Europees Kampioenschap Bicycle Beachrace Scheveningen

Europees Kampioenschap Bicycle Beachrace Scheveningen

 In 1995 werd er voor de eerste keer een grootschalig mountainbike strandrace vanuit Scheveningen georganiseerd, de ‘Brinta Beach Classic’. Ruim 1500 renners, waaronder een hoop prominenten uit de wielerwereld stonden daar aan de start.

Veldrijder Wim de Vos wist deze eerste editie te winnen, hij finishte voor de kersverse Olympische Kampioen Bart Brentjens. Twintig jaar later is het fietsen op het strand een officiële wieler discipline geworden die in de winter niet meer weg te denken is. In 2016 zal er voor het eerst een Europees Kampioenschap worden georganiseerd.

Het fietsen op het strand is altijd een strijd geweest tussen mountainbikers, veldrijders en wegwielrenners. Van te voren is het lastig inschatten wie de beste papieren heeft. Ligt het strand er slecht bij dan hebben de wegwielrenners het vaak lastig. Ook breekpunten als strandopgangen met veelal mul zand maken het vaak erg lastig voor de mannen en vrouwen uit het wegwielrennen om bij de kopgroep te blijven. Ligt het strand er hard bij dan moeten de veldrijders en mountainbikers de wegwielrenners vaak laten gaan in de eindsprint. Hoe het strand erbij ligt weet je vaak pas op de wedstrijddag zelf, van te voren een winnaar aanwijzen blijft dus lastig.

Op 18 december 2016 zal in Scheveningen de Bicycle Beachrace worden georganiseerd. Stichting Marketing Scheveningen en Den Haag topsport maken het samen met de KNWU en organisator Exventure mogelijk om dit eerste officiële Europees Kampioenschap in Nederland te organiseren. De UEC, de Europese tak van het UCI,  die deze titel mag uitgeven is in een eerder stadium al bij de MTB beachrace in Noordwijk geweest en heeft aan de hand van deze wedstrijd besloten dat de tijd rijp is voor een officieel EK.

De start/ finish van de Bicycle Beachrace zal voor het Kurhaus op de boulevard gecreëerd worden. Vanaf het kurhaus zullen de deelnemers eerst naar het zuiden richting de haven rijden. Hier zal een keerlus komen, vanaf dit punt gaan de deelnemers in noordelijke richting naar Katwijk.  Vlak voor Katwijk verlaten de deelnemers het strand via een steile duinovergang. Na deze duinovergang zullen de deelnemers ongeveer 1,5 km zuidwaarts over een fietspad door de duinen rijden. Na 1,5 km zullen de deelnemers weer via een lastige klim over een duin weer het strand oprijden om weer richting Scheveningen te rijden. Vlak na het passeren van de pier in Scheveningen zullen de deelnemers weer de boulevard op rijden om over start / finish te komen. Deze ronde zullen de wedstrijdrijders 2 maal rijden. Ook recreanten zijn welkom om achter de toppers aan te starten, zij kunnen kiezen of ze de ronde 1 maal of 2 maal willen rijden.

Meer informatie over het evenement kun je vinden op www.bicyclebeachrace.com

Foto: Eline Linssen