Frans Claes dertiende in Dolomiti Superbike

Frans Claes dertiende in Dolomiti Superbike

Het mountainbike marathonseizoen is nu echt begonnen. Het voorbije weekend was de Dolomiti Superbike aan de beurt, een van de oudste en meest legendarische mountainbikewedstrijden in Europa. Leuvenaar Frans Claes moest vrede nemen met een dertiende plaats. De zege ging naar de  Colombiaanse wereldkampioen Leonardo Paez en de Zwitserse Ariane Lüthi, de vriendin van Claes.

Het was meteen duidelijk dat de mountainbikewereld lang op zijn honger had gezeten. Maar liefst 4500 amateur- en profrenners hadden zich ingeschreven voor deze Dolomiti Superbike in Italië. Het loodzware parcours kende nochtans geen medelijden. Het zou een helse rit worden van maar liefst 123 kilometer met een slordige 3500 hoogtemeters.

Mountainbiker Frans Claes (Verhofsté Group MTB Team) veranderde voor de gelegenheid zijn tactiek en wilde van in het begin mee zijn met de koplopers. Dat lukte aardig en de Leuvenaar kon aanpikken bij een ijzersterke kopgroep van zo’n tien renners. Na een derde wedstrijd werd de groep ingehaald door zo’n 15 achtervolgers.

Bij de derde beklimming moest Claes de sterksten laten gaan en kreeg hij het gezelschap van veteraan Roel Paulissen en die andere Belg Wout Alleman. Claes: “Alleman moest spijtig genoeg passen en in de 25 kilometer lange vallei zat ik zo alleen nog in het gezelschap van ex-wereldkampioen Roel Paulissen. Hij won hier trouwens in 2008 op hetzelfde parcours. Samen reden we goed door en dan was het tussen hangen en wurgen over de laatste lange helling tot aan de finish.”

Claes reed als 13de over de meet. Hij beseft dat het niveau in de volgende wedstrijden omhoog zal moeten. Claes: “Het gevoel op het einde was beter dan halverwege de koers. Daar reed ik niet op mijn waarde. Die paar procenten moeten en kunnen beter. Het is altijd geruststellender als je in de top 10 kan eindigen. Nu is het opnieuw hard werken en dan ben ik zeker dat we nog een paar mooie maanden tegemoet gaan.”

De volgende afspraak is de Summer Bike Marathon in het Zwitserse Château- d’Oex , nu zondag 18 juli. Ook weer goed voor 4000 hoogtemeters op 80 kilometer wedstrijd.

Bron: PM

Foto’s: ©sportograf