Eric en Massimo Vanderaerden: vader en zoon met liefde voor de fiets

<strong>Eric en Massimo Vanderaerden: vader en zoon met liefde voor de fiets</strong>

De oudere lezers herinneren zich vast en zeker de exploten van ex-wielrenner Eric Vanderaerden. De Limburger won op grandioze wijze de Ronde van Vlaanderen won in 1985. Het wielerbloed stroomt in de aderen van de familie Vanderaerden. Ook broers Danny en Gert koersten. En Eric’s zoon Massimo deed het vorig jaar voortreffelijk als mountainbiker in de Crocodile Trophy in Australië met drie ritzeges. Hij vroeg er zijn vriendin Elodie Kuijper op het strand ten huwelijk.  De Nederlandse pakte de eindzege bij de vrouwen. Eric won na zijn carrière ook een rit in de legendarische Crocodile Trophy. De cirkel is dus rond. Hoog tijd voor een boeiend gesprek met vader en zoon. We ontmoeten elkaar in fietsenzaak Cyclist in het Antwerpse Sint job in ’t Goor, waar Massimo werkt als mecanicien. En Eric heeft samen met zaakvoerder Guy een exclusieve racefiets samengesteld: Cyclist.  

‘Ik reed de Crocodile Trophy meer dan 22 jaar geleden met een paar Nederlandse vrienden. Ik had dat toen nooit mogen doen. De ritten waren toen nog extreem lang. De eerste etappe bijvoorbeeld was toen nog zo’n 180 km. Ik heb toen mijn achterwerk letterlijk kapot gereden. Daarna ben ik nog een paar keer mee geweest als begeleider. In 2008 ben ik puur voor de fun gaan rijden en ik heb toen een etappe kunnen uitkiezen die ik won. Je moest toen als mountainbiker niet bepaald over technische vaardigheden beschikken. Gewoon hard rijden was genoeg en dat kwam me als wegrenner goed van pas, ’opent Eric.

‘De weersomstandigheden waren toen ook nog extreem. Je kan ’s nachts temperaturen meten van vier tot vijf graden en overdag over de 25 graden gaan. Nu is dat anders. Je zit niet zo ver weg van de kust en de temperaturen zijn aangenamer,’ vult de Lummenaar aan.

Massimo had zich goed voorbereid op de editie van 2022. ‘Ik had er alles voor gedaan en maanden naar toe gewerkt. Terug had ik een groot doel nadat ik een paar jaar amper nog wedstrijden had gereden. Dag na dag werd ik gewoon beter. De liefde hielp me natuurlijk ook, ’knipoogt Massimo. Natuurlijke doping is altijd goed. Ik had al langer plannen om haar ten huwelijk te vragen en ik wilde het origineel doen. Onze pa zei me ook dat de Port Douglas op het strand  de allermooiste aankomst is die je jou kan inbeelden. Die zes tot zeven km op het strand brengt in euforie. Negen dagen hard afgezien. Ik had de laatste rit, de tijdrit op het strand meer zenuwen voor het huwelijksaanzoek dan voor de rit zelf. Dat was mijn geluk. Het nam mijn zenuwen weg en het ging heel vlot. Voordien was ik het plezier in het fietsen algemeen wat kwijt. In het begin van 2022 heb ik de mountainbike marathon ontdekt en dat sloot goed aan met wat ik kon als wegwielrenner. Ik had altijd superveel uithouding. In meerdaagse wedstrijden werd ik altijd beter naar het einde toe. Bergop rijden en op kracht waren altijd dingen die ik goed kon. Ik vind het spijtig dat ik het niet vroeger ontdekt heb. Samen met mijn vriendin ben ik het beginnen doen. Elodie zit ook in de organisatie van de vierdaagse mountainbikewedstrijd BeMC. Omdat ik hier in een Specialized winkel werk, kreeg ik een heel mooie fiets ter beschikking en dat motiveerde me nog beter. Ik heb het plezier terug ontdekt in het fietsen, zeker in de marathons en ook in het veldrijden. Ik ben op het punt gekomen dat ik gewoon doe wat ik graag doe. Op de weg rijden doe ik minder graag dan de rest, dus het zal voornamelijk bij off-road blijven,’vertelt Massimo.

Eerste Specialized winkel in België

De winkel waar Massimo werkt, Cyclist, is de eerste officiële Specialized winkel ooit in België. De winkel werkt volledig volgens de normen van Specialized, het merk waarmee drievoudig wereldkampioen op de weg Peter Sagan en het hele Soudal-Quick Step Pro tour team van ondermeer wereldkampioen Remco Evenepoel furore maakt op de weg.  De bedoeling is op termijn in België en Nederland dergelijke concept stores te openen. Het merk is ook bekend in het mountainbike. Voormalig Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy en tweevoudig wereldkampioen marathon Christophe Sauser boekten hun grootste successen op deze fiets. Wat maakt Specialized dan zo speciaal, vroegen we aan Massimo. ‘Specialized kun je vergelijken met de Apple van de fiets. Het is een topmerk en heeft superveel uitstraling. In alle disciplines heeft het merk wereldkampioenen. In het mountainbike vind je veel meer afwisseling, vindt Vanderaerden junior.  Op de weg vind je dat niet. Met de Ardennen heb je in ons land heb je met Houffalize en La Roche het mekka van het mountainbiken en het perfecte trainingsgebied. Ik mountainbike graag maar niet het extreme. Daar ben ik nog niet technisch vaardig genoeg voor. Afdalingen wel, maar de drops( heel scherpe en gevaarlijke afdalingen, nvdr) laat ik aan mij voorbij gaan. In 2023 wil ik de Alpen Tour in Oostenrijk rijden, het is dezelfde organisatie als de Crocodile Trophy. Voormalig wegwielrenner Gerhard Schönbacher begon jaren geleden met beide organisaties. De Oostenrijker was ooit nog de rode lantaarn(allerlaatste in de eindstand, nvdr) in de Ronde van Frankrijk. Samen met BeMC organisator Koenraad Vanschooren zet hij nu deze wedstrijden op poten.’

‘Het zijn drie dagen cols. En dat is niet min, ‘haakt vader Eric in. ‘Het is de bedoeling voor mij om drie dagen te genieten, puur voor de fun. De marathon is sterk aan het opkomen. We hebben de Française Pauline Ferrand-Prévot, die niet alleen wereldkampioene is in alle disciplines, maar ook in de marathon. En Samuel Gaze van Alpecin-Deceuninck bij de mannen is ook wereldkampioen. Alleen jammer dat het in het Denemarken was op een vlak parcours. Normaal is dat toch altijd met zo’n 2000 hoogtemeters,’ haalt Massimo aan. ‘Vorig jaar was ik tweede bij de masters in het BK marathon in La Roche en dat heeft mij er toe aan gezet om verder te gaan. Daar heb ik op verder geborduurd. Dat was echt nog een BK met meer dan 1600 hoogtemeters. Anderhalf maand later startte ik in de Crocodile Trophy,’besluit Massimo. 

Hoogvliet – Netherlands – – cycling – black & white scan of Eric Vanderaerden winning the Tour of Flanders – Photo: Cor Vos © 2022

Vader Eric kan terugblikken op een rijke wielercarrière met legendarische zeges in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Touretappes, winnaar van de groene trui, geletruidrager in de Tour en zo kunnen we nog eventjes doorgaan. Zonen van een bekende vader die koersen, is niet makkelijk. Voorbeelden legio, denk maar Axel Merckx, Thibau Nys,… ‘Ik heb twee zonen die koersen. Ze hebben het allebei geprobeerd. Ze leerden dan een vriendinnetje kennen. Ze gaan het huis en je moet een keuze maken. Hij verhuisde en vond een job en zijn vriendin zit ook in het wielrennen. Massimo zocht een hobby en daar werd een passie. Als hij zo lang als hij kan, dit combineren is dat heel mooi.’ zegt Eric. Hij wordt nog elk jaar herinnerd aan zijn zege in 1985 en zag het parcours ook veranderen. ‘Ik zit nog elk jaar te wachten op slecht weer. Ik ben benieuwd hoeveel renners in de laatste passage van de Patersberg nog gaan boven fietsen. De eerste keer dat zo over het nieuwe parcours reden, was het 17 tot 18 graden. Ik was daar aanwezig als begeleider van de VIP’s. We hadden de hele dag onze jas niet aan gehad. Bij de passage konden we niet meer weg. De gasten vonden dat zo plezant. We lagen midden in de wei en de koers passeerde langs de ene kant de Kwaremont en de andere kant de Patersberg. Dat is niet zo ver van elkaar, want je maakt een lus. We gaan in 2023 een superspannde Ronde krijgen. Wout van Aert heeft hem nog nooit gewonnen en wil die absoluut winnen en Mathieu van der Poel won de RVV drie keer en wil het record pakken. Deze koers ligt van der Poel als gegoten. Voorlopig zie ik ook geen andere renners als kandidaat-winnaars. Je hebt elk jaar wel een outsider, zoals van Baarle in 2022. Als hangt af van het weer. Of het goed weer edities zijn of niet.  Over Remco Evenepoel kan je moeilijk iets zeggen, dat is een absoluut fenomeen. Maar of hij de Ronde kan winnen, weten we nog niet. Net zoals Tourwinnaar Pogacar. Ik heb hem nog nooit iemand uit het wiel zien rijden, ‘zegt de winnaar van de editie 1985. Eric is nu begeleider van de VIP’s bij Alpecin-Deceuninck en volgt het allemaal vanop de eerste rij. Daarnaast ontwierp hij samen met zaakvoerder Guy van de Cyclist een nieuwe,  exclusieve fiets: de Cyclist. Je kan hem bewonderen en kopen in de genoemde zaak.  Eric mag dat wel op pensioen zijn als wielrenner, zijn hart voor de fiets zal eeuwig kloppen. 

Tekst: Erik Braeken

Foto’s: Eric Vanderaerden, Nancy Aerts en Erik Braeken