Elke Vanhoof zevende in WK time trial, Mariana Pajon en Joris Daudet wereldkampioen

Elke Vanhoof zevende in WK time trial, Mariana Pajon en Joris Daudet wereldkampioen

Op de voorlaatste dag van het WK BMX werd de Time Trial gereden, een individuele tijdrit voor de rijders. Joris Daudet(elite men), Mariana Pajon(women elite)Shane Rosa(Men Junior) en Axelle Etienne(women junior) zijn de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. Elke Vanhoof (Women elite) werd zevende, titelverdedigster Laura Smulders miste als vierde net een medaille.

De beste zestien uit de kwalificaties mochten starten bij de elite men en women.

Bij de elite men zette de Nederlander Raymon van der Biezen de eerste besttijd neer. Tot de Let Edzus Treimanus aan de beurt kwam. Hij verbeterde de tijd van de Nederlander. Maar dat was buiten de klasse van de Fransman Joris Daudet gerekend. Hij zette met 30.953 een toptijd neer en die tijd zou nog moeilijk te kloppen zijn. Eerst probeerde de Amerikaan Connor Fields en de Brit Liam Philips nog. Ook de Nieuw-Zeelander Sam Willougby, die morgen zijn wereldtitel in de race verdedigt, deed een poging, maar kwam te kort. De Nederlander Niek Kimmann kwam als laatste aan de start en kon de toptijd van Daudet nog verbeteren. Maar hij slaagde daar nipt niet in. Zilver dus voor Kimman en brons voor Connor Fields.

Wereldkampioen Joris Daudet was blij met de regenboogtrui. ‘Ik werd al wereldkampioen in het racen en nu in het tijdrijden. Dat is een geweldig gevoel. Het is geweldig om hier te zijn. Ik hoop morgen ook een goede race te rijden,’aldus de Fransman.

Top tien:

 1. Joris Daudet (Fra)       30.953
 2. Niek Kimmann(Ned) 31.029
 3. Connor Fields(USA)          31.288
 4. Sam Willoughby(AUS)
 5. Liam Philips (GBR)
 6. Edzus Treimanis(Let)
 7. Raymon van der Biezen(Ned)
 8. Jared Garcia(USA)
 9. Joris Harmsen(Ned)
 10. Sylvain André(Fra)

 

Bij de elite women keken we uit naar de prestatie van Elke Vanhoof en ook naar de Nederlandse Laura Smulders, die haar titel verdedigde.

Elke reed een mooie race en kon even de tweede besttijd vasthouden. Laura Smulders zette dan de beste tijd neer, maar die werd weer verbeterd door de Nieuw-Zeelandse Sarah Walker. De Deense Simone Christensen en de Nederlandse Merle van Benthem werden jammerlijk genoeg uitgeschakeld nadat ze bij de start uit hun klikpedalen schoten. De Amerikaanse Alise Post veegde de tijd van Walker van de tabellen. Alleen de legendarische Caroline Buchanan en Mariana Pajon konden de tijd verbeteren. Buchanan ontgoochelde met een achtste tijd. Maar de titelverdedigster in de race, Mariana Pajon, zette meteen de puntjes op de i en verpulverde de tijd van Post. Goud voor Pajon, zilver voor Alise Post en brons voor Sarah Walker. Laura Smulders miste net een medaille als vierde en Elke Vanhoof eindigde zevende.

Top-tien:

 1. Mariana Pajon(Col)35. 518
 2. Alise Post(USA)35. 926
 3. Sarah Walker(NZL) 36.365
 4. Laura Smulders(Ned)36.693
 5. Stefany Hernandez(Ven)
 6. Brooke Cain(USA)
 7. Elke Vanhoof(Bel) 37.075
 8. Magalie Pottier(Fra)
 9. Caroline Buchanan(AUS)
 10. Felicia Stancil(USA)

Bij de Men Junior werd onze landgenoot Mathijs Verhoeven uitgeschakeld voor de finale. Hier hadden we acht finalisten. De Amerikaan Collin Hudson zette de eerste besttijd neer. Maar hij werd later overklast door de Australiër Shane Rosa. Die behield de toptijd, al deed zijn landgenoot Brandon Te Neko hard zijn best om die te verbeteren. Tevergeefs echter. Rosa pakte goud voor Te Neko en Hudson.

Bij de Women Junior pakte de Russische Nathalia Afremova de eerste toptijd. Maar de Nederlandse Ruby Huisman zette met 37.4 een nieuwe toptijd neer. Met nog een rijdster te gaan, leek de wereldtitel binnen. Maar dat was buiten de Française Axelle Etienne gerekend. De Europese kampioene van Erp klokte nog scherper af en nam het goud mee naar huis. Zilver dus voor Ruby Huisman en brons voor Nathalia Afremova.