Frans Claes heeft eigen marathonroute in Vlaams-Brabant

Frans Claes heeft eigen marathonroute in Vlaams-Brabant

Leuvenaar Frans Claes heeft sinds dit weekend zijn eigen marathonroute in Vlaams-Brabant.  Het traject is maar liefst 136 kilometer lang en telt bijna 2000 hoogtemeters. Ideaal voor de sportieve mountainbiker die een mooie uitdaging wil aangaan, al kan je natuurlijk ook een kortere rit rijden. De Marathonroute Frans Claes is een permanente mountainbikeroute onder de vlag van Sport Vlaanderen met de steun van Agentschap voor Natuur en Bos en alle betrokken steden en gemeenten.

De Marathonroute Frans Claes is zondagvoormiddag officieel geopend. Mountainbikers uit de regio kunnen zich vanaf vandaag uitleven op deze nieuwe bewegwijzerde mountainbikeroute die doorheen 11 steden en gemeenten loopt: Leuven, Bertem, Kortenberg, Tervuren, Overijse, Huldenberg, Oud-Heverlee, Bierbeek, Boutersem, Lubbeek en Holsbeek. De officiële start van het parcours ligt aan de Philipssite in Leuven, al kunnen mountainbikers zelf hun start- en eindpunt kiezen.

Sport Vlaanderen verduidelijkt: “De ontwikkeling van de eerste mountainbikeroute dateert van 1995, 25 jaar later telt Vlaanderen meer dan 7.000 km aan routes. De laatste jaren neemt de vraag naar meer technische en uitdagendere routes toe, daarom proberen we met de ontwikkeling van de marathonroutes de gedreven en ervaren mountainbiker ook een plaats te geven in de natuur.”

Leuvens schepen van sport Johan Geleyns is verheugd met de nieuwe mountainbikeroute. “We zijn steeds op zoek naar nieuwe initiatieven om onze stad en onze inwoners nog sportiever te maken. De Marathonroute Frans Claes zal ongetwijfeld zijn steentje daartoe bijdragen. Dat de officiële start bovendien in Leuven ligt is heel mooi meegenomen. We hopen dat vele sportievelingen de weg naar de marathonroute vinden en zo niet alleen kunnen genieten van de sportieve inspanning, maar ook van de prachtige omgeving in Leuven en omstreken.”

Frans Claes, de Leuvense top (marathon) mountainbiker die hoge ogen gooit op internationale races, is zeer vereerd dat ze route zijn naam draagt. “Zo’n 3 jaar geleden spraken twee vrienden me aan met een plan om een mountainbikeroute uit te tekenen en die naar mij te noemen. In het begin had ik mijn twijfels dat de mountainbikeroute mijn naam moest dragen, maar nu ben ik er toch heel trots op.”

De route is voor mij alvast een passend antwoord op de mountainbikeboom die de coronapandemie als side-effect met zich meebracht. Hier en daar bracht dit conflicten met zich mee tussen de verschillende groepen weggebruikers. Ik zie deze marathonroute dan ook als een eerste oplossing van het probleem en een inspiratiebron om ook in de rest van Vlaanderen het mountainbikenetwerk gevoelig te verbeteren en uit te breiden. Deze route komt dan ook op het ideale tijdstip en is hopelijk een voorbode voor nog meer soortgelijke routes en plaatsen waar mountainbikers terecht kunnen.”

Vanzelfsprekend werd de nieuwe route getest en goedgekeurd door Frans Claes. “Ik ben ervan overtuigd dat het een hele uitdaging is voor jong en oud. Zelf heb ik de route ervaren als een tocht die zich kenmerkt door zijn diversiteit aan paden en die in één of meerdere dagen doenbaar is voor elke mountainbiker.”

Om onze route stevig in Vlaams Brabant te verankeren, is er een partnership ontwikkeld met een aantal horecazaken die op of aan het traject gelegen zijn. De deelnemende mountainbikers kunnen er hun drinkbus vullen, iets eten en drinken, kunnen kleine herstellingen uitvoeren met voorziene tools en/of genieten van het nieuwe fietsbier BIDON. Deze horecazaken zijn vanaf nu erkende partner van de MFC en verbinden zich ertoe de sportievelingen warm te verwelkomen:

• Café De Toekomst (Processiestraat 4, 3090 Overijse)

• Café De Plataan (Leuvensebaan 362, Huldenberg)

• Eet-staminee In de Molen (Dorpsstraat 14, Bierbeek)

• Taverne In de Rozenkrans (Abdij Vlierbeek 14, Leuven)

• Café De Kastaar (Schoolbergenstraat 218, Leuven)

• Taverne ’t Klein Verzet (Bollestraat 1, Terlanen)

• Sportschuur Holsbeek (Sint-Maurusstraat 2, Holsbeek)

Naast deze horecazaken krijgen we de steun van volgende Vlaams Brabantse ondernemers:

·         Brouwerij Broeder Jacob (Wezemaal) voorziet de horeca met het nieuw speciaal gebrouwen fietsbier BIDON. In het najaar verwachten de de BIDON RECUP, een alcoholvrije variant

·         Rijwielen Cadans (Naamsestraat, Leuvenvoorziet voor elke horecazaak een stevige voetpomp en een herstelling toolset

·         Café Noir (Naamsestraat Leuven) ontwikkelt Frans Claes-koffie

Verder krijgt het initiatief de steun van Innerme (een pakket met sportvoeding om met voldoende energie de volledige route af te werken) en de Verhofsté Group (gepersonaliseerde fietsenrekken voor de horeca-uitbaters)

De Marathonroute is vanaf maandag 6 september te vinden op de website van Sport Vlaanderen.

Bron: PM

Foto’s: Wim Vanderwegen en Marc Bollion