Het ideale fietsweekend in een prachtig decor rond café Coureur in Borgloon

Het ideale fietsweekend in een prachtig decor rond café Coureur in Borgloon

Ooit al eens willen mountainbiken of een gravel ride in de omgeving van Borgloon en omstreken? Dan ben je in Café Coureur aan het juiste adres. 

Het café ademt koers. Koersbeleving staat op alle vlakken centraal. Oude koerstruien van wereldkampioenen sieren de horecazaal. Foto’s van gevierde wielrenners fleuren alles op.  Ook de hotelkamers zijn speciaal ingericht en dragen het rugnummer waarmee Limburgse ex-renners zoals bijvoorbeeld Eric Vanderaerden of Johan Vansummeren ooit de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix wonnen.

Om eens te proeven van zo’n gravelride of mountainibikerit, reden we op zaterdagochtend mee met onze gids Max en vijf Nederlanders : Ruben, Nienke, Michel, Thomas en Steven voor 80 km fietsplezier. Eerst moesten ze hun gehuurde gravelfietsen en mountainbikes nog wat afstellen, maar daarna konden we niet snel genoeg starten.

Na het vertrek aan het café volgde direct een pittige beklimming en dat was meteen aan aanslag op onze kuiten. Met daarna nog een kasseistrook waanden we ons al in de Ronde van Vlaanderen. De regen van de afgelopen weken had alle paden in een modderbad veranderd. Gratis wellness, een modderbad, daar moet je anders wel veel voor betalen, riep één van onze Nederlandse vrienden.

Het deed niks af van de prachtige paden die we onder de wielen geschoven kregen. Gravelpaden afgewisseld met akkerpaden, weilanden, pittige hellingen, mooie afdalingen en kasseistroken het deed ons hartje meer dan sneller slaan. 

Terwijl de fruitboeren hun boomgaard snoeiden om later op het jaar een goede oogst te krijgen, fietsten we van het ene wow gevoel naar het andere. Onze Nederlandse makkers konden het wel smaken. Cultuurhistorisch hoeft de omgeving van Borgloon ook niet onder te doen natuurlijk. De Romeinen hadden duidelijk nog hun sporen uit het verleden achter gelaten. 

Grappen en grollen en lekker Nederlands ouwehoeren onderweg maakten de rit nog aangenamer. Bij momenten moesten we stoempen, maar het was nog maar februari en in de lente en zomertijd zal het parcours er piekfijn en misschien zelfs wat stofferig erbij liggen. De kasseistroken deden me al dromen van de komende monumenten in het wielrennen. 

Werkelijk prachtige panorama’s in het mooie Haspengouw waren een streling voor het oog. Het verzachtte de pijn in de kuiten. 

Eens aangekomen in Tongeren langs het legendarische sportpark De Motten zag ik de Romeinen in mijn dromen al opdoemen. Een zompig weiland deed de modder aan onze fiets kleven. Ja, de Haspengouwse leemgrond is niet te onderschatten. Maar nogmaals, in zonnige omstandigheden fiets je hier veel gezwinder door en omdat de klimaatverandering ons beter weer oplevert, is dat zeker een voordeel.

Via Tongeren kwamen we na een geslaagde rit terug in Borgloon aan in Café Coureur. De bidon was leeg, de maag ook. Met moeite poetsten we ons fiets aan de bikewash en moe maar voldaan kropen we onder de douche. Een Kwaremont van het vat deed zijn werk als recuperatiedrank. Café Coureur draagt de fietsbeleving in hart en ziel en dat is overduidelijk in de uitgestippelde ritten. Met een goed navigatiesysteem kan je heerlijke tochten rijden met of zonder gids. Doen, zou ik zeggen!

Erik Braeken 

Foto’s: Karina Ramaekers