Fabio en Carlo Porco beter gekend als de Porco’s domineren bij de amateurs

Fabio en Carlo Porco beter gekend als de Porco’s domineren bij de amateurs

Wie kent de gebroeders Porco niet. Carlo (40 jaar jong) en zijn broer Fabio (36 jaar jong) domineren al jaren de elite 3 klasse op de weg. Ze zijn allebei actief als arbeider bij Leroi Industrie in Hasselt en zijn voornamelijk met hun hobby bezig. Om prof te worden is het volgens de broers wel wat laat maar hun droom is om deel te nemen aan het WK Grandfondo in Glasgow.

carlo & fabio porco. Foto: Birger Vandael.

De jongens zijn altijd even lachs en tof op welke wedstrijd je ze ook tegenkomt. De Genkenaars hebben nooit in de jeugdcategorieën aan de start gestaan maar doen er nu alles aan om de verloren tijd goed te maken. Fabio Porco stopte op 18e jarige leeftijd met atletiek omdat hij er geen plezier meer aan beleefde en ging zich met zijn mountainbike bezig houden. Eerst in de toertochten daarna kwam de honger naar wedstrijden. Ook zijn broer Carlo was in die periode op de sukkel na blessures bij het lopen. Samen gingen ze eens proeven van de mountainbike wedstrijden.

Zo is de microbe ontstaan en hebben ze vijf jaar lang genoten van het mountainbiken. De jongens reden mooie wedstrijden en de uitslagen begonnen te beteren. Zo won Carlo in 2019 Rapertingen en was de winst in de Schleck Grandfondo 2022 bij de 40 jarigen voor hem een feit. Hij werd regerend Benelux kampioen bij de elite 3.

Broer Fabio deed het nog iets beter. Hij werd drie keer op rij Belgisch Kampioen bij de masters elites 3. Het was jammer voor hem dat hij in Borgloon zijn titel niet kon verdedigen. Normaal gezien zou het Belgische Kampioenschap ergens in juni doorgaan maar door toeval werd het nu verplaatst naar juli en viel dit in het bouwverlof. Het was jammer maar het is nu zo. Dus hopen de beide broers om zich te kunnen kwalificeren voor de Schleck Grandfondo in Glasgow.

De Porco’s zijn ook bekende ‘Stravisten’. Op de Geulhemmerberg, bekend van de Amstel Gold Race, hebben ze nog steeds de beste tijd. Op de Cauberg stond Fabio lang bovenaan, maar werd hij nu gepasseerd door onder meer Tom Pidcock. En ook op de Hallembaye moeten ze enkel gouwgenoot Andries Bylois laten voorgaan. “We hebben ons daar een tijdje mee beziggehouden, maar focusten wel op de bekende hellingen”, vermeldt Carlo.

Verloren profcarrière?

En dan komt de eeuwige vraag. Hadden de broers Porco ooit prof kunnen worden? “Tegenwoordig moet je er op je 17e al staan en na je 25e komen ze nooit meer met een contractvoorstel. Misschien had ik er wel mijn mannetje kunnen staan en je moet natuurlijk ook gezond blijven en in peloton kunnen rijden. We zijn realistisch genoeg om te beseffen dat we er te laat aan begonnen zijn en nu natuurlijk al te oud zijn.”

De gebroeders zijn wel van plan om de komende jaren nog even actief te blijven. “Ik zou graag nog eens een elitekoers willen winnen”, geeft Fabio toe. “Eentje kan genoeg zijn, omdat je dan weet dat je bij de beteren hoort. En als we op een dag nog eens een Belgische titel kunnen behalen of nog eens een Granfondo kunnen winnen… Iemand als Kurt Van Goidsenhoven is op dat vlak een voorbeeld. Omdat hij nog wat ouder is en mooie resultaten blijft behalen.”

Bron : Carlo en Fabio Porco

Foto’s : Birger Vandael – Nancy Aerts