Frans Claes en Hendrik Kruger zakken door pech terug naar dertiende plaats na derde rit Cape Epic

Frans Claes en Hendrik Kruger zakken door pech terug naar dertiende plaats na derde rit Cape Epic

Frans Claes en Hendrik Kruger vallen uit de top 10 van de Cape Epic. De Leuvense mountainbiker en zijn teamgenoot hadden vandaag nochtans hele goede benen. Maar pech onderweg deed hen de das om. Het duo kwam pas als 18de team over de eindmeet en staat nu op een 13de plaats in het algemene klassement.

Leuvenaar Frans Claes (Pro Devonbosch Team) keek ernaar uit om de op een na zwaarste rit van de Cape Epic aan te vatten. De etappe vertrok en eindigde in de Oak Valley Estate en ging dwars door het ruwe berglandschap rond het stadje Elgin. Met de Groenlandberg als scherprechter moesten er 107 kilometer gefietst worden. Samen met de Nuweberg, de South Hill en de Thandi Switchbacks ging het over 2800 hoogtemeters.

De benen van de tweevoudig Belgische mountainbikekampioen zaten goed en ook zijn teamgenoot Hendrik Kruger ging vlot mee naar boven. “De etappe begon uitstekend. We zaten goed mee voorin. Dan vielen we een beetje terug maar we zaten nog wel vlak achter de koplopers. Op de Groenlandberg reden we heel sterk, we konden de andere teams zelf lossen. Maar in de afdaling ging het helemaal mis.”, zegt Frans. “ We reden lek en daar verloren we toch een aantal minuutjes. Maar omdat we zo goed zaten, konden we oonieuw aansluiten. We voelden dat een top 10-plaats erin zat. We hoopten zelfs nog een aantal plaatsen op te schuiven.” Maar vier kilometer voor de technische zone ging het opnieuw mis, toen Frans met zijn achterwiel opnieuw een rots raakte. “Deze keer kreeg ik het niet gemaakt. Blijkbaar zat er een gaatje aan de binnenkant van de velg. Ik ben dan op de velg naar de technische zone gereden en daar heb ik pas een nieuw wiel kunnen nemen. Dan weet je dat de koers over is.”

Claes had vooraf nochtans gehoopt op een top 5-notering. Die ambitie zal hij moeten bijstellen. “We gaan nu goed analyseren hoe groot de tijdsverschillen zijn. Dan moeten we een beslissing nemen: ofwel gaan we vol voor een etappeoverwinning of toch voor een podiumplaats. Ofwel proberen we toch nog in de top 10 te geraken.”

Ook wereldkampioen Nino Schurter en zijn kompaan Lars Forster kenden pech met een lekke band en haalden het podium niet. Zij kwamen binnen als vierde en staan nu op de tweede plaats in het algemeen klassement achter Manuel Fumic en Henrique Avancini. Bij de vrouwen reden Annika Langvad en Anna van der Breggen naar hun vierde overwinning op rij.

Morgen staat er een tijdrit op het programma.

Foto: Karsten Dekkers