Frans Claes derde in Ironbike Ischgl

Frans Claes derde in Ironbike Ischgl

Frans Claes heeft de derde plaats gepakt in het eindklassement van de Ironbike in Ischgl. Dankzij zijn derde plaats in de M3 Montafon de week voordien, wint de Leuvenaar ook het overkoepelende klassement over beide marathonwedstrijden. Claes mag zich een jaar lang de felbegeerde Silvretta MTB King noemen.

De Ironbike in Ischgl is sinds dit jaar officieel een UCI S1 etappekoers waarin heel wat UCI-punten gesprokkeld kunnen worden. Frans Claes (Verhofsté Group MTB Team) wist wat hem te doen stond en ging vol voor een goed resultaat. Claes: “De Ironbike is voor mij altijd een van de hoogtepunten van het jaar. De wedstrijd ligt me goed en sluit mooi aan bij mijn mogelijkheden. Ik was opnieuw met veel motivatie naar Ischgl afgezakt.”

De Ironbike bestaat uit een tijdrit, een klimrit van A naar B, een shorttrack en een marathon. Frans Claes begon goed aan de tijdrit en eindigde op een 7de plaats. De klimrit naar Alpenhaus op dag twee verliep zelfs nog beter. Zo’n 1000 hoogtemeters over amper 7,5 kilometer is een kolfje naar de hand van Claes. De Leuvenaar reed er de snelste tijd die hij er ooit in de benen had. Door zijn derde plaats schoof Claes op in het algemeen klassement. Dag drie begon minder goed. Claes had een zware verkoudheid opgelopen door het slechte weer van de voorbije dagen en de koude temperaturen in de Oostenrijkse Alpen eisten hun tol. Claes: “Tijdens de opwarming moest ik zwaar hoesten en ik voelde dat ik niet erg diep kon gaan. Ik had er niet veel vertrouwen in, maar ben er toch volop voor gegaan. Tijdens de laatste twee rondes kon ik mijn inspanningen niet ver genoeg uitdiepen om te volgen. Gelukkig kon ik de schade beperken tot 40 seconden.”

De kers op de taart van de Ironbike is de marathon: 77 kilometer met 3700 hoogtemeters. Een slechte nacht en veel hoesten dreigden roet in het eten te gooien voor Claes. De tweevoudig Belgische kampioen mountainbike marathon vreesde aanvankelijk niet te kunnen starten. Maar na rijp beraad met zijn coach stond Claes dan toch aan de start. Van in het begin ging het buiten alle verwachtingen bijzonder goed. De hoest bleef onder controle, de zon scheen en Frans had een plan. De Ironbike is the survival of the fittest, dus besliste Claes om enkel te volgen en zijn krachten te sparen. Claes: “Ik bleef volgen tot we maar met drie renners overbleven: Urs Huber, Marco Rebagliata en ikzelf. Toen Huber versnelde, kon ik nog net zijn wiel pakken. Helaas kreeg ik een lekke band tijdens de voorlaatste afdaling. Daarmee was de kans op een mogelijke zege weg, maar ik reed toch als derde over de meet.”

Frans Claes werd uiteindelijk ook derde in het algemeen eindklassement en dat is een bemoedigend resultaat voor de komende wedstrijden. Onze landgenoot moet nu goed recupereren, want op 17 augustus begint de vijfdaagse Swiss Epic etappekoers. Bij de elite vrouwen won Ariane Lüthi, de vriendin van Frans Claes, het eindklassement.

Bron: PM

Foto: Pierluigi Orler