Een NK MTB marathon met het gemis van MTB pur sang

Een NK MTB marathon met het gemis van MTB pur sang
Voor één van de kanshebbers op de titel was de wedstrijd slechts een halve kilometer lang. Thijs Zonneveld zijn wedstrijd was na 500 meter in feite al over. Een typisch geval van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Hij werd onderuit gereden door de renner die links voor hem zat. De fysieke schade viel bij navraag, de dag nadien, gelukkig mee: hij is wat gebutst en geschaafd, verder oké. Het zijn de gewoonlijke plekken die zijn geraakt: knie, elleboog, heup. De wedstrijd heeft hij uiteindelijk als training uitgereden.
thijs-zonneveld Thijs Zonneveld

Bij de vele wegrenners zagen we Bram Tankink, omringt door de vele pers bij de start. Terwijl juist zijn broer Huub,  de MTBer is en ook op vele marathons te vinden is. Huub die dan ook de ins en outs in de ochtend voor de wedstrijd nog met Bram deelde, ja Bram.. een marathonrijder voorziet veel in eigen behoeftes ;). 
bram-en-huub-tankink
Buiten de mannelijke wielrenners, welke aan de start stonden, waren er ook vanuit het dameswielrennen deelneemsters voor het eerst aanwezig op deze MTB-wedstrijd. Onder hun Nina Kessler (Lensworld-Zannata-Etixx), ze vond het volgens eigen zeggen super zwaar. Maar wat haar bijzonder opviel was de sfeer tijdens de wedstrijd, de mannen die erg behulpzaam zijn en plaatsmaken daar waar nodig, iets wat op de weg toch wel anders is. Enkel de vierde plek die ze innam bevalt niet echt goed, het is een rot plek geeft ze eerlijk toe. De combi klimmen en dalen is nog iets waar ze aan gaat werken! We wensen Nina veel succes het komende jaar bij Hitec en hopen ook op de MTB haar nog een keer te mogen begroeten tijdens een wedstrijd.
nina-kessler
Na de wedstrijd troffen we een peinzende Ramses Bekkenk aan. Eén van de geliefde renners in het buitenlandse marathoncircuit. Iemand waar je altijd terecht kunt met vragen over reglementen en regels, maar ook iemand met bijzonder veel liefde voor de sport. Iemand die zich oprecht afvraagt waarom mensen afval onderweg weggooien en niet zoals de marathonrenners doen, een wikkel terugstoppen onder een broekspijp. Iemand die zonder meer rustig het startvak in kon schuiven, wat eigenlijk bijzonder vreemd aan moet hebben gevoeld. Vooral de TVploegen toonden enkel aandacht voor de wegrenners, bijzonder jammer daar we een aantal goede marathonrijders onder de MTBers hebben.
ramses-bekkenk
Pijnpuntje  in deze wedstrijd een wielwissel van de winnaar buiten de materiaalzone. Protesten hiertegen werden afgewezen. Spijtig niet enkel voor de andere renners, maar voor de soigneurs/mecaniciens binnen de marathonwereld,  welke reglementen gewoon volgens behoren naleven. Echter de buitenlandse MTB marathonwereld heeft dit op de voet gevolgd en wil graag daar waar nodig meehelpen om een marathonwaardig parcours te gaan leveren. Voor de sport een meer dan mooi gebaar, als buitenstaanders zien dat het anders kan en moet, om hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
Verslag en foto’s : Eline Linssen