgen in de deelnemerslijst: Karo Vertessen bij de meisjes en Mathijs Verhoeven bij de jongens. Karo Vertessen is met haar 16 jaar de jongste, maar werd in 2011 al 3e op het WK BMX in Denemarken. Als eerstejaars Junior wil ze dit WK vooral door de kwalificaties geraken en daarvoor traint ze al maanden lang zeer intensief. ‘Coming man’ Mathijs Verhoeven wordt door de BMX-entourage zeer hoog ingeschat. Kan ook moeilijk anders als je bijnaam ‘the Belgian Bullet’ luidt. Deze 18-jarige student Schrijnwerkerij/Interieurbouw uit Dessel werd al 6 keer Belgisch Kampioen en behaalde dit jaar 4 van de 6 Europese finales. Zijn doel? “Zeker de finale rijden!”

Bij de Elite Men plaatste Wouter Segers zich als eerstejaars meteen voor dit WK. Indrukwekkend en misschien zorgt deze 19-jarige uit Beerse wel voor dé verrassing. Op de Wereldbeker in Papendal stootte hij door tot de 8e finales, maar zoals hij bevestigt “is dit mijn eerste grote wedstrijd. Ik heb dus niets te verliezen”.

Elke Vanhoof besluit: “BMX is een extreme sport, maar tegelijk ook een echte familiesport die ouders en kinderen samen intensief beleven. Deze ‘2015 UCI BMX World Championships’ is dé uitgelezen kans om ons land te laten schitteren en de grote massa met deze supermooie sport te laten kennismaken. Dat is trouwens heel belangrijk voor de toekomst. Want hoe groter de startgroep, hoe meer BMX-ers er kunnen doorstoten naar de wereldtop, zoals we die van 21 tot 25 juli op Circuit Zolder zullen zien. Daarom een warme oproep om met het hele gezin onze Belgen over de eindstreep te supporteren tijdens dit historische WK BMX!”

Voor meer info en tickets: www.bmxzolder.be