Jack Carthy en Vera Barón wereldkampioenen trial

Jack Carthy en Vera Barón wereldkampioenen trial

Een nieuwe wereldtitel voor Jack Carthy is geen verrassing. Die voor Vera Barón bij de elite vrouwen wel. Ze versloeg als 17-jarige viervoudig wereldkampioene Nina Reichenbach.

De Elite 26″ voor mannen leek een formaliteit toen Jack Carthy uit Groot-Brittannië de finale haalde met maar liefst 760 punten. De drievoudig UCI-wereldkampioen leek vastbesloten om zijn kroon te heroveren die hij in 2019 verloor aan de Spanjaard Sergi Llongueras, toen hij genoegen moest nemen met brons. Het uitstel van vorig jaar als gevolg van de pandemie leek Carthy meer gemotiveerd dan ooit te maken, want hij bestormde de kwalificaties. Nicolas Vallée uit Frankrijk, die in 2019 zilver won, kwalificeerde zich als tweede met 570 punten. Spanje’s Julen Sáenz de Ormijana zat derde met 540 punten.

Zoals verwacht zorgde de ongelooflijke consistentie van Carthy ervoor dat hij halverwege op een indrukwekkende 160 punten stond. Dat waren 40 punten meer dan de op één na beste rijder, Vincent Hermance uit Frankrijk. De laatste run werd een processie voor Carthy, want zijn totaal van 270 punten deed de concurrentie in de schaduw staan. Carthy won zijn vierde titel bij de mannen Elite 26″. Maar het was niet Hermance die zilver pakte. Hij moest genoegen nemen met brons nadat de 60-punter van Sáenz de Ormijana in de slotronde Hermance’s 210 evenaarde: maar de Spanjaard won dankzij het feit dat hij de enige van de twee was die in de finale een 60-punter liet noteren. Toch kon Hermance het zichzelf niet al te moeilijk maken na drie lekke banden in de finale.

Barón wereldkampioene

De halve finales van de Women Elite verliepen zoals het al jaren en jaren gaat met Duitsland’s Nina Reichenbach, wereldkampioene in 2016, 2017, 2018 en 2019, kwalificeerde zich als eerste met 690 punten. De Spaanse Vera Barón zou Reichenbach echter niet de kans geven om te ontspannen in de finale: de zilveren medaillewinnares van het evenement in Chengdu (China) in 2019, toen het deel uitmaakte van de Urban World Championships, kwalificeerde zich slechts 40 punten terug met 650 punten. De Franse Manon Basseville kwalificeerde zich als derde met 540 punten.

Met het thuispubliek volledig achter de 17-jarige Barón, bleek de finale een gespannen, spannende affaire. Het deed denken aan Salzburg en de wereldbeker 2019, toen de 15-jarige Barón iedereen versteld deed staan door 270 punten van de mogelijke 300 te verzamelen en goud te winnen. Die dag moest Reichenbach genoegen nemen met de tweede plaats. En de Duitse moest opnieuw genoegen nemen met een zeldzame tweede plaats, want Baróns vierde run met 50 punten gaf haar de voorsprong, met 220 punten voor Reichenbachs 190 punten. Aan de finish pakte Barón een emotionele overwinning met 270 punten tegen Reichenbachs 250 punten. Basseville won brons.

Ik voel me ongelooflijk, ik kan het niet geloven”, zei Baron na afloop, nadat ze haar broer had omhelsd en naar haar fans had gezwaaid. “Het was een geweldige sfeer; ik kon iedereen horen schreeuwen. Ik ben zo blij.”

Bron: PM

Foto: archief