Europese Ronde 1-2 in Verona

Europese Ronde 1-2 in Verona

De Europese Ronde 1-2 stond gepland in het weekeinde van 01-02 mei 2021 in Verona (Italië). Maar weinige Belgen maakten de verplaatsing om er deel te nemen aan deze wedstrijd. Je kon wel stellen dat de hoogste top wel aanwezig was om zich te meten.

Het begon voor de Belgische rijders/rijdsters al niet zo goed. Robyn Gommers kwam tijdens de trainingen op vrijdag ten val en liep een blessure op aan de knie. Op zaterdag werd beslist niet te starten omdat haar knie redelijk gezwollen was. Ook Elke Van Hoof kwam niet aan de start op zaterdag.

Voor de andere Belgische rijders was het alles uit te kast halen om een mooie prestatie neer te zetten. Door de opschorting van de wedstrijden in België konden zij niet zo goed inschatten hoe het met de conditie zat. Dus door deel te nemen aan deze wedstrijd konden ze hun peil even nameten.

Helaas was er een andere spelbreker in de tweede helft van de planning. Het was er enorm gaan regenen en werd er beslist om de wedstrijd na de eerste manche en de herkansing te cancellen. Doch de Belgische rijders waren goed bezig. Valerie Vossen behaalde een eerste plaats – Aiko Gommers behaalde een tweede plaats – Wannes Magdalijns kwam vlot uit het starthekke en reed mooi naar de eerste plaats toe. Iets minder ging het Thomas Willems af. Hij kwam ten val en kreeg een herkansing waar hij vierde werd. Ook Seppe Laenen had een mindere start en moest zich herkansen. Daar zette hij de puntjes op de I en behaalde de overwinning. Joost Melis was goed op weg : hij behaalde een tweede plaats in zijn manche. Bij de grotere jongens waren ze ook goed in vorm. Bogaert behaalde een derde plaats in de 1/16e finale – Thibaut Stoffels behaalde een zesde plaats in 1/16e – Verhoeven werd 8e in de 1/16e finale – Jan Victor Vranckx behaalde een derde plaats in de last Chance. Elias Verbinnen werd vijfde in de last chance en Rubben Gommers tot slot werd vierde in de last chance.

Alle ogen waren dus gericht op de tweede dag van dit evenement. De weergoden waren al wat beter gezind. Het was er wel winderig en bewolkt maar de wedstrijden konden van start gaan. Bij het voorprogramma konden we mooie resultaten meemaken van Van Heuckelom bij de boys 9 jaar. Hij behaalde een zevende plaats in de halve finale. Bij de Boys 10 jaar kwam Besohné niet verder dan een zesde plaats in de halve finale. Noa Erlich die deed een goede zaak. Hij kwalificeerde zich voor de finale van de boys 13 jaar. Hij knokte zich tot op de finishlijn naar een mooie tweede plaats. Bij de boys 7/8 jaar was het jammer voor Roziers. Hij kwam ten val in de halve finale en moest tevreden zijn met een zevende plaats.

In deel twee van de daginplanning stonden de junioren en elites aan het starthekke. Het leek een stralende dag te worden. Iedereen begon met volle moed aan zijn/haar wedstrijd maar ook weer in de kwartfinale kwam er een omslag in het weer. Het begon er te onweren en de landverantwoordelijken en sommige rijders/rijdsters gingen overleggen met de organisatoren en de verantwoordelijken van de UCI. Er werd unaniem beslist om de wedstrijd te staken.

De stand van zaken op dat ogenblik was als volgt voor de Belgische rijders : Ruben Gommers 4e plaats last chance – Thibaut Stoffels zesde in de 1/16e finale – Marthijn Bogaert zevende in de 1/8e finale – Elias Verbinnen een zevende plaats in de 1/16e finale – Elke Van Hoof een vierde plaats in haar reeks – Seppe Laenen een zesde plaats in de kwartfinale – Joost Melis stond klaar voor zijn kwartfinale te rijden als het onweer losbarstte hij behaalde een tweede plaats in de 1/8e finale – Wannes Magdalijns behaalde een eerste plaats in de kwartfinale – Thomas Willems had winst vast in de last chance maar kwam op de laatste lijn nog ten val en kwalificeerde zich niet voor de 1/8e finale – Aiko Gommers behaalde een eerste plaats in de last chance en stootte door naar de kwartfinale – Jan Victor Vranckx kwam ten val in de reeksen en ontwrichtte zijn duim waardoor hij zijn kansen niet meer kon verdedigen in de last chance – Ook Verhoeven kwam op zondag niet aan de start. Valerie Vossen kwam als derde over de streep in haar reeks en kwalificeerde haar met gemak voor de kwartfinale.

Er werd dus voor de rest van de race dag alles afgelast.

Foto’s : UEC

Bron : Nancy Aerts